Medicul care ne inspiră! Chirurgul Teodor Nițu a înființat Clubul Tomis Carp din dorința de a participa la competiții: “Pescuitul este un mod sănătos de a-ți petrece timpul liber”

0
5563
Foto: arhiva personală a medicului chirurg Teodor Ștefan Nițu

„Mens sana în corpore sano” / “Minte sănătoasă în corp sănătos”. Cât de importantă este mişcarea pentru organismul uman și cât de mult ne influenţează viața? Am aflat de la un excelent chirurg constănțean care a simţit pe propria piele efectele benefice ale sportului. Există şi persoane care au reuşit să integreze pasiunea pentru sport în viaţa lor de zi cu zi.

Printre aceşti norocoşi am descoperit şi cadre medicale. Mulţi medici se pot lăuda, pe lângă reuşitele chirurgicale, şi cu poziţii fruntaşe în numeroase clasamente sportive. Când nu este de gardă la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța am putea spune că este de gardă la Corbu. Vorbim despre medicul chirurg care a creat cel mai mare grup de Facebook unde sunt împărtăşite experienţele din lupta împotriva COVID-19. Medicina îl provoacă să se autodepășească zi de zi. Dr. Teodor Ștefan Nițu este unul dintre puținii medici chirurgi care operează incontinența urinară de efort prin tehnici revoluționare.

Medicul chirurg Teodor Ştefan Niţu

Chirurgul a ales să rămână în sistemul medical românesc, pe care îl slujeşte fără întrerupere de 15 ani, salvând viețile oamenilor. La cei 43 de ani, medicul chirurg îşi împarte viaţa între Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei”, pacienţi, Universitatea Ovidius, soție, cei trei băieți şi pasiunea pentru pescuit. Singurele momente în care reuşeşte să se deconecteze cu adevărat de problemele cotidiene sunt cele petrecute la pescuit, pe baltă.

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, inclusiv Nitu Teodor Stefan
Foto: arhiva personală a medicului chirurg Teodor Ștefan Nițu, 2019

Pescuitul de competiție a devenit pasiunea medicului Teodor Ștefan Nițu, după mai multe discipline sportive încercate de el, chirurg care ne inspiră dorința pentru o viață sănătoasă, plină de mișcare. În plus, nici înotul nu i-a fost străin, fiind deschis și la alte activități sportive, cum ar fi baschetul sau drumețiile montane. Dovezi incontestabile ale afinității pentru pescuitul de competiție, sunt fotografiile care-l înfățișează pe medic practicându-l. Pescuitul sportiv are un rol important în combaterea sindroamelor depresive, combaterea sindroamelor anemice, carențele de Vitamina D, îmbunătățirea funcției cardiace și îmbunătățirea funcției respiratorii, ne atrage atenția medicul chirurg. Sportul face casă bună și cu practicanții medicinei. Astfel, în urmă cu cinci ani, medicul chirurg a pus bazele Clubului Sportiv Tomis Carp, asociație afiliată Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS). Zilele trecute dr. Nițu a fost organizatorul unui concurs de pescuit. Cei mai buni pescari au avut ocazia să-și arate talentele la undiță și să fie premiați pentru capturile lor. Dr. Nițu ne-a dezvăluit, în cadrul unui interviu Focus Press, faptul că în timpul stării de urgență s-a autoizolat la Corbu, pentru a pescui, dar și cum a decurs concursul organizat de Clubul Sportiv Tomis Carp în starea de alertă. Oamenii au nevoie de repere. Iar când avem în față exemple concrete care pot să ne motiveze, de ce să nu privim într-acolo cu încredere și să învățăm din ele?

Este posibil ca imaginea să conţină: Nitu Teodor Stefan, cer, în aer liber şi natură
Autoizolare, la Crapimari.ro Corbu Lake, martie 2020

„Pescuitul reprezintă, pentru fiecare dintre noi, un mod de a ieși din cotidian și din social”

Reporter: Ce înseamnă pescuitul pentru dumneavoastră? De unde această pasiune?

Dr. Teodor Ștefan Nițu: Pescuitul este cel mai frumos hobby pe care îl am. În Clubul Tomis Carp suntem oameni din medii total diferite, respectiv medici, jandarmi, polițiști, ingineri, avocați, contabili. Pescuitul reprezintă, pentru fiecare dintre noi, un mod de a ieși din cotidian și din social. Te rupi puțin din ceea ce înseamnă viața de zi cu zi. Pescuitul pentru mine înseamnă supapa de suprapresiune. Atât în timpul sezonului, cât și în timpul anului, încercăm să ne rupem măcar o singură dată într-o lună sau dacă este posibil mai des să ieșim la o partidă de pescuit. Este  o activitate mai mult decât sănătoasă. Este extraordinar să petreci timp de calitate, cu oameni de calitate, în natură.

„Alegi să trăiești cu frică sau să mergi mai departe. Eu am ales să am o activitate normală”

Rep.: În timpul stării de urgență ați ales să vă autoizolați la Corbu…

Dr. T.Ș.N.: Am avut și noi momentele noastre de panică. Am trei copii acasă, părinții au anumite afecțiuni și am încercat să-i protejez. Nu eram în prima linie, dar automat am intrat în contact cu foarte mulți oameni. Alegi să trăiești cu frică sau să mergi mai departe. Eu am ales să am o activitate normală. Atunci m-am autoizolat la Corbu, după o gardă prelungită de 48 de ore. Am intrat în contact cu pacienți COVID-19 și recunosc că am avut un moment de panică. Nu pentru mine, ci pentru cei dragi mie. Am decis să stau o săptămână la Corbu. Ce formă de izolare mai bună? Nu s-a întâmpla asta, pentru că a trebuit să mă întorc la spital, să operez în continuare. Dar și noi, medicii, avem momentele noastre de panică. Suntem oameni. În momentul acesta este foarte important să ne protejăm pe noi, dar și pe cei dragi nouă. Să ne spălăm de zece mii de ori pe mâini. Să respectăm niște reguli în societate și atunci totul va decurge în mod normal. Noi, în Constanța, ținând cont de afluxu de turiști, suntem bine. Relaxarea prea mare duce la nerespectarea regulilor. Prefer să merg la Corbu, la pescuit, cu un prieten, unde să mă relaxez trei zile, decât să merg la o terasă în Mamaia.

Marea captură, concurs Cupa Tomis Carp, ediția a V-a, 6-9 august 2020

Să fii pescar este unul dintre cele mai frumoase vicii”

Rep.: Cum a decurs concursul de pescuit „Cupa Tomis Carp”, ediția a V-a, în starea de alertă?

Dr. T.Ș.N.: Am fost chiar organizatorul acestui concurs, cu sprijinul RIG Service. Sponsor a fost Div Consulting, Răzvan Nafornita. Noi am mai participat la concursuri organizate în aceleași condiții. Să fii pescar este unul dintre cele mai frumoase „vicii”. S-a impus respectarea unor reguli. Mă refer aici la distanțarea fizică impusă de către lege. Noi nu îi zicem distanțare socială, ni se pare un termen greșit, ci distanțare fizică. Discutăm despre un concurs ce a avut loc în aer liber. Nu a presupus un risc crescut. Arbitrajul a fost asigurat de către o echipă acreditată, care a respectat regulile de purtare a măștii în momentul în care a intrat în contact cu competitorii. A fost un clasament din cei mai mari cinci pești prinși de fiecare echipă în parte. Sunt concursuri cu tradiție, chiar dacă asociația nostră este tânără.

Este posibil ca imaginea să conţină: Nitu Teodor Stefan
Mai 2019, Lacul Corbu, dr. Teodor Ștefan Nițu

Rep.: Ministerul Agriculturii a menționat în luna iunie că s-au făcut unele modificări la Regulamentul pentru pescuitul recreativ. Ce reguli au fost stabilite în privința concursului de pescuit de la Corbu?

Dr. T.Ș.N.: A fost un concurs de pescuit recreativ/sportiv în regim catch and release, adică prinde și eliberează. Conform regulilor administrației, din punct de vedere al respectării regulilor de pandemie, ținând cont de faptul că sunt și medic, am respectat foarte riguros aceste reguli chiar dacă activitatea s-a desfășurat în aer liber. Întâlnirea cu competitorii a avut loc în aer liber, pe o suprafață destul de mare. Doar câte un membru din echipa competitoare a participat la extragere și fiecare a purtat mască de protecție. Regulile acestea au fost menționate în anunțul concursului care a fost postat pe site-ul crapmania.ro, un site dedicat competițiilor și pescuitului sportiv din România. Echipa a fost compusă din doi membri la pescuit, aspect permis din punct de vedere legal, în cadrul unui stand pe o suprafață destul de mare.

„Pescuitul este cel mai bun mod de a mă elibera de energia negativă”

Rep.: Dacă ar fi să alegeți dintre pescuit, înot, baschet și drumeții montane, ce ați alege?

Dr. T.Ș.N.: Mi-ați studiat CV-ul. Fiecare hobby își are farmecul său. Baschetul îl practicam în tinerețe, la fel și drumețiile montane. La momentul actual am trei băieți mici. Ei nu pot urca pe munte așa cum mi-aș dori eu. Însă, încerc să-i duc de 3-4 ori pe an la munte. În ultimii 5-6 ani, dintre toate, a rămas pescuitul în prim-plan. Mă adaptez mai ușor hobby-ului meu ținând cont și de profesia pe care o am. Dacă sunt pe munte și se întâmplă ceva cu un pacient de-al meu, nu pot să ajung repede la spital. În schimb, de la pescuit, într-o oră și jumătate, de  oriunde m-aș afla În hi județ, pot veni să-mi văd pacienții și să rezolv problemele pe care le am. Pescuitul este cel mai bun mod de a mă elibera de energia negativă. A fi medic, cel puțin în contextul actual din România, nu este ușor. Pescuitul îmi oferă acea liniște de care am nevoie. Pescuitul îți oferă posibilitatea să fii tu cu tine. Este un mod sănătos de a te elibera de energia negativă pe care o acumulezi automat cu fiecare pacient, cu fiecare eșec și cu fiecare reușită. Stresul există și în reușită și în eșec.

“În România se face performanță în medicină”

Rep.: Ce înseamnă să fi medic în România anului 2020? Care sunt provăcările?

Dr. T.Ș.N.: Să fii medic, din punctul meu de vedere, este cea mai frumoasă meserie, după cea de profesor, să reușești să oferi alinare oamenilor. De câțiva ani am intrat și în învățământul universitar. Este o provocare. Am mai fost plecat la cursuri în străinătate, la diferite supra-specializări, și am văzut că există mari diferențe. Avantajul nostru în România este că ni se permite și putem să ducem o medicină mai eroică să zic așa, prin comparație cu medicina defensivă, să facem niște gesturi salvatoare. Este o provocare, pentru că nu avem chiar tot ce ne este necesar. Încercăm să facem medicină de performanță și să ținem piept la o mulțime de piedici. S-a simțit în ultima perioadă, trecând de contextul pandemiei, că lucrurile merg într-o direcție bună și se poate și mai bine. În România se face performanță în medicină.

Orice activitate sportivă în aer liber aduce beneficii organismului”

Rep.: Care ar fi beneficiile medicale însemnate ale pescuitului?

Dr. T.Ș.N.: Beneficiile sunt multiple. Este un pescuit de competiție. Pescuitul pe care îl practicăm noi presupune și un efort fizic destul de intens. Orice activitate sportivă în aer liber aduce beneficii organismului. Începând de la oxigenare și până la creșterea stării de bine, descărcare de endorfine,  combaterea sindroamelor depresive, combaterea sindroamelor anemice, carențele de Vitamina D, prin expunerea la soare, îmbunătățirea funcției cardiace, îmbunătățirea funcției respiratorii. Terapia cu aerosoli, pentru că suntem aproape de mare. Sunt o mulțime de beneficii.

„O pleiadă de oameni practică pescuitul”

Rep.: Câți medici sunteți în club?

Dr. T.Ș.N.: Mai sunt colegi chirurgi care practică pescuitul și suntem colegi de grup, dar și reumatologi. Suntem 3-4 medici în club, dar și ingineri, navigatori, polițiști și jandarmi. O pleiadă de oameni practică pescuitul. Clubul nostru este înființat de curând, dar a crescut. Am ajuns la un alt nivel. De la pescuitul de plăcere, cu prietenii, copiii, cu familia, am ajuns la un alt level. Participăm la competiții. Discutăm despre adrenalină și ne dorim mai mult, iar competiția în sine duce la un efort mai mare.

“Mai mult timp liber petrec cu băieții din club decât cu oamenii pe care îi văd zilnic în spital”

Rep.: Ce îmi puteți spune despre Clubul Tomis Carp? Care sunt prioritățile pe termen lung?

Dr. T.Ș.N.: Clubul a fost înființat în urmă cu 5 ani. Sunt membru fondator alături de alți doi prieteni. Unii s-au mai retras din motive medicale. Suntem 25 de oameni la momentul acesta care plătesc cotizația de membru. Am înființat clubul din dorința de a participa la competiții de pescuit la crap, inclusiv participarea la campionatul național, campionat care permite ulterior deplasarea la campionatul mondial. Am început să producem o nadă proprie, ne-am îmbunătățit din punct de vedere al infrastructurii, al rigorilor pe care le folosim, informațiile care sunt necesare pentru orice baltă sau pentru orice lac. Unde-s mulți, puterea crește. Tomis Carp a devenit mai mult o familie. Mai mult timp liber petrec cu băieții din club decât cu oamenii pe care îi văd zilnic în spital. Am ajuns să petrecem împreună concedii. Totul a plecat din dorința de a participa la concursuri, ulterior la campionatul național. În 2017 ne-am calificat în finala campionatului național. Am ieșit atunci pe un onorabil loc V. A fost bine pentru primele participări. Anul acesta nu mai participăm. Condițiile generale nu mai permit un campionat real. Campionatul real care s-ar fi ținut în Ucraina a fost amânat și rămânem la modul de antrenament și de întâlnire cu prietenii pe baltă.

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, inclusiv Nitu Teodor Stefan, persoane zâmbind, ocean şi în aer liber
Mai 2019, dr. Teodor Ștefan Nițu

Clubul Tomis Carp a devenit a treia casă, a doua casă este spitalul și sala de operație”

Rep.: Putem spune că acest club este a treia dumneavoastră casă, înainte de familie și spital?

Dr. T.Ș.N.: Da! Îl consider ca pe un copil al meu și nu numai al meu. Nu este clubul meu. Este clubul tuturor, dar m-am străduit destul de tare să adun băieții și să-i țin împreună. În urmă cu două săptămâni, 8 membri din cei 25, împreună cu familiile noastre, am fost plecați la munte. Clubul Tomis Carp a devenit a treia casă, a doua casă este spitalul și sala de operație.

“Dramul de noroc își are sensul în orice meserie și în orice sport”

Rep.: Unii cred că pescuitul este o treabă ușoară. Ajunge să ai noroc sau este nevoie de mai mult?

Dr. T.Ș.N.: Dramul de noroc își are sensul în orice meserie și în orice sport. Inclusiv în pescuit, mai mult sau mai puțin. Pescuitul este un sport. Presupune o pregătire fizică. 72-96 de ore ești privat de somn, dar și de alte aspecte. Efortul fizic la un moment dat poate fi destul de mare. Pescuitul presupune să ai abilități fizice, o pregătire fizică bună și unelte de pescuit. Ștefan Fâșie, apropiat clubului nostru, dar din alt grup, a participat și el. Prietenul nostru este dublu campion național la pescuit, campion mondial și vicecampion mondial în Ungaria acum doi ani. Sunt oameni cu greutate în ale pescuitului, care au multe de spus și de la care ai multe de învățat.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, ocean, în aer liber, natură şi apă
Lacul Corbu, locul de suflet al dr. Teodor Ștefan Nițu

“Unde este istorie descoperim și pescuitul”

Rep.: Unde vă place să pescuiți? Care sunt zonele cele mai îndrăgite?

Dr. T.Ș.N.: La Lacul Corbu am descoperit pescuitul de competiție. Am început cu pescuitul de guvid la mare. Lacul Corbu rămâne pentru mine un loc de suflet. Apoi Delta Dunării. Pescuitul la mare își are farmecul lui. Sunt foarte multe lacuri din Dobrogea care încă merită să fie vizitate: Balta Bugeac, Dunăreni, Oltina. Nu știu câți oameni au ajuns în Sudul Dobrogei să pescuiască la Oltina sau la Ostrov. În zona Oltina și Ostrov, Dunărea este superbă pentru relaxare și pentru pescuit. Sunt insule, zone de vânătoare și de pescuit. Este minunat la Cetatea Bizantină de la Ostrov – Păcuiul lui Soare. Unde este istorie descoperim și pescuitul. Zona este frumoasă.

“Abordez un pescuit la distanță, un pescuit cu mai puțină nadă”

Rep.: Ce tehnici abordați sau la ce strategii recurgeți în privința pescuitului, pentru rezultate maxime?

Dr.T.Ș.N.: Locul, nada și pescarul. Totul pleacă de la locul în care pescuiesc, de vecinii pe care îi am, de nada pe care aleg să o folosesc. Ținând cont de faptul că este un lac cunoscut, 400 hectare de luciu de apă, lucrurile se pot modifica de la o zi la alta. La acest concurs a fost un pescuit de calitate, pești mari. Abordez un pescuit la distanță, un pescuit cu mai puțină nadă. Tehnici diferite. Contează foarte mult o nadă de calitate pe un loc bun, dar și vecinii pe care îi ai.

Ne este greu să acceptăm că altul este mai bun decât noi”

Rep.: Vă place să interacționați cu vecinii” în timpul pescuitului?

Dr. T.Ș.N.: Pe baltă, în timpul concursului, niciodată. Este un concurs, o competiție. Chiar dacă suntem prieteni foarte buni, concursul este concurs. Dacă este ceva legat de sănătate sau vreo necesitate urgentă desigur că ne ajutăm. În general suntem tipi orgolioși. Ne este greu să acceptăm că altul este mai bun decât noi.

“Suntem trei medici în club”

Rep.: Discupăm despre un pescuit sportiv. Se impune o asigurare în caz de accidente? Ar fi necesară o astfel de asigurare?

Dr. T.Ș.N.: Suntem 3 medici în club. Toți am făcut cursuri de prim-ajutor la zi. Puțin probabil să se întâmple un accident. Cineva poate își înfige într-o clipă de neatenție un cârlig în deget, dar alte accidente nu au loc. Este o competiție între noi. Fiecare competitor răspunde cumva de ceea ce face acolo. Fiecare își achită standul. La final fiecare primește o cupă. Referitor la asigurare în caz de accidente, menționez faptul că există o trusă de prim ajutor la Corbu și cineva cu pregătire medicală care să intervină în orice moment. Până acum nu a fost cazul să intervenim. Este o chestie asumată. Este ca și cum m-aș urca pe munte și calc strâmb. Este o chestie pe care mi-o asum. Avem tot ce ne este necesar. Nu este necesară asigurarea.

Am crescut uitându-ne la filmulețele lui Vlad Pavlovici”

Rep.: Cineva spunea că preferă să abordeze un stil de pescuit selectiv, încercând să ocolească –în măsura posibilului- peștii mici căutând exemplare cât mai mari. Dumneavoastră ce preferați?

Dr. T.Ș.N: Acesta este Vlad Pavlovici, un nume sonor în pescuitul românesc. Am crescut uitându-ne la filmulețele lui Vlad Pavlovici. Cam așa a fost pescuitul de la acest concurs, un pescuit de calitate, un pescuit selectiv.

“Pescuitul înseamnă relaxare fizică și psihică”

Rep.: Vă rog să transmiteți un îndemn pentru tineri. Cum ar trebui să-și petreacă timpul liber într-un mod sănătos și de ce ar fi indicat să-și îndrepte atenția către pescuit?

Dr. T.Ș.N.: Pe tineri i-aș îndemna să petreacă cât mai mult timp în aer liber, cu oameni de calitate. Pandemia ne-a afectat pe toți, iar regulile trebuiesc respectate. Petrecerea timpului liber în natură, indiferent că urci pe munte sau mergi la pescuit, joci baschet, fotbal sau alt sport, înseamnă enorm pentru sănătate. Sportul este esențial într-o dezvoltare armonioasă fizică și psihică. Mens sana în corpore sano. Pescuitul în sine, chiar dacă de unele persoane nu este perceput ca sport, înseamnă relaxare fizică și psihică și este un mod sănătos de a-ți petrece timpul liber. Toate acestea duc la o evoluție armonioasă a oricărui individ.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.