Dr. Mrini s-a vaccinat împotriva COVID-19: “Am încredere în ştiinţă”

0
960

Medicul Hicham Moulay Mrini, specialist oftalmolog, specialist în chirurgia cataractei și chirurgia refractivă s-a vaccinat duminică, 10 ianuarie a.c., împotriva COVID-19. Cunoscutul medic oftalmolog a primit adeverinţa de vaccinare, eliberată de Ministerul Sănătăţii, de la Centrul de vaccinare amenajat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” din Constanţa.

În sfârșit am primit prima doză de anti COVID-19-Pfizer BIONTech. Am încredere în știință”, susţine dr. Hicham Moulay Mrini. Apreciatul medic oftalmolog este convins că vaccinul împotriva COVID-19 ne va putea oferi libertatea de a trăi o viață normală. Medicul anunţa zilele trecute că este singura soluție și speranță pe care o avem la acest moment.

Putem rezerva călătorii pentru 2021? Aceasta este o întrebare cu un răspuns complex. Deși este posibil să revină la normal călătoriile internaționale după ce vaccinurile pentru coronavirus sunt distribuite la scară largă, singura soluţie şi speranţă pe care o avem de normalitate este administrarea vaccinului. Sunt convins că acest vaccin ne va putea oferi libertatea de a trăi o viaţă normală. Noi ne vaccinăm“, potrivit dr. Hicham Mrini.

Este posibil ca imaginea să conţină: ‎text care spune „‎Diferențele dintre BioNTech Pfizer și Moderna BioNTech Pfizer (Comirnaty) Moderna (COVID~19 Vaccine Moderna) עNת Tip vaccin ARN mesager ARN mesager % Eficacitate ~95% ~94,1% Doze administrate 2 doze, la interval de 21 de zile 2 doze, la interval de 28 de zile Stocare termen lung -80°C -20°C Stocare 2-8°C 5 zile 30 zile *alocarea tipului de vaccin este decizia medicului #ROVACCINARE‎”‎

Autorităţile susţin că nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o șansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi. Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare.

Însă, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare. 

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?

Specialiştii susţin că ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Cine se poate vaccina?

Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Sarcina și alăptarea:

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.

Câte doze trebuie făcute?

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile. Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici. Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Cum se distribuie?

Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare. În concluzie, din punct de vedere al siguranței și eficacității cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.