Se întâmplă ca un dosar aflat încă la instanța de fond, din 2016, și în care apar nume cunoscute la nivel local să fie la un pas de a se închide, din punct de vedere al laturii penale. Asta pentru că infracțiunile s-au prescris de circa doi ani și doar pe parte civilă ar putea fi soluționat în continuare.
Vorbim de dosarul instrumentat de DNA Constanța, în care au fost trimiși în judecată, în 2016, pentru spălarea banilor, Andi Sergiu Babinciuc (fiul lui Cameliu Babinciuc de la Grup Media Sud), Mirela Camelia Mihalcea, Iuga Cosmin, Virgiliu Conoro, Ionela Daniela Bălan şi Maria Petre. De asemenea, trimise în judecată au fost şi: SC Gold Consult SA, SC Perun Solution SRL, SC Trident Grup SA, SC Eo Stamp SRL, SC Romanian Village Development – Smart Solutions SA, SC Grup Media Sud Holding SRL şi SC Sibelius Business SRL.
Procurorii Anticorupție au precizat, în rechizitoriu, că, în cursul anului 2012, un grup de firme controlate de către inculpatul Andi Sergiu Babinciuc au constituit un circuit financiar fictiv al cărui scop l-a reprezentat fraudarea bugetului de stat, prin rambursări ilegale de TVA, urmate de operaţiuni de transfer a acestor sume către beneficiarii finali şi de retragerea de către aceştia, în numerar, a fondurilor respective.
Într-unul dintre cazuri, inculpatul a stabilit cu rea credinţă cuantumul taxei pe valoare adăugată aferentă unei achiziţii aparent efectuate de către una dintre firmele sale de tip „fantomă“ şi, ulterior, a obţinut în mod fraudulos rambursarea de la bugetul consolidat al statului a sumei de 775.295 de lei. De asemenea, în acelaşi context, Andi Sergiu Babinciuc a retras din contul aceleiaşi societăţi suma totală de 1.575.735 de lei, despre care ştia că provenea din săvârşirea unor infracţiuni, utilizând în acest scop aparenţa mincinoasă privind existenţa unor contracte de împrumut din care rezulta că, anterior, îşi creditase propria firmă.
Babinciuc a fost arestat preventiv pe 22 iulie 2016, acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani (două infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„La data 7 iulie 2016, în condiţiile desfăşurării cercetărilor în prezenta cauză, inculpatul a falsificat un înscris sub semnătură privată, denumit «împuternicire», prin atestarea în cuprinsul său a unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, după care a încredinţat documentul respectiv unei persoane care urma să fie audiată de către procurorii Anticorupţie“, se arată în comunicatul DNA.
Dosarul a fost trimis în instanță, la Tribunalul Constanța, unde se află și în prezent. De atunci şi până acum au curs 50 de termene, iar următorul a fost amânat, vineri, 12 ianuarie a.c., pentru data de 8 martie.
Nu se știe clar motivul pentru care cauza este tergiversată încontinuu, dat fiind că, potrivit Codului Penal, infracțiunea de spălare a banilor este pedepsită cu închisoarea între 3 și 12 ani, ceea ce înseamnă că termenul de prescripție a răspunderii penale este de 10 ani, deci faptele s-au prescris din 2022 (la zece ani de la comiterea faptelor, adică din 2012).
Singura care mai merită soluționată este răspunderea civilă, dar pe latură penală lucrurile sunt clare. Însă, înainte de toate, instanța trebuie să constate faptul că a intervenit prescripția faptelor penale. Este posibil ca acest lucru să se întâmple la termenele următoare.
Daniel ALBU