“Endodyssey”, Maia Morgenstern vorbește deschis despre endometrioză, durere, suferinţă, încredere, speranţă şi puterea de vindecare

0
175

Viața cu endometrioză poate fi o continuă provocare, mai ales atunci când nu știi că suferi de această boală și cauți ani buni un răspuns la problemele tale. În 50% dintre cazuri, endometrioza provoacă infertilitate.

De curând, Asociaţia “Eu şi Endometrioza” a publicat un discurs manifest al Maiei Morgenstern, prin intermediul căreia, probabil cea mai consacrată şi apreciată actriţă din România a ales să sprijine benevol atât eforturile noastre de conştientizare a endometriozei în ţara noastră cât şi lansarea primului film documentar românesc despre endometrioză, Endodyssey.

Discursul cunoscutei actriţe vizează condiţia femeilor care, de mii de ani, s-au lovit şi-au fost înconjurate la fiecare pas de prejudecăţi şi oprobiu public, fiind adesea chiar pedepsite sau marginalizate pur şi simplu pentru că fac parte din aşa numitul “sex slab”, la rândul său un termen ce naşte prejudecăţi. Acestea toate reprezintă o sumă de motive pentru care astăzi, într-o societate ce se doreşte modernă, femeile încă mai sunt nevoite să caute preţ de ani întregi răspunsuri la manifestări ale durerii şi la probleme de sănătate, diagnosticul putând reprezenta un proces greoi, de durată, ce afectează mai apoi tratamentul şi şansele de vindecare.

Endometrioza este o afecţiune extrem de răspândită, chiar dacă, la noi în ţară, se vorbeşte încă mult prea puţin despre ea. Nu mai puţin de 1 din 10 femei din lume suferă de endometrioză, aproximativ 500.000 de cazuri fiind înregistrate acum, în România, media anilor până la obţinerea diagnosticului corect fiind încă între 9-12 ani aici. Enorm.

Asociaţia “Eu şi Endometrioza”, s-a hotărât astfel să “rupă lanţul tăcerii”, aşa cum spune distinsa actriţă Maia Morgenstern, şi să vorbească deschis despre endometrioză şi condiţia femeii, despre durere, suferinţă, dar şi despre încredere, speranţă şi puterea de vindecare. Asociația a făcut asta preţ de doi ani de zile, muncind neîntrerupt, rezultatul final fiind reprezentat de către primul film documentar despre endometrioză din România: Endodyssey. Acesta va avea premiera pe 14 octombrie, orele 20.15, la Cinema Muzeul Ţăranului, Bucureşti, acolo unde vă aşteptăm cu căldură şi pe voi.

În acest documentar au fost puse laolaltă poveştile de viaţă ale pacientelor cu endometrioză, construind portrete pline de realism ale unor femei extrem de puternice care au ales să vorbească fără perdea despre dificultăţile prin care au trecut, urmărind parcursul ce însumează ani întregi de agonie, până la diagnostic şi tratament. Au fost surprinse onest şi neromanţat panica, speranţa, încrederea şi bucuria în cazurile fericite.

Toate aceste sentimente şi toate aceste exemple, de fiecare dată extrem de umane, au fost sintetizate cu multă empatie într-un proiect menit să creioneze adevăratul chip al endometriozei, o afectiune cu frecvenţă mare la femeile tinere şi una dintre principalele cauze de infertilitate feminină. O boală de care suferă milioane de femei din toată lumea şi despre care s-a vorbit mult prea puţin. Până acum.

Românii sunt invitați astfel să păşească într-o odisee a vieţii alături de endometrioză. Intrarea la premieră este liberă dar necesită înscriere prealabilă, în limita locurilor disponibile. Înscrierea se poate face la adresa: endodyssey2022@gmail.com până pe data de 01.10.2022, alături de numele şi prenumele participanţilor, adresa de email şi numărul de telefon. Locul în sală urmează ulterior a fi confirmat printr-un email din partea Asociației.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.