Dosarul dispariției celor 14 kg de aur, de la o casă de amanet, se întoarce la DNA. Polițistul acuzat în acest dosar a fost cercetat abuziv

0
567
Foto-Arhivă

Dosarul penal deschis pe numele fostului polițist Marius Paul Constantinescu, din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalități Economice al IPJ Constanța, se întoarce la DNA, după ce judecătorul de cameră preliminară a constatat că rechizitoriul este lovit de nulitate.

În ședința din data de 24 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța a dispus restituirea la DNA a dosarului penal deschis pe numele lui Marius Paul Constantinescu, fost polițist în cadrul IPJ Constanța, acuzat de fapte de corupție.

”Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcția Națională Anticorupție pentru refacerea rechizitoriului nr. 36/P/2022 din 02.05.2022, lovit de nulitate în condiţiile art. 280 alin. 2 c.p.p., confom încheierii din 27.09.2022, pronunţată în prezenta cauză. Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 24.11.2022”, se arată în încheierea de ședință de joi.

De precizat că, așa cum reiese din textul de mai sus, pe data de 27 septembrie, același judecător de cameră preliminară a dispus,  în urma verificării legalității privind întocmirea rechizitoriului și a ordonanței procurorului privind sesizarea instanței, că rechizitoriul se lovește de nulitate, în sensul că fostul polițist, actualmente inculpat, a fost cercetat în mod abuziv.

Hotărârea judecătorului poate fi contestată, așa cum reiese din încheierea de ședință.

Situația de fapt

Așa cum am mai arătat, dosarul ce îl are în centrul atenției pe Marius Paul Constantinescu are legătură cu o acțiune a IPJ ce a avut loc cu circa 15 ani în urmă, când polițiștii au descins la o cunoscută casă de amanet din Constanța, într-un dosar în care se făceau cercetări privind comiterea unor infracțiuni economice. Vizat era Virgil Dulea, un cunoscut afacerist constănțean, proprietarul mai multor case de amanet, cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Ulterior, după ani buni, el a fost achitat pentru aceste fapte, întrucât nu au putut fi probate. În schimb, a rămas cu o pagubă imensă, după ce oamenii legii i-au ridicat mari sume de bani și obiecte din aur, unele rămase nerecuperate.

Dispariția celor 14 kilograme de aur

Așa cum am mai precizat și în alte articole, Virgil Dulea acuză faptul că anchetatorii care i-au ridicat sute de mii de lei și de dolari, precum și aur, din incinta caselor de amanet, i-au înlocuit circa 14 kilograme de aur cu diverse obiecte.

Mai pe scurt, povestea stă în felul următor: în urma unei percheziţii efectuate de oamenii legii în 2007, i-au fost confiscate 140 kg de aur, pe motiv că nu ar fi avut documente justificative. Au fost implicaţi în acţiune în jur 30 de comisari, atât de la Garda Financiară, cât şi de poliţişti din cadrul IPJ – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

Fostul șef al serviciului Antifraudă, Ion Tomescu, a desemnat pe un subaltern, pe Marius Paul Constantinescu, să coordoneze percheziţia. Aurul confiscat a fost predat la Trezorerie. În cursul cercetărilor efectuate în acest dosarul de evaziune, s-a dispus de către procurorul de caz efectuarea unei inventarieri a obiectelor ridicate ca urmare a percheziției domiciliare, aflate în păstrarea Trezoreriei Statului, prin vizualizare, cântărire si filmare, ocazie cu care proprietarul bunurilor a constatat că o parte din obiectele aflate în depozitul acestei instituții nu îi aparțin, nefiind confecționate din aur şi nici nu s-au regăsit printre obiectele ridicate cu ocazia percheziției.

Mai exact, în jur de 14 kilograme din cantitatea totală de bijuterii au fost înlocuite cu agrafe de birou, pietre și diferite obiecte mici metalice, care nu se aflau, inițial, printre obiectele prețioase ridicate din sediul firmei sale.

Virgil Dulea a acuzat oamenii legii că au furat o parte din aur, cele 14 kilograme de aur s-ar fi topit în mâinile Poliţiei, care le-au înlocuit cu alte materiale. Valoarea aurului era, la acea dată, de 600.000 de euro.

După achitarea sa în dosarul în care era cercetat pentru evaziune fiscală, Dulea a solicitat restituirea bunurilor și a banilor ridicați. Constatând că 14 kg de bijuterii din aur i-au fost înlocuite cu alte materiale, a formulat plângere penală împotriva polițiștilor, printre care se numără și Marius Paul Constantinescu.

Inițial, procurorii DNA au dispus clasarea plângerii penale pentru abuz în serviciu și neglijență, pe motiv că nu sunt întrunite toate condițiile privind elementele constitutive ale infracțiunii (intenția – n.r.). Decizia procurorilor a fost contestată în instanță, fiind admisă.

Așa se face că fostul polițist Constantinescu (devenit militar în cadrul MApN, potrivit unor surse) a fost trimis în judecată de DNA. Din câte se pare, actele procurorului au fost declarate nule de instanță.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.