Procesul penal deschis ca urmare a unui accident groaznic, produs în urmă cu aproape cinci ani, în județul Tulcea, a fost închis. Curtea de Apel Constanța a publicat verdictul final, iar din doi inculpați trimiși în judecată, unul a fost achitat, în timp ce celălalt a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, plus achitarea unor daune morale.
În speță, totul s-a întâmplat în seara zilei de 13 mai 2020, în jurul orei 21.30, pe un drum din județul Tulcea. Un bărbat de 26 de ani, din Ceamurlia de Jos, județul Tulcea, în timp ce conducea un auto pe DN 22 – E 87 (în apropierea Gării Zebil), a intrat cu mașina într-un atelaj hipo care circula pe sensul său de mers, dar fără lumini sau alte elemente care să permită vizibilitatea acestuia. Potrivit anchetei, cel care conducea căruța nu avea nici vestă reflectorizată, astfel încât șoferul autoturismului nu l-a văzut la timp și nu l-a putut evita.
În urma accidentului, căruța a fost distrusă complet, calul a fost pus la pământ, iar unul dintre ocupanții atelajului, un bărbat de 51 de ani, a fost aruncat pe carosabil, unde și-a pierdut viața. Un alt ocupant, de 47 de ani, din Babadag, a fost rănit grav.
Potrivit raportului medico-legal, cauza medicala a morții a fost „dilacerarea cerebrală bulbo-medullara (ruptura creierului cu o veritabilă aşa-numită «decapitare internă»), produsă în contextul unui politraumatism contuz, cu traumă cranio-facială, traumă verebro-medullară cervico-dorsală mielică, cu fractură – luxație atlanto-occipitală și traumă toraco-abdominală cu rupturi de organe interne vitale (creier și măduva spinală, cord, aortă, plămâni, ficat), produse în contextul unui politraumatism contuz prin impactul de mare intensitate cu şi/sau de corpuri contondente şi/sau suprafețe dure, posibil/probabil în circumstanțele unui accident rutier, cu victima marcat incapacitată chimic, din cauza intoxicației etilice acute, sângele conținea 3,14 g%o alcool. Leziunile traumatice cu rol tanatogenerator sunt în legătura directa de cauzalitate cu decesul“.
A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a demarat, inițial, in rem, iar după aproximativ un an, prin ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale față de șoferul mașinii, iar după încă un an, cercetările au fost extinse și față de conducătorul căruței.
Așa se face că cei doi, conducătorul auto și cel al căruței, au fost trimiși în judecată, în martie 2023, iar sentința penală, pe fond, a fost pronunțată în luna iulie a anului trecut, după mai bine de patru ani de la incident.
Judecătoria Babadag, unde s-a judecat fondul, i-a condamnat pe cei doi la pedepse constând în 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru conducătorul auto, respectiv 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru conducătorul atelajului hipo.
Sentința a fost atacată, mai departe, la Curtea de Apel Constanța. Menționăm că șoferul autoturismului implicat a rămas fără permis de conducere în toată această perioadă, până la soluționarea definitivă a cauzei.
După judecarea apelului, judecătorii constănțeni l-au achitat pe conducătorul auto pentru toate faptele reținute în sarcina lui, stabilindu-se că întreaga vină îi aparține conducătorului căruței, care circula pe un drum național, deși legea interzice acest lucru, iar căruța nu era dotată cu elemente de semnalizare pentru vizibilitate pe timp de noapte. Acesta a rămas cu pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare și cu obligația de a achita daune morale. Sentința este definitivă și a fost pronunțată joi, 13 februarie, la Curtea de Apel Constanța.
Daniel ALBU