Enisala, singura cetate vie din Dobrogea: a făcut parte din sistemul defensiv al Țării Românești

0
1200

Cetatea Enisala este una dintre cele mai frumoase cetăți din România, găsindu-se la 7 km de orașul Babadag, jud. Tulcea. Cetatea Enisala (cunoscută şi sub denumirea de „Heraclia“ sau „Heracleea“) a fost construită de puterea imperială bizantină şi de cea comercială genoveză la sfârşitul secolului al XIII-lea şi la începutul secolului al XIV-lea, după care a fost inclusă în sistemul defensiv al Ţării Românesti. Zidurile de incintă, turnurile și bastioanele cetății, parțial conservate și restaurate, se păstrează în cea mai mare parte pe o înălțime de 5 – 10 m.

Atrage atenția, ca element arhitectonic deosebit, bastionul porții principale, de origine orientală, cu arcadă dublă, întâlnită frecvent în evul mediu și utilizată de constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanică, dar și în Țările Române la Cetatea Neamțului, biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeș și la bisericile moldovenești ctitorite de Ștefan cel Mare.

În cursul zilei de marți, 4 august, a. c., reporterii Focus Press s-au aflat la cetatea Enisala. Ghidul turistic al cetății a spus povestea din spatele ruinelor.

“Este o cetate medievală construită de către genovezi în anii 1300. Ea a fost construită mai mult în scop defensiv și pentru apărare. Se spune că genovezii erau cam singurii interesați de această zonă pentru faptul că este construită la 110 m altitudine. Acest lucru îi ajuta pentru a supraveghea mai bine toate drumurile de pe uscat și de pe apă, ei fiind buni negustori. Asupra cetății s-au adus numeroase reconstrucții, zonele mai deschise la culoare fiind cele noi. În această cetate un singur turn a mai rămas în picioare, acolo fiind și poarta principală. Cetatea a făcut parte din sistemul de apărare al Țării Românești în timpul celei de-a doua domnii a lui Mircea cel Bătrân”, a precizat ghidul cetății.

Cetatea Enisala este deschisă de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Accesul poate fi limitat pentru asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între persoane, dacă va fi cazul. Mai multe date despre cetate în materialul VIDEO!

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.