Dr. Loti Popescu: “Arsurile solare cauzează foarte multe probleme pentru persoanele care nu-şi apără corpul”

0
1163

Expunerea excesivă la soare, la ore nepotrivite, reprezintă un risc important pentru sănătate, fiind asociată cu apariţia mai multor tipuri de cancer de piele. Regulile de fotoprotecţie sunt simple, dar trebuie urmate cu rigurozitate. Medicul Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, a accentuat în cadrul unui interviu Focus Press faptul că expunerea la soare se face numai în intervalul orar recomandat, cu protecţie şi cu maximă atenţie. Astfel, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu recomandă celor care ajung pe plajă să evite expunerea la soare în intervalul 10.00 – 16.00 şi să folosească produse de fotoprotecţie care au inscripţionată o valoare ridicată a SPF-ului. Ce beneficii are soarele asupra sănătăţii? Bineînţeles că nu trebuie să privim soarele doar din perspectiva efectelor negative, el având şi beneficii: intervine în sinteza Vitaminei D. 

Reporter: Cum ne putem proteja în mod eficient de razele ultraviolete atunci când mergem la plajă, pentru că mulţi turişti se expun la soare chiar şi la ore nepotrivite?

Dr. Loti Popescu: În primul rând trebuie să respectăm orele. Expunerea la soare se face dimineaţa – până în ora 10.00, maximum ora 11.00 şi apoi după-amiaza de la ora 16.00 – 17.00. Intervalul dintre ele este la risc. Toată lumea care se expune la plajă în acest interval riscă să aibă tot felul de afecţiuni de la simpla iritare a pielii şi până la cancerele de piele. Fiecare individ îşi are propria sensibilitate. Avem pe piele tot felul de aluniţe. Ele normal ar trebui investigate şi mai mult decât atât multe dintre ele necesită acoperire atunci când mergem la plajă. Ar trebui, pentru foarte mulţi dintre noi şi mai ales pentru femeile însărcinate, pentru copii, pentru copiii foarte mici,  să fim acoperiţi o mare perioadă de timp, să avem ceva pe noi: un tricou, o bluziţă subţire. Dacă vorbim despre hăinuţele pe care le purtăm vara, tot timpul ar trebui să avem hăinuţe de bumbac foarte subţiri, din in sau din cânepă, de culoare deschisă, care să ne ferească de razele soarelui, să nu ne încălzim foarte mult, să ne protejeze. Să purtăm ochelari de protecţie. Să purtăm pălărie în mod obligatoriu, iar la plajă când stăm efectiv expuşi în costumul de baie ne-ar trebui şi nişte creme cu factor de protecţie mare, pentru persoanele cu ochii de culori deschise şi cu pielea albă, care sunt mai sensibile la razele soarelui. Aceste creme cu factor înalt de protecţie trebuie folosite de câte ori ieşim din casă sau la plajă de fiecare dată când am ieşit din apa mării. După ce ne-am îmbăiat, crema de protecţie trebuie aplicată. Dacă nu vrem să avem o cremă de protecţie am putea să avem şi nişte ulei de măsline pe care să-l folosim. Este foarte bun, eficient şi este natural şi ne fereşte de arsurile solare. Arsurile solare cauzează foarte multe probleme pentru persoanele care nu-şi apără corpul. Eu m-aş bucura să vedem pe plajă mai multe persoane care poartă pălărie, mai multe persoane care îşi acoperă umerii, partea de sus, pentru că razele soarelui în intervalul 10.00-16.00 sunt foarte puternice. Riscurile la care se expun oamenii sunt foarte mari. Este nevoie şi de o hidratare bună a pielii. Pur şi simplu este nevoie să avem apă cu noi şi să nu uităm să bem apă pe parcursul zilei. Este nevoie de doi litri de apă pe zi. Dacă oamenii decid să stea mai mult pe plajă, să stea ziua întreagă pe plajă, lucru total nerecomandat, ar trebui să aibă cel puţin doi litri de apă cu ei.

Bronzul, soarele și Vitamina D – totul despre expunerea corectă la soare

Rep.: Cum îi putem proteja pe copii de arsurile solare?

Dr. Loti Popescu: Depinde de vârsta lor. Toţi copiii trebuie protejaţi. Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai vulnerabili. Ei trebuie să aibă o cămăşuţă albă, cu mânecă lungă, dintr-un bumbac subţire şi o şepcuţă, o pălăriuţă întotdeauna. Sigur o să mă întrebaţi ce facem cu vitamina D? Vitamina D o facem prin expunere la soare  până la ora 10.00 şi după ora 16.00.

Rep.: De la ce vârstă este indicat să scoatem copiii pe plajă, pentru că am văzut inclusiv nou-născuţi?

Dr. Loti Popescu: Mă abţin în discuţia aceasta. Mă abţin în sensul că nu vreau să supăr mămicile deloc. Mămicile ar trebui să ştie că în perioada 0 – 1 an copiii sunt foarte fragili. Ei ar trebui să stea în căruciorul lor acoperiţi şi duşi la plimbare de mami şi de tati. Expunerea lor, pielea lor fragilă, la un soare arzător nu face decât rău. Până în ora 10.00, cu grijă pentru ei, şi după ora 16.00, iar în rest este total contraindicat.

Rep.: Ne aflăm în plin sezon estival și vă rog să transmiteţi un mesaj pentru cei care ajung pe litoral.

Dr. Loti Popescu: Bine aţi venit la Constanţa! Bine aţi venit la mare! Staţi cu grijă la plajă ca să puteţi să mai veniţi şi anul viitor. Vă aşteptăm cu drag!

Rep.: Vă mulţumim foarte mult pentru interviul acordat.

Dr. Loti Popescu: Cu drag! 

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.