Dosarul militarului drogat care a accidentat mortal o femeie la Kogălniceanu prinde praf la Parchetul Militar. Rudele victimei se revoltă

0
4503
foto cu rol ilustrativ

Este de notorietate că activitatea procurorilor Parchetului Militar nu este la îndemâna publicului larg şi că aceştia îşi fac simţită prezenţa doar atunci când sunt ”deranjaţi” de vreun eveniment mai amplu, cum ar fi represiunile din ”10 August” sau de către o tragedie, precum cazul ”Colectiv” sau ”Gigină”, unde mass-media i-a împins, practic, de la spate ca să își facă treaba. Ca să nu mai spunem că, în comparație cu procurorii de la parchetele civile, care au de instrumentat sute de dosare lunar, cei de la Parchetul Militar au doar câteva dosare. Cu toate acestea, avocații se declară nemulțumiți de faptul că nici pe acelea câteva nu se obosesc să le rezolve, lungind procesele la nesfârșit. La un astfel de caz ne referim și în speța de față.

Situația de fapt

Un accident mortal, produs în luna iulie a anului trecut, la Mihail Kogălniceanu, a făcut mare ”tam-tam” la vremea respectivă, mai ales că cel care a produs accidentul era cadru militar și mai era și drogat pe deasupra. Așa au reținut anchetatorii atunci: șoferul se afla sub influența stupefiantelor, a condus un autoturism, noaptea, fără lumini, cu o viteză considerabilă, a intrat în coliziune cu un alt autoturism condus de o femeie de 55 de ani care nu s-ar fi asigurat la efectuarea unei manevre. Dar chiar și dacă s-ar fi asigurat, nu prea putea face mare lucru: șoferul celei de-a doua mașini a venit cu viteză și cu farurile stinse! În urma impactului, o femeie care se afla în cea de-a doua mașină a murit pe loc.

”Cazul se află în lucru de mai bine de un an la Parchetul Militar București, deși probatoriul a fost administrat în proporție de 99%. În acest sens, rudele victimei au sesizat instanța pentru urgentare cercetări, dat fiind că nu se justifică timpul în care dosarul prinde praf pe biroul procurorilor militari. De ce? Pentru că procurorii militari cu lefuri imense, pentru că au și grad militar și pentru că le este greu să lucreze”, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Stelian Nurciu din Baroul Constanța.

Vă prezentăm această plângere depusă la Tribunalul Constanța:

”Contestație privind durata procesului penal

Subsemnații G. Elena, G. Nicolas-Alexandru, S. Aurelian, S. Nicolae-Marian, S. Ștefan, S. Alin-Constantin, S. Răzvan Ștefan, S. David Valentin, în calitate de persoane vătămate, cu domiciliul procesual ales și reprezentate prin Cabinet de  avocat “Stelian Nurciu”, solicit:

 Stabilirea unui termen rezonabil pentru soluționarea cauzei, potrivit art.488 al.1) ind.6)  rap la art.327 C.proc.pen și art.6 pct.1) CEDO.

  1. La data de 29-07-2019, în dosarul penal nr.776/P/2019 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui  vehicul sub influență alcolului sau a altor substanțe.
  2. La data de 20-08-2019 s-a dispus începerea urmăririi penale în personam față de suspecții Dragomir Bogdan Florin și Bobu Emilia, pentru săvâșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui  vehicul sub influență alcolului sau a altor substanțe.
  3. La data de 28-04 / 20-05 / 20-07-2020 persoanele vătămate au formulat plângere și memoriu  la procuror și prim- procuror, pentru soluționarea cu celeritate a cauzei într-un termen rezonabil, fără a primi vreun răspuns în termenul legal, prevăzut de art.338 C.proc.pen.
  4. Astfel, până la acest moment au fost administrate probe complete și sigure, pentru a se pronunță o soluție în faza de urmărire penală, respectiv declarații personae vătămate, suspecți, martori, cercetare la față locului și expertiză tehnică ect.
  5. În acest context, codițiile prevăzute de lege privind admisibilitatea și temeinicia contestație, în stabilirea unui termen rezonabil pentru soluționarea cauzei, sunt îndeplinite, respectiv:

·       Contestația este formulată de persoanele vătămate, după cel puțin 1 an de zile de la începerea urmăririi penale din 29-07-2019, potrivit art.488 ind.1) C.proc.pen.

·       Complexitatea cauzei este de nivel mediu, iar probatoriul este complet și sigur, pentru a dispune o soluție într-un termen rezonabil, potrivit art.488 ind.5) C.proc.pen”.       

Așa cum precizam, așteptăm o reacție a procurorilor militari, în vederea finalizării cu celeritate a acestui caz și trimiterea dosarului în instanță spre judecare.

Remember privind producerea accidentului

Accidentul a avut loc pe data de 29 iulie 2019, la ora 22.30, pe DN 2A, când, potrivit reprezentanților IPJ Constanța, o femeie, de 53 ani, a condus un autoturism, pe DN 2A, în localitatea Mihail Kogălniceanu, dinspre Harşova către Constanţa. Aceasta ar fi intrat în parcarea unei societăţi, după care ar fi virat la stânga pentru a reintra în drumul național, cu intenţia de a efectua manevra de întoarcere. Atunci ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat, de 29 ani, care conducea un autoturism pe DN 2A, dinspre Harşova către Constanţa.

În urma coliziunii, primul autoturism a fost proiectat către dreapta, în afara părţii carosabile, iar o femeie de 55 ani, pasager, a decedat peloc.

Conducătorul auto din a doua mașină a fost testat cu aparatul drug-test, rezultatul fiind pozitiv la cannabis. Se așteaptă acum trimiterea în judecată a șoferului drogat, prin rechizitoriu.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.