Drumuri blocate la frontieră din cauza protestelor la Vama Veche – Durankulak şi Negru Vodă – Kardam. Avertismentul MAE

0
77

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că, începând de luni, asociaţiile producătorilor de cereale şi fermierilor din Bulgaria vor organiza proteste la nivel naţional, prin blocarea circulaţiei rutiere inclusiv cu utilaje agricole.

Conform MAE, asociaţiile producătorilor de cereale şi fermierilor organizează proteste la nivel național, iar circulaţia va fi blocată și cu utilaje agricole pe drumurile naţionale sau europene, inclusiv în zona punctelor de frontieră Ruse (PCTF Giurgiu), Vidin (PCTF Calafat), Kardam (PCTF Negru Vodă), Durankulak (PCTF Vama Veche) şi Silistra ferry (PCTF Ostrov).

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români să urmărească situaţia din zonele respective, iar șoferii să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Sute de fermieri bulgari au protestat, luni, în punctele de trecere a frontierei Ruse- Giurgiu și Vidin-Calafat, unde traficul este restricționat, față de decizia Comisiei Europene de a ridica interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei, între care România și Bulgaria. De asemenea, proteste similare au avut loc și în PTF Vama Veche – Durankulak şi Negru Voda – Kardam.

În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina, condiţia fiind să nu împiedice tranzitul către alte ţări.

Măsura, care a expirat la 15 septembrie la miezul nopţii, a fost decisă pentru a-i proteja pe agricultorii locali, care au atribuit acestor importuri prăbuşirea preţurilor pe piaţa internă, din cauza supraofertei.

Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va extinde interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei, care a expirat vineri.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.