Dr. Teodor Ștefan Nițu, mesaj pentru pacienți: “Aveți foarte multe drepturi, dar nu uitați și că medicul are drepturi, nu numai îndatoriri”

0
4066
Dr. Teodor Ștefan Nițu

Un medic de familie din Pitești este hotărât să excludă din lista sa pacienții care nu se vaccinează împotriva COVID-19. Medicul nu concepe să continue colaborarea cu pacienții care nu cred în recomandările lui.

Anunțul său a fost postat marți, 12 ianuarie a.c., pe rețeaua de socializare Facebook. “Conform art 231, alin e), din Legea 95/2006, au obligația “să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”. Conform acestui articol de lege, anunț public de acum ca toate persoanele înscrise la mine care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi scoase de pe lista mea de medic de familie. Este de neacceptat să continui colaborarea cu pacienții care nu cred în recomandările pe care le fac. Persoanele care refuză vaccinarea, dreptul lor, fac dovada că nu au încredere în mine, în ceea ce spun, în ceea ce le recomand să facă. În cei 33 de ani de practică am vaccinat mii de persoane, am făcut zeci de mii de inoculări și nu am avut reacții adverse decât foarte puține și minore. Cred în vaccinuri, chiar și în cele nou apărute sau schimbate în acești ani. Vaccinarea a reprezentat pentru mine partea cea mai importantă a activității de prevenție. În toți acești ani am avut o singură persoană care a refuzat vaccinarea celui de-al doilea copil și i-am cerut să-i ia fișa și să se mute la alt medic. Ceea ce a și făcut“, își explică medicul Cătălin Petrencic decizia în spațiul public.

Cert este faptul că fiecare pacient are dreptul să-și aleagă ce medic dorește. “Fiecare pacient are dreptul să își aleagă medicul, fiecare medic poate decide ce pacient tratează, asta dacă nu este urgență. Până una alta pacientul merge către medic și nu invers. Aveți dreptul să nu vă vaccinați, aveți dreptul să vă schimbați medicul de familie, aveți foarte multe drepturi dar nu uitați și că medicul are drepturi, nu numai îndatoriri”, susține dr. Teodor Ștefan Nițu, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța, unul dintre puținii medici chirurgi care operează incontinența urinară de efort prin tehnici revoluționare, dar și iniţiatorul unui grup de Facebook destinat medicilor contra COVID-19.

Menționăm faptul că medicul Nițu s-a vaccinat marți, 5 ianuarie ac., împotriva COVID-19, la Spitalul Județean din Constanța. Tot medicul îi îndeamnă pe pacienți să-și respecte aproapele: “Nu obligă nimeni pe nimeni la nimic. Fiecare are dreptul să facă fix ce vrea. Inclusiv să schimbe medicul. Dar și medicul are drepturi. Jurământul este extraordinar și implică multe lucruri, dar nu înseamnă ca medicul are numai îndatoriri. Să ne respectăm aproapele, indiferent de opțiunea lui sau de meserie“.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.