Evazionist din dosarul de corupție al fostului polițist Silviu Frățilă, încarcerat pentru următorii 5 ani și 6 luni

0
119
Suspectul a fost încătușat. FOTO Cătălin SCHIPOR

Polițiști din cadrul Secției 4 Rurală Medgidia au identificat un bărbat, de 47 de ani, pe numele căruia Tribunalul Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 5 ani și 6 luni de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă asimilată.

Persoana în cauză a fost escortată și încarcerată în Penitenciarul Poarta Albă. Este vorba despre Geonete Marius, condamnat încă de anul trecut, în dosarul fostului polițist Silviu Frățilă, condamnat și încarcerat pentru implicarea sa într-o rețea care se ocupa de furtul de motorină de pe navele care tranzitau Dunărea.

Anchetatorii au stabilit, în 2014, că poliţiştii de frontieră Silviu Frăţilă, Erhan Ramazan, Gheorghe Dorian Sandu, Nicoleta Daniela Mitache şi Adrian Ţiripan, acuzaţi de luare de mită, au ”acoperit” activitatea infracțională a primilor indivizi enumerați, iar cuplul Marius şi Marilena Geonete, din Cobadin, se ocupau de comercializarea produselor petroliere sustrase.

După ce acest dosar a ajuns de 2 ori în faza de rejudecare, în cele din urmă, Curtea de Apel s-a pronunțat, miercuri, 10 martie a.c., achitându-I pe o parte din inculpați, dar numai pentru anumite fapte reținute în sarcina lor. 

Potrivit hotărârii Curții de Apel, care a reanalizat sentința Tribunalului, dată pe fond, polițistul Silviu Frățilă a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată.

Polițistul Erhan Ramazan, acuzat pentru luare de mită,  a fost achitat, întrucât nu s-a constatat că fapta nu există, la fel ca și în cazul Nicoletei Daniela Frățilă și Gheorghe Dorian Sandu.

În ceea ce-i privește pe Marian Sasu, unul dintre contrabandiști, acesta a fost achitat pentru dare de mită, dar a fost condamnat la 4 ani cu executare pentru contrabandă asimilată. În ceea ce-l privește pe u Viorel Mocanu, acesta a primit 2 ani cu suspendare, Bogdan Horțea, a fost achitat pentru dare de mită, dar a fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru contrabandă, la fel ca și Contstantin Popescu – 2 ani cu suspendare pentru contrabandă. George Neamțu, acuzat pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă, a fost și el achitat.

Despre activitatea infracțională

Potrivit anchetatorilor, se formase un fel de cloacă între Cernavodă şi Rasova, unde braconierii şi hoţii erau mână în mână cu anumiţi poliţişti din cadrul Gărzii de Coastă. Oamenii legii le furnizau detalii cu privire la traseul navelor pe Dunăre, iar indivizii acţionau. Se legau de nave cu nişte bărci mai mici şi sustrăgeau combustibil, pe care îl depozitau în butoaie. Apoi, poliţiştii spuneau la ce kilometru se află şi acolo făceau împărţeala. Cereau fie combustibil, fie peşte, sau chiar bani. Procurorii spun că motorina era vândută cuplului Geonete din Cobadin, care o comercializau, mai departe, prin intermediul societății ”Agro Gedy Cobadin” unor alte firme.

Odată intraţi pe firul „afacerii”, anchetatorii au făcut 14 percheziţii domiciliare, în urma cărora au confiscat combustibil, peşte, bani şi chiar motoare de ambarcaţiuni. Prejudiciul calculat de organele fiscale în urma faptelor inculpaţilor depăşeşte suma de 500.000 lei.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.