Un dosar penal trimis în instanță pentru soluționare în 2016, pentru fapte vechi din 2012, este plimbat o dată la 2-3 luni prin instanțe, între arhivă și sala de judecată, dar fără sorți de izbândă. Cel puțin pentru moment! De ce? Pentru că la fiecare termen se găsesc motive de amânare și singura explicație plauzibilă ar fi tergiversarea până la constatarea prescrierii răspunderii penale.
Nu este prima dată când aducem în atenția opiniei publice acest caz,care îl are în centrul atenției pe fiul unui afacerist cunoscut din Constanța, care a recurs la unele metode pentru a escroca statul de bani, folosite și de alte persoane, dintre care multe au ispășit pedepse cu închisoarea. Mai pe scurt, vorbim despre Andi Sergiu Babinciuc, fiul lui Cameliu Babinciuc, patronul Grup Media Sud (GMS).
Împreună cu Mirela Camelia Mihalcea, Iuga Cosmin, Virgiliu Conoro, Ionela Daniela Bălan și Maria Petre, cu firmele SC Gold Consult SA, SC Perun Solution SRL, SC Trident Grup SA, SC Eo Stamp SRL, SC Romanian Village Development – Smart Solutions SA, SC Grup Media Sud Holding SRL și SC Sibelius Business SRL, acesta a fost trimis în judecată, în 2016, pentru infracțiuni economice, cum ar fi spălarea banilor, comise în 2012.
Deși dosarul a fost trimis la Tribunalul Constanța, pentru soluționare, în urmă cu opt ani, nu s-a reușit acest lucru, dat fiind că se află tot la instanța de fond. Încă de la prima vedere pe cursul acestei cauze, pe portalul instanțelor se poate observa că se trage de timp.
Cinci termene de judecată în unsprezece luni, toate cu amânări
Din luna ianuarie 2024, când Focus Press a publicat ultimul articol despre acest caz, până în prezent, observăm că s-au scurs cinci termene de judecată, în care discuțiile s-au purtat în jurul unui raport de expertiză:
- 12 ianuarie – amânare pentru „lipsa răspunsului la obiecțiunile formulate la raportul de expertiză“, termen: 8 martie;
- 8 martie – amânare „pentru depunerea răspunsului la obiecțiunile formulate la raportul de expertiză contabilă“, termen: 31 mai;
- 31 mai – amânare „pentru a se lua cunoștință de răspunsul la obiecțiunile la raportul de expertiză, acesta fiind înaintat în timpul ședinței de judecată“, termen: 6 septembrie;
- 6 septembrie – amânare „față de cererea de amânare formulată de avocatul …“, termen: 1 noiembrie.
- 1 noiembrie – amânare „pentru dezbateri pe fondul cauzei“, termen: 10 ianuarie 2025.
De precizat că și înaintea termenului din ianuarie au mai fost câteva amânări, în 2023, din motive similare, precum lipsa unor răspunsuri la obiecțiuni, dar și din alte motive.
Ne așteptăm ca, în cele din urmă, să se constate intervenția prescripției, mai ales că, așa cum am mai arătat, la un simplu calcul, faptele sunt prescrise din 2022. Făcând abstracție de alte infracțiuni reținute în dosar, cea de spălare a banilor, potrivit Codului Penal, este pedepsită cu închisoarea între 3 și 12 ani, ceea ce înseamnă că termenul de prescripție a răspunderii penale este de zece ani, deci faptele s-au prescris din 2022 (la zece ani de la comiterea lor, adică din 2012). Celelalte infracțiuni sunt pedepsite ceva mai blând, deci sunt prescrise și mai demult.
Acuzațiile
În rechizitoriu se arată că, în cursul anului 2012, un grup de firme controlate de către inculpatul Andi Sergiu Babinciuc au constituit un circuit financiar fictiv al cărui scop l-a reprezentat fraudarea bugetului de stat, prin rambursări ilegale de TVA, urmate de operațiuni de transfer a acestor sume către beneficiarii finali și de retragerea de către aceștia, în numerar, a fondurilor respective.
Într-unul dintre cazuri, inculpatul a stabilit cu rea-credință cuantumul taxei pe valoare adăugată aferentă unei achiziții aparent efectuate de către una dintre firmele sale de tip „fantomă“ și, ulterior, a obținut în mod fraudulos rambursarea de la bugetul consolidat al statului a sumei de 775.295 de lei. De asemenea, în același context, Andi Sergiu Babinciuc a retras din contul aceleiași societăți suma totală de 1.575.735 de lei, despre care știa că provenea din săvârșirea unor infracțiuni, utilizând în acest scop aparența mincinoasă privind existența unor contracte de împrumut din care rezulta că, anterior, își creditase propria firmă.
Babinciuc a fost arestat preventiv pe 22 iulie 2016, acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani (două infracțiuni) și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„La data 7 iulie 2016, în condițiile desfășurării cercetărilor în prezenta cauză, inculpatul a falsificat un înscris sub semnătură privată, denumit «împuternicire», prin atestarea în cuprinsul său a unor fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, după care a încredințat documentul respectiv unei persoane care urma să fie audiată de către procurorii Anticorupție“, se arată în comunicatul DNA.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma totală de 2.734.047 de lei reprezentând TVA rambursat în mod fraudulos.
Daniel ALBU