Mrini Eye Hospital Constanța este printre puținele spitale de oftalmologie private din Dobrogea care oferă soluții performante de diagnostic și tratament pentru afecțiunile oculare. Dr. Mrini împreună cu echipa sa oferă tuturor pacienților cu ametropie care doresc să-și ia rămas bun de la ochelari posibilitatea de a-și îndeplini acest vis, prin diferite metode inovative. Acesta a povestit, în cadrul unui interviu Focus Press, cum pot tinerii să trăiască o viață independentă de ochelari, cât de repede își recapătă pacienții vederea după o intervenție și dacă pot reveni dioptriile la un pacient operat.
Reporter: Care sunt cel mai des întâlnite afecțiuni alte vederii?
Dr. Hicham Mrini: Depinde foarte mult de grupa de vârstă la care ne referim. La copii, adolescenți și tineri ne confruntăm cel mai des cu vicii de refracție și recomandăm corecție optică. Și amintim aici hipermetropia, miopia și astigmatismul. Aceste afecțiuni sunt observate de către părinți atunci când copiii intră în colectivitate. La adultul tânăr povestim cel mai des despre presbiopie. Aceasta apare la majoritatea persoanelor ce depășesc vârsta de 40 de ani. Iar dacă vorbim despre vârstnici, cea mai frecventă afecțiune este cataracta, urmată de glaucom.
Rep: Să ne oprim puțin asupra viciilor de refracție. Ne puteți spune câte ceva despre acestea?
Dr. H.M: Acesta se referă la modificari ale ochiului sau ale corneei care afecteaza focalizarea corectă a luminii pe retină. Așa cum am amintit și mai sus, hipermetropia, miopia, astigmatismul și presbiopia sunt cele patru afecțiuni cel mai des întâlnite.
Rep: Cum sunt depistate viciile de refracție? Cât de des trebuie să mergem la medicul oftamolog?
Dr.H.M: În primul rând este necesar ca pacientul să ajungă la medicul oftalmolog imediat ce observă modificări ale vederii, când acuză inflamații, dureri, ochi roșu sau orice alt disconfort local. În afara acestor vizite absolut necesare, recomand tuturor să meargă cel puțin o dată pe an la medic pentru un examen oftalmologic de specialitate. Copiii au nevoie de un examen oftalmologic înainte de a merge la școală. Toți adulții sănătoși fără boli asociate ar trebui să facă un control în jurul vârstei de 40 de ani. Aceasta este vârsta la care se instalează presbiopia și, cel mai probabil, li se vor prescrie ochelari. Toți pacienții ce suferă de boli sistemice, care au și manifestări oculare, ar fi necesar să vină la control imediat ce au fost diagnosticați cu boala de bază (diabet, HTA, patologii endocrine). Pacienții ce au în familie rude diagnosticate cu glaucom ar fi recomandat să vină la un consult de rutină după vârsta de 50 de ani, chiar dacă nu au manifestări oculare. Orice afecțiune este depistată prin examen oftalmologic de specialitate, care poate include diferite metode și teste de vedere. Este de reținut faptul că odată ce depistăm la timp afecțiunea, drumul spre vindecare este mult mai ușor.
Rep: Cum putem ajuta tinerii să trăiască o viață independentă de ochelari?
Dr.H.M: Există diferite opțiuni pentru a ajuta tinerii să trăiască o viață independentă de ochelari, cum ar fi lentilele de contact, chirugia refractivă sau utilizarea unor dispozitive precum lentilele intraoculare. Majoritatea pacienților, în special cei cu ametropie severă, se simt restricționați de dependența față de ochelari sau lentile de contact. Drept urmare, aceștia aleg de regulă o intervenție ușoară prin intermediul căreia implantăm lentile intraoculare phakice. Astfel, se pot bucura de o viață liberă, activă, fără ochelari. Odată ce pacientul dorește să spună „Bye Bye ochelari” este important să discute cu chirurgul oftalmolog specializat în chirugie refractivă pentru a găsi împreună soluția potrivită.
Rep: Chirurgia refractiva are o istorie bogată în spate, însă ne-ați arătat că există un nou laser ce face „minuni” în cazul pacienților diagnosticați cu vicii de refracție. Ce aduce nou acest laser excimer și cum decurge o intervenție cu acesta?
Dr.H.M: Tehnologia evoluează uimitor de repede și facem tot ce putem să ținem pasul cu ea. De curând am pus la dispoziția pacienților un laser, respectiv sistemul integrat Alcon Contoura Vision cu EX500 și FS200, care are capacitatea de a trata/ abla o dioptrie în doar câteva secunde, fără pic de durere, într-un mod non-invaziv. Secretul Femto-LASIK este că acționează într-un strat mai profund al corneei. În primă fază, se realizează intervenția cu ajutorul femtolaserului (de aici denumirea de Femto-LASIK) un lambou sau, altfel spus, un capac corneean care se deschide ca o copertă de carte. Ulterior, pentru corecția viciului de refracție intră în acțiune laserul Excimer care a preluat măsurătorile din aparatele de diagnostic cu care pacientul a fost investigat preoperator. Acesta va remodela mai departe corneea. În timpul acestei proceduri, ochiul nu este atins deloc.
Rep: Cât de repede își recapătă pacienții vederea după intervenție? Ce ne puteți spune despre recuperare?
Dr.H.M: După intervenție, pacientul este complet funcțional și își poate relua imediat programul obișnuit, profesional sau personal. Intervenția are loc în regim ambulator, sunt tratați ambii ochi în aceeași ședință iar rezultatele impresionante se pot observa la numai câteva ore de la finalizarea operației.
Rep: Pot reveni dioptriile la un pacient operat?
Dr.H.M: În unele cazuri, dioptriile pot reveni după intervenția laser, dar acest lucru este extrem de rar. Este foarte important să facem această intervenție în momentul în care evoluția viciului de refracție este stagnată. Este nevoie ca dioptriile să fie stabile de cel puțin doi ani. Urmărim întotdeauna ca pacientul să îndeplinească anumite condiții, precum împlinirea vârstei de 18 ani, să nu existe boli sistemice sau alte afecțiuni oftalmologice, examinăm aspectul conrean și grosimea corneană. În general, în cadrul investigațiilor preoperatorii urmărim anumiți indicatori și în funcție de aceștia și caracteristicile ochilor fiecărui pacient în parte, stabilim în cadrul unei consultații preoperatorii care ar fi procedura laser cea mai potrivită pentru fiecare.
Mihaela GIUGLEA