DSP Constanța nu mai are nicio doză de vaccin antigripal: peste 80.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele luni

0
359
Vaccin antigripal

Gripa este o afecțiune severă, fiind diferită în manifestări față de răceală, pentru unii boala fiind chiar fatală. Conform studiilor Organizației Mondiale a Sănătății, rata estimată de mortalitate cauzată de gripa sezonieră poate ajunge și la 100.000 de persoane. Gripa nu se manifestă în fiecare an la fel, virusul suferind schimbări, și poate fi prevenită numai prin administrarea vaccinului anual antigripal. Constănțenii au acordat o importanță destul de mare vaccinului antigripal: din septembrie 2022 și până în acest moment, pe raza județului s-au vaccinat peste 80.000 de persoane.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a primit și distribuit, în acest sezon, 83.451 de doze de vaccin: 83.151 de la Ministerul Sănătății și 300 de la DSP Tulcea. Pe raza județului Constanța, s-au vaccinat până în acest moment 83.839 de persoane, dintre care 388 din sursă propie. Astfel, stocul la final de sezon este zero.

În aceste momente, nu mai așteptăm nicio tranșă de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătății, pentru că vârful epidemic este reprezentat de lunile ianuarie și februarie, iar în acest moment cifrele sunt în scădere, a precizat Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al DSP Constanța.

Ministerul Sănătății a cumpărat, în 2022, 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200.000 mai multe decât în 2021, pentru vaccinarea persoanelor cu vârste de la 3 ani în sus, și încă aproape 10.000 de doze pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani. Toate aceste doze de vaccin au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică, iar ultima tranșă a fost distribuită la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, potrivit Ministerului Sănătății.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în acest sezon rece au fost confirmate în România 43 de decese cu virus gripal, dintre care: 30 cu virus gripal tip A H1 (din care unuk cu co-infecţie cu SARS-CoV-2 şi VRS), șapte cu virus gripal tip A H3 (din care două cu co-infecţie cu SARS-CoV-2), șapte cu virus gripal tip A, nesubtipat (din care trei cu co-infecţie cu SARS-CoV-2).

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.