În sfârșit, după lungi așteptări, dosarul fostului primar de la Ciocârlia a început „să se miște“. Cel puțin așa pare, după ce, până acum, a stagnat din cauze ce țin de proceduri și de legislație (a nu se înțelege că acuzăm pe cineva în acest sens).
Fostul primar al comunei Ciocârlia, Nicolae Marghiol, a fost trimis în judecată în urmă cu fix trei ani, în februarie 2022, fiind acuzat de bancrută frauduloasă. Numai că, în tot acest timp, procesul a cam stagnat, din primăvara anului 2023 (cu aproximație), după ce instanța a admis efectuarea unei expertize al cărui raport este util cauzei, în vederea soluționării acesteia.
Din acel moment, până la termenul de joi, 13 februarie a.c., instanța a tot amânat cauza, pe parcursul efectuării acestei expertize. La termenul de joi, instanța a constatat că raportul a fost depus la dosar, iar acum a fost nevoie de acordarea unui nou termen pentru ca părțile să ia la cunoștință despre conținutul raportului și pentru a depune eventuale obiecțiuni. Următorul termen a fost stabilit în data de 12 martie. Urmează continuarea cercetării judecătorești care, din câte se pare, va mai dura ceva timp.
Acuzațiile
În acest dosar penal, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Constanța, împreună cu mai multe societăți, care s-au constituit părți civile, îl acuză pe Nicolae Marghiol de bancrută frauduloasă, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Medgidia. Alături de el mai apare, tot în calitate de inculpat, G. Daniela, despre care se știe că este fosta sa soție (nu se cunoaște statusul actual al celor doi). Ambii sunt acuzați că au falsificat, sustras sau distrus evidențele sale ori au ascuns o parte din activul averii sale, pentru a se sustrage de la plata unor datorii către firmele creditoare și AJFP. Adică, într-un fel sau altul, a comis o formă de înșelăciune în dauna creditorilor.
Astfel, în dosarul penal s-au constituit părți civile, pe lângă AJFP, firmele: Agro Nicdar Universal SRL, Agro International SRL și Yanluc Company SRL.
De precizat că Marghiol nu este la primul conflict cu legea penală, întrucât el a avut zeci de dosare la activ, începând cu anii 2000. În anul 2005 a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri, după ce a ridicat mai multe sume de bani de la casieria Primăriei Ciocârlia și de la Trezoreria Medgidia. Cel mai cunoscut dosar al său a fost cel în care apărea și Arhiepiscopia Tomisului, dosar penal deschis pentru furt.
Mai exact, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în perioada 9.01.2013 – 17.12-2015, Nicolae Marghiol a folosit un buldoexcavator al Primăriei Cuza Vodă, cu care a decopertat terenul aflat în folosința agricolă gratuită a Arhiepiscopiei Tomisului, respectiv Ferma nr. 8 Ovidiu – Nazarcea, de unde a sustras mai multe tuburi premo din conducta principală a stației de punere sub presiune SPP 2+3 Saligny, din amenajarea de irigații Carasu – CDMN, a ANIF – Filiala de Îmbunătățiri Funciare Dobrogea, creând un prejudiciu de 551.202 lei.
Mai mult, anchetatorii mai arată că Marghiol a deținut în Crama Ovidiu – Nazarcea, fără a fi antrepozitar fiscal, cantitatea de aproximativ 80.000 de litri de produs lichid ce se încadrează în categoria băuturilor fermentate, altele decât vinuri sau bere. Inculpatul a produs aici cantitatea de aproximativ 80.000 de litri şi a oferit-o spre vânzare, cunoscând că produsul este falsificat.
Daniel ALBU