Dr. Bogdan Obadă, despre practica studenților în contextul pandemic: “Nu poți să faci Medicină fără practică. Este imposibil”

0
368

Stagiile practice în spitale, pentru studenții la Medicină și Farmacie, dar și pentru elevii de la școlile postliceale sanitare, au fost sistate în timpul stării de urgență din cauza riscului reprezentat de noul coronavirus. În noul an universitar se dorește revenirea acestora în unitățile sanitare. În acest sens, autoritățile caută soluții ca stagiile de practică să poată fi efectuate în continuare în Constanța. Facem precizarea că în lupta cu noul coronavirus, au fost studenți neînfricați care au ales să meargă înainte, indiferent de riscuri. Ei au ales să fie voluntari, fiind ajutoarele medicilor în lupta cu COVID-19.

Directorul medical al celui mai mare spital din Dobrogea, dr. Bogdan Obadă, a precizat, pentru Focus Press, cum se vor desfășura stagiile de practică în contextul pandemic. “Încercăm ca partea practică a studiului tinerilor medici să o punem în practică, dar este destul de dificil. Aşteptăm să înceapă anul universitar. Vor fi cursuri online. Vor fi lucrări practice, partea teoretică online. Ei vor trebui, în grupe mici, să vină în spital să ia contact cu pacienţii, pentru că nu se pot face altfel medici. Vorbesc de Medicină, pentru că aici este cel mai greu de pus în practică această distanţare socială. În continuare ne consultăm toţi şefii de departament să găsim o soluţie viabilă”, a declarat Bogdan Obadă, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

În vestiarul destinat studenților și elevilor de la școlile postliceale s-a amenajat Laboratorul de Biologie Moleculară. “Jumătate de spațiu este laborator, iar cealaltă jumătate are intrare și ieșire separată. Încă mai căutăm soluții pentru spațiile de depozitare. Nu vor mai fi atât de mulți studenți care să vină în același timp la spital. Va rămâne același vestiar și căutăm o soluție pentru încă un vestiar. Cea mai mare problemă a Spitalului Județean o reprezintă spațiile, care sunt inexistente pentru volumul de muncă și numărul mare de pacienți. Încercăm să găsim o soluție ca să nu ne blocăm. Nu poți să faci medicină fără practică. Este imposibil“, a precizat dr. Bogdan Obadă.

Reprezentanţii studenţilor au criticat luna trecută Executivul pentru că, în contextul pandemiei, nu a prezentat normele pentru începerea anului universitar. „Odată cu publicarea proiectului de Ordin de Ministru al Sănătăţii care reglementează o serie de scenarii la nivel local pentru mediul preuniversitar şi măsuri pentru diminuarea gravităţii situaţiei epidemiologice deja existente la nivel naţional, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) constată că guvernanţii nu prezintă soluţii pentru studenţi şi nu oferă absolut nicio normă sau îndrumare instituţiilor de învăţământ superior din România cu privire la modul de desfăşurare a actului educaţional, care să pună în prim plan sănătatea comunităţii universitare”, a precizat ANOSR.

Reprezentanţii organizaţiei studenţeşti afirmă că este nevoie de soluţii stabile pentru desfăşurarea activităţii didactice şi pentru modalitatea de realizare a practicii de domeniu sau specialitate la nivelul tuturor programelor de studii.

Reamintim faptul că peste 5.900 candidați au ales să își continue în acest an studiile la programele universitare de licență în cadrul celor 16 facultăți ale Universității „Ovidius” din Constanța (UOC). Acesta reprezintă cel mai mare număr de candidați din ultimii patru ani. Astfel, în 2017 UOC a înregistrat 4.691 de înscriși la programele de studii universitare de licență, în 2018 datele generale au arătat un număr de 4.780 de candidați care au optat să studieze la una dintre facultățile UOC, iar în 2019 s-au înscris 4.957 de elevi. Procentual, UOC înregistrează, în acest moment, o creștere de 19,24% față de anul precedent. Anul acesta, la Medicină au fost declarați admiși (cu taxă și fără taxă) peste 200 de candidați.

Ministrul Anisie: Majoritatea rectorilor au decis să continue învăţarea în sistem online

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat, miercuri, 9 septembrie a.c., faptul că mai multe universităţi au decis ca de la 1 octombrie cursurile să aibă loc în sistem online, precizând că au fost impuse anumite măsuri pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. “Acolo este vorba despre autonomie universitară, însă, prin ordinul comun, am dat nişte reguli şi acolo, reguli de respectare a unor măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea. Am dat aceste măsuri, vor mai veni şi alte clarificări până la momentul 1 octombrie, când vom deschide anul universitar, însă, din ceea ce am discutat cu rectorii, majoritatea au decis să continue învăţarea în sistem online pentru studenţi”, susține ministrul Monica Anisie.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.