Dosarul fundațiilor “Thalia” și “Fantasio”, la final: se așteaptă pronunțarea

0
1018

Joi va fi zi decizivă în dosarul fundațiilor ”Thalia” și ”Fantasio”. După mai multe amânări succesive, Curtea de Apel Galați urmează a se pronunța în dosarul penal instrumentat de DNA Constanța, avându-i, în prim-plan, pe Nicușor Constantinescu, Cristian Zgabercea și alte foste ”VIP-uri” din vechea administrație locală. Este vorba, în acest dosar, despre infracțiuni de corupție în legătură cu organizarea a două festivaluri, în 2012.

Dosarul de corupție a fost strămutat la Curtea de Apel Galați, după pronunțarea în primă instanță din 2018, probabil pentru a se elimina orice suspiciune privind influențele locale în această cauză în care sunt judecate, alături de Constantinescu și Zgabercea, fundaţiile Thalia şi Fantasio.

Potrivit DNA, în calitate de consilier al lui Nicușor Constantinescu, Zgabercea ar fi întocmit mai multe referate și l-ar fi ajutat pe fostul preşedinte al CJC să facă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii de casă. Prejudiciul adus constănțenilor: 18,4 milioane de lei, circa 4 milioane euro. O parte din fondurile CJC au fost direcționate ilegal către Fundația Fantasio din Constanța. Banii au fost folosiţi și pentru cheltuielile legate de organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012 şi a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2012.

Manevre cu bani publici

Zgabercea ocupa simultan mai multe funcții-cheie: președinte executiv al Festivalului, consilier al lui Nicușor Constantinescu, președinte al Consiliului Director al Fundației Fantasio și consilier al lui Claudiu Săftoiu- Preşedintele Director General al TVR. Din aceste poziții, Zgabercea putea să direcționeze cum voia fondurile publice. Pentru a fenta plata unor impozite, el a folosit ca intermediar Fundația Culturală Thalia din Agnita (Sibiu), cu care Fantasio a încheiat contracte privind presupuse „servicii artistice”, în sumă de 1.100.000 de lei. Deoarece era vorba de bani publici, Fundația Fantasio avea obligația de a organiza atribuirea contractului de achiziție publică prin licitație deschisă.

Doar că fundaţia Thalia nu avea nici un angajat, iar activitatea sa declarată era organizarea de nunţi şi botezuri. Reprezentantul acesteia, interpretul de muzică populară Marcel Brâncoveanu Părău, trimis în judecată în prezenta cauză, a scos acești bani în numerar din bancă, cu mențiunea „sponsorizare”.

Banii au fost folosiți pentru plata unor servicii prestate de diverse persoane cu ocazia celor două festivaluri. Astfel, Fundaţia Thalia a creat aparenţa plăţii unor sponsorizări în scopul evitării reținerii și plății impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii în cazul prestatorilor de servicii – artişti sau alte persoane implicate în prestarea de servicii. Prejudiciul prin evaziune fiscală: 152.180 de lei. Potrivit DNA, în urma combinațiilor lui Cristian Zgabercea, membrii juriului și premianții Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia 2012 au fost plătiţi de Fundația Thalia pe baza unor contracte de sponsorizare, fără a se achita impozitele la stat.

Condamnări cu executare, în primă instanță

Nicușor Constantinescu și Cristian Zgabercea au fost trimiși în judecată în aprilie 2015 pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au arătat: “În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, împreună cu inculpații Zgabercea Cristian , Oproiu Carmen și Fundația Fantasio, a constituit un grup infracțional organizat pentru comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală. Prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste 8 milioane de euro”.

Așa cum precizam inițial, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la o pedeaspă de 8 ani de detenţie, cu executare, Cristian Zgabercea a primit 4 ani şi 8 luni de închisoare, tot cu executare, Carmen Florentina Oproiu a primit 3 ani cu suspendare, iar Marcel Brâncoveanu Părău a primit 2 ani tot cu suspendare.

Sentința Tribunalului Constanța a fost atacată cu apel, acesta judecându-se la Curtea de Apel Galați. Pronunțarea a fost amânată de mai multe ori consecutiv, iar ultima dată a fost amânată pentru joi, 18 martie. Oricare va fi decizia instanței, aceasta va fi definitivă și executorie.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.