Hicham Mrini, medicul care redă vederea pacienților din Dobrogea: “Cel mai mic pacient operat a avut 7 zile, iar cel mai în vârstă pacient a avut 103 ani”

0
3239

Medicul care redă, la propriu, vederea numeroșilor pacienți din Constanța este pasionat de Oftalmologie. Dă dovadă de multă pricepere şi a avut curajul să deschidă un spital unic în Dobrogea. Dr. Hicham Mrini își iubește meseria și mărturisește că se simte cel mai bine în mijlocul pacienților. A îndrăgit încă de la început Oftalmologia și a îmbrățișat-o fără ezitare, iar în ultimii șapte ani a operat peste 10.000 de pacienți. Cel mai mic pacient operat a avut 7 zile, iar cu ajutorul dr. Mrini și-a recăpătat vederea. Inovația și performanța pentru medicina românească îi ajută pe medicii Spitalului Mrini să ne ofere cele mai bune rezultate, chiar și în cazurile medicale deosebit de complexe.

Dr. Hicham Mrini

Mii de pacienți beneficiază, în fiecare an, de generozitatea dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmologie, specialist în chirurgia cataractei și chirurgia refractivă, pentru care cea mai mare recompensă este să-şi privească pacienţii vindecaţi. La sfârșitul zilei, dr. Hicham Mrini se declară un om împlinit. Celor care își caută menirea, le recomandă să se înarmeze cu răbdare și să își iubească meseria.

Pe medicul Mrini îl găsiți în cadrul Spitalului de Oftalmologie Mrini Eye din Constanța, strada Adamclisi, nr 1C, zona Tomis 3, instituție medicală care dispune de cea mai performantă linie de echipamente medicale la nivel mondial și în cadrul căreia tratează zilnic zeci de pacienți cu diverse probleme oftalmologice. Ce este de făcut pentru a preveni orbirea? Ce este degenerescenţa maculară și cum o putem trata? Cum recunoaștem strabismul? Care sunt simptomele și cum îl putem trata? Prin ce metodă revoluționară putem scăpa de ochelarii de vedere? Sunt doar câteva întrebări la care dr. Mrini ne-a răspuns în cadrul unui interviu Focus Press.

Reporter: Ce factori contribuie la succesul în medicină din punctul dumneavoastră de vedere?

Dr. Hicham Mrini: Cred că primordială este pregătirea personalului și echipamentele medicale din dotare. Fiecare membru al echipei trebuie să fie competent și capabil să ofere servicii profesionale de înaltă calitate și să aibă capacitatea de a se adapta noilor tehnologii, care sunt într-o continuă dinamică.

Rep.: Ce înseamnă Oftalmologia pentru dumneavoastră?

Dr. Hicham Mrini: Oftalmologia este o pasiune pentru mine. Fac Oftalmologie din iubire. Îmi iubesc meseria și de aceea și rezultatele sunt așa cum sunt.

Rep.: Ce vă hrănește spiritual și vă dă puterea de a practica această meserie cu multă credință și devotament?

Dr. Hicham Mrini: Când redăm vederea pacientului nevăzător.

Rep.: Care sunt cele mai grele momente pentru dvs., acele momente în care nu vă mai puteți ascunde în spatele halatului alb?

Dr. Hicham Mrini: În general când se oprește știința. Sunt uneori niște probleme, niște boli degenerative. Există o barieră și știința se oprește.

Rep.: Dar cele mai frumoase momente?

Dr. Hicham Mrini: Cele mai frumoase momente sunt atunci când redăm vederea unui pacient. Vedem zâmbetul pacienților a doua zi. Pacienți care vin cu însoțitor la controale și apoi revin singuri, fericiți, cu zâmbetul pe buze.

Rep: În noiembrie se împlinesc 7 ani de la inaugurarea unității sanitare. Vă rog să facem o retrospectivă. Câte intervenții chirurgicale ați efectuat până în prezent?

Dr. Hicham Mrini: Am depășit numărul de 10.000 de pacienți, dacă vorbim strict de operații chirurgicale, de cazuri rezolvate. Am început cu un număr foarte limitat și în timp am avut o creștere organică. La momentul actual operăm sute de pacienți lunar.

Rep.: Ce patologii au ajuns în atenția dumneavoastră și cum le-ați rezolvat?

Dr. Hicham Mrini: Am avut patologii din toată sfera oftalmologică, atât probleme medicale, cât și chirurgicale. De pildă, conjunctivite și până la dezlipiri de retină și pe zona de implantologie intraoculară.

Rep.: Ce vârstă a avut cel mai mic pacient pe care l-ați operat?

Dr. Hicham Mrini: Cel mai mic pacient operat a avut 7 zile și cel mai în vârstă pacient a avut 103 ani.

Rep.: Cea mai avansată tehnologie din lume pentru realizarea operației de cataractă este disponibilă la Spitalul Mrini din Dobrogea. În ce constă intervenția chirurgicală? Discutăm despre operații fără bisturiu?

Dr. Hicham Mrini: Avem în dotare cea mai înaltă tehnologie de operație a cataractei. Noi am înlocuit bisturiul în urmă cu 5 ani, când am adaptat tehnica cu FemtoLaser și în cataractă și în chirurgia refractivă.

Rep.: Ochelarii de vedere sunt necesari și după operația de cataractă?

Dr. Hicham Mrini: Nu există să nu avem ochelari de vedere. Noi suntem dependenți de ochelari, după operația de cataractă, în funcție de ce cristalin se pune intraocular. Dacă este cristalin multifocal toric sau sferic simplu, atunci pacienții nu au nevoie de ochelari. Noi, în general, prin excelența noastră de biometrie, care o facem preoperator, încercăm să calculăm ochelarii pe care îi poartă pacientul și să punem dioptriile în cristalin și așa nu mai poartă ochelari post-operator.

Rep.: Ce este de făcut pentru a preveni orbirea?

Dr. Hicham Mrini: Ca să prevenim orbirea în primul rând trebuie să facem controale. Trebuie să fim atenți cu noi în viața de zi cu zi. De exemplu, la locul de muncă trebuie să existe protecția muncii. Trebuie să lucrăm cu ochelari de protecție. Un simplu accident, cu un corp străin ocular sau intraocular, poate să se complice dacă pacientul nu se prezintă la medic în timp util. Pacientul poate să facă endoftalmită și să ajungă să piardă ochiul. Pacienții ar trebui să vină frecvent la medic, să evităm catastrofe.

Rep.: Când este nevoie de operație în cazul pacienților cu glaucom?

Dr. Hicham Mrini: Facem operație la pacienții cu glaucom când tratamentul cu picături nu mai are efect, când este un glaucom decompensat medicamentos și atunci trecem la partea invazivă cu operație. Mai există și tratamente cu laser pentru glaucom.

Rep.: Ce avem de făcut dacă ne confruntăm cu o tulburare vizuală, migrenă oculară,  disconfort în timpul condusului sau sensibilitate la lumină?

Dr. Hricham Mrini: Când simțim orice modificare oculară trebuie să ne adresăm medicului. Poate să fie și o boală sistemică, cu efect ocular, să nu fie absolut nicio problemă cu ochiul, dar să simțim simptomatologie oculară. Migrenele oculare sunt probleme neurologice în general. Vine pacientul la noi și îl îndrumăm către neurolog.

Rep.: Ce este degenerescenţa maculară și cum o putem trata?

Dr. Hricham Mrini: Degenerescența maculară este o afecțiune degenerativă a retinei, partea centrală a retinei intră în autodegradare. Ca și clasificare, degenerescența maculară poate să fie uscată și umedă. Dacă este uscată ea este tratată doar cu tratament medicamentos, dacă este forma umedă aici lucrurie se schimbă și trebuie să facem injecții intravitreene și laser, depinde de gravitatea bolii, stadiul bolii.

Rep.: Ce ne spuneți despre retinopatia diabetică și ce complicație riscă diabeticii care nu își tratează boala?

Dr. Hicham Mrini: Când vorbim de retinopatia diabetică deja vorbim de un pacient cu diabet. Un diabet necontrolat sau un diabet de peste 20-30 de ani își face efect în primul rând ocular și în alte organe. Aici ne rezumăm doar ocular. Retinopatia diabetică vine cu modificări retiniene, hemoragii și pot să ajungă până la proliferarea retinei și cu membrane tracționare care pot să ducă la deteriorarea acuității vizuale. În stadii foarte avansate pacientul poate să-și piardă vederea.

Rep.: Prin ce metodă revoluționară putem scăpa de ochelarii de vedere?

Dr. Hicham Mrini: Vorbim de două grupuri de vârstă, respectiv de la 18 ani și până la 40 de ani și după 40 de ani. Până la 40 de ani putem să facem cu chirurgia refractivă, cu laser. Noi facem cu tehnica FemtoLaser. Lucrăm cu două lasere. După vârsta de 40 de ani este necesar implantul ocular multifocal toric sau nontoric.

Rep.: Când se impune să ducem copilul la oftalmolog și cum alegem ochelarii în cazul lor?

Dr. Hicham Mrini: La copii, dacă sunt născuți normal și fără probleme, primul consult trebuie să fie obligatoriu la vârsta de trei ani, să evităm viciile de refracție, diferență mare între dioptri care poate să dezolte și ambliopie –“ochiul leneș”, iar preșcolarii la vârsta de 6 ani. Vorbim de controale normale. Prematurii sunt îndrumați la consult oftalmologic din primele zile ale vieții.

Rep.: Ați amintit de acel copil de 7 zile pe care l-ați operat. Ne puteți spune ce afecțiune avea?

Dr. Hicham Mrini: A fost operat în urmă cu 5-6 ani. Un copil s-a născut cu o malformație. Avea pleoapele lipite și nu putea să deschidă ochiul.

Rep.: Ce s-a întâmplat după intervenție?

Dr. Hicham Mrini: Lucrurile au decurs normal și a început să deschidă ochiul normal. Părinții erau fericiți. Copilul are acum 7 ani și vine la control. Este foarte bine.

Rep.: Cum recunoaștem strabismul? Care sunt simptomele și cum îl putem trata?

Dr. Hicham Mrini: Când discutăm de strabism există o clasificare. Există strabism care se vede, strabism latent sau strabism acomodativ. Strabismul care se vede obligatoriu trebuie operat. Strabismul acomodativ sau latent se tratează doar cu ochelari și cu gimnastică oculară sau ortoptică

Rep.: Mulți pacienți se tem de operații. Vorbiți-ne despre aparatura folosită pentru intervențiile chirurgicale pe care le faceți la Spitalul Mrini și ce ar trebui să știe aceștia?

Dr. Hicham Mrini: Ca și tehnologie în anii 2020 se folosește aparatură foarte avansată, pentru siguranța pacientului și a medicului. Lucrăm într-o zonă de siguranță. Când deja pacientul este pe masa de operație noi folosim tehnologie foarte, foarte precisă. Nu mai folosim bisturiu, ci Femtosecundă. Este foarte precisă, calculată, cu algoritm matematic și nu are de ce să le fie teamă. Noi evităm orice complicație înainte. Mai sunt cazuri când pacienților le este frică. Ei stau foarte mult acasă și vin în stadiu foarte avansat și este prea târziu și lucrurile sunt foarte complexe și pentru noi și pentru dânși.

Rep.: Ce ar trebui să știe pacienții din punctul acesta de vedere?

Dr. Hicham Mrini: Pacienții trebuie să vină mai devreme la medic și să aibă încredere în personalul medical.

Rep.: În ce constă pregătirea dinaintea operației? Ce investigații sunt necesare?

Dr. Hicham Mrini: Se fac investigații clinice și paraclinice. Stăm cu pacienții de vorbă, le explicăm tot ce avem, alternativele de tratament și îi ajutăm să aleagă cea mai bună soluție pentru ei.

Rep.: Vorbim de intervențiile chirurgicale. Ce măsuri ați implementat în acest spital pentru a limita numărul de cazuri COVID?

Dr. Hicham Mrini: Noi am redus numărul de pacienți, am redus numărul de personal. Lucrăm în ture. Înainte aveam un volum de aproape 200 de pacienți pe zi și acum l-am redus la 50 de pacienți pe zi.

Rep.: Cum decurg intervențiile chirurgicale în contextul COVID?

Dr. Hicham Mrini: Cu circuite aferente recomandate de către Direcția de Sănătate Publică. Până acum suntem bine.  

Rep.: Cine poate beneficia de consultații oftalmologice gratuite la Spitalul Mrini?

Dr. Hicham Mrini: La noi, în clinică, oricine poate să beneficieze de consultații gratuite de orice statut social. Avem contract prin Casa de Asigurări, dar avem un număr limitat de pacienți lunar, doar trebuie să fie pe o listă de așteptare. Primul venit, primul servit.

Rep.: Cum a fost marcată Ziua Mondială a Vederii la Constanța de către medicii Spitalului Mrini?

Dr. Hicham Mrini: Ziua Mondială a vederii deja este o tradiție la noi în clinică. Colaborăm cu mai multe asociații nonguvernamentale de mai bine de 10 ani. Anul acesta am hotărât să alegem un grup de persoane peste 65 de ani, pacienți din zone limitrofe care nu au acces ușor să ajungă la clinică și nu au posibilitate financiară. Au beneficiat de tratament chirurgical și de tratament medical și au beneficiat gratuit și de ochelari.

Rep.: Ați sprijinit și alte unități sanitare din județul Constanța în timpul pandemiei.

Dr. Hicham Mrini: Ne-am sprijinit împreună.

Rep.: Ce-i îndemnați pe cei care vor să devină medici oftalmologi?

Dr. Hicham Mrini: Să se înarmeze cu răbdare. Perseverență, multă muncă și să iubească meseria.

Rep.: Ce mesaj doriți să transmiteți constănțenilor și nu numai, persoanelor care se confruntă cu diverse tulburări de vedere?

Dr. Hicham Mrini: Să se adreseze medicilor de specialitate și dacă nu au acces la oftalmolog atunci să se sfătuiască cu medicul de familie ce au de făcut.

Rep.: Vă mulțumim foarte mult.

Dr. Hicham Mrini: Cu plăcerea!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.