Plângere penală pentru Anisie, Turcan și Orban

0
484
Elevii la scoală - Foto: Primăria Constanța

Asociația Elevilor Constanța, Asociația Elevilor București și Ilfov, Asociația Elevilor Maramureș și Asociația Vâlceană a Elevilor nu admit ca elevii să înceapă școala pe 1 octombrie. „Această decizie este una iresponsabilă, întrucât autoritățile nu au asigurat cele necesare pentru niciunul dintre cele trei scenarii.“

Ieri, Ludovic Orban a declarat că elevii ar putea începe anul școlar în format on-line, urmând ca la 1 octombrie să se întoarcă și fizic la școală. Această propunere ar veni din partea medicilor, care susțin că majoritatea covârșitoare se întoarce din concediu chiar în acea perioadă (atât copii, cât și profesori), iar astfel riscul de infectare ar fi mai mare.

Asociația Elevilor Constanța, Asociația Elevilor București și Ilfov, Asociația Elevilor Maramureș și Asociația Vâlceană a Elevilor nu împărtășesc această opinie, opunându-se vehement începerii școlii în format on-line și întoarcerea în bănci abia din 1 octombrie, considerând că acest lucru ar fi ineficient.

Cele patru asociații ale elevilor au depus o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pe numele Monicăi Anisie, Ralucăi Turcan și Ludovic Orban, folosind ca argument nerespectarea Legii 109/2020.

„Menționăm faptul că autoritățile nu au pus în aplicare legea, astfel încât elevii și cadrele didactice să beneficieze de un dispozitiv conectat la Internet pentru a face posibil procesul de învățare-predare-evaluare la distanță, administrarea defectuoasă rezultând la restricționarea accesului la educație.

De ce este măsura una negativă asupra educației? Pentru că aceasta va afecta peste 900.000 de elevi care nu dispun de un dispozitiv conectat la Internet, concret ducând la nerespectarea dreptului constituțional la educație“, susțin cele patru asociații.

Reprezentanții elevilor afirmă că este inacceptabil ca deciziile atât de importante să fie comunicate cu doar zece zile înaintea reluării cursurilor, după o perioadă lipsită de asumare din partea Guvernului.

„Știți ce ne arată această măsură? Faptul că autoritățile au realizat că școlile nu sunt pregătite și încearcă să tragă de timp, cum altfel decât prin școala on-line? Problema e că nici pentru acest scenariu nu s-au pregătit deloc. Declarațiile de astăzi ne demonstrează pentru a nu știu câta oară dezinteresul autorităților și că acțiunea noastră de săptămâna trecută prin care am depus plângere penală a fost una întemeiată. Nu ne putem permite să ratăm încă un an școlar, au avut suficient timp să se pregătească“ Andreea-Sabina Spătariu, președinte Asociația Elevilor Constanța.

„Solicităm premierului României, Ludovic Orban, să revină asupra scenariilor anterior prezentate și să nu modifice deciziile legate de începerea anului școlar peste noapte, decizii ce visează restrângerea accesului la educație pentru elevii din mediile defavorizate“, au transmis cele patru asociații ale elevilor.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.