După Crăciun, aflăm dacă la anul plătim și taxa pentru întreținerea spațiilor verzi din Constanța

1
260

Primarul Vergil Chițac nu renunță la ideea de a obliga constănțenii să plătească, din 2022, și o taxă pentru întreținerea spațiilor verzi din oraș. Marți, 28 decembrie 2021, ora 12.00, consilierii locali vor vota proiectul de hotărâre ce include și această nouă taxă.

Marți, 28 decembrie 2021, ora 12.00, consilierii locali vor vota proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2022. Și deși reacțiile nu au fost pozitive după lansarea în consultare publică a acestuia, din cauza includerii unei noi taxe, pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, aceasta este încă dorită de primarul Vergil Chițac și a rămas inclusă în proiectul de hotărâre.

Rămâne de văzut dacă aleșii locali îl vor adopta în această formă și cu această taxă specială, de 50 de lei pe an pentru fiecare constănțean, mai ales că suntem, încă, într-o criză sanitară ce se răsfrânge și asupra veniturilor fiecăruia dintre noi.

Potrivit proiectului de hotărâre, primarul dorește să impună această nouă taxă ca reacție la degradarea spațiilor publice, pentru combaterea efectelor negative ale actualului cadru urban construit și pentru atingerea standardului european de 26mp de spațiu verde pentru fiecare constănțean. De parcă noi suntem vinovați pentru faptele vechilor administrații, care au transformat orașul în cel prezent.

Totodată, taxa ar crea și asigura veniturile necesare autorității locale pentru acoperirea costurilor cu reabilitarea, extinderea, întreținerea și conservarea suprafețelor de spații verzi. Deci dacă vrem spații verzi, trebuie să plătim! Actuala administrație nu ni le poate oferi altfel, deși fostele au putut. Atât cât au fost în stare și au vrut.

Cu siguranță, primarul Chițac va susține că pentru cei 50 de lei va crea noi spații verzi în oraș. Care trebuie întreținute. Păi dacă administrația locală ar fi preocupată aproape 100% să atragă cât mai multe fonduri europene, pentru investiții, atunci ar rămâne bani în bugetul local și pentru spațiile verzi. Dar asta înseamnă… multă asumare.

Am putea crede că dorința de a impune această nouă taxă este o reacție la nemulțumirea constănțenilor după obligarea de a se ocupa de spațiile verzi din jurul blocurilor. Dacă asta nu vrem, atunci să plătim Primăriei încă 50 de lei, ca să se ocupe ea, nu?

Rămâne de văzut cum vor vota consilierii locali, liberali, useriști și social-democrați. Dacă își ascultă alegătorii sau nu.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Sigur, a cheltuit 1 milion euro aiurea pe beculete si acum vrea bani pentru spatiile verzi. Să le recupereze de la dezvoltatorii carora le-a dat Mazăre și Măzărel pe șpăgi. C-așa s-a lăudat Moș Teacă, că face ordine în administrație, nu haos ca acum…
    Apropo, iar îl schimbă Moș Teacă pe arhitectul șef, că s-a contrat cu Ovanesian care are un teren cu interes în oraș și acesta nu i-a aprobat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.