Excepții respinse pe bandă rulantă, în dosarul șpăgii pentru eoliene de la Cogealac, al lui Gigi Chiru

0
3912
Christian Gigi Chiru, foto: Facebook

Tribunalul Constanța s-a pronunțat, miercuri, 17 februarie, în dosarul deschis de DNA Constanța, care îl vizează pe fostul parlamentar Christian Gigi Chiru, la data faptelor director al Inspectoratului de Stat în Constructii (ISC) Constanța, acuzat de luare de mită, spălare de bani și fals în declarații. Totul se învârte în jurul construirii unui parc de eoliene de la Cogealac, în timpul mandatului de primar al lui Cati Hristu, care a revenit în funcție în urma alegerilor de anul trecut. Și numele lui apare în acest dosar. Pe rolul Tribunalului sunt înregistrate două plângeri împotriva ordonanței procurorului DNA de clasare a dosarului.

Este vorba despre dosarul 4631/118/2020, înregistrat pe data de 10 august 2020, pe rolul Tribunalului Constanța – Secția Penală, având ca obiect ”plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)”. În acest dosar, procurorii DNA anunțau în urmă cu aproximativ 6 ani, că  au început urmărirea penală față de Gigi Christian Chiru, pentru infracținile menționate. Ulterior, mai mulți martori audiați s-au ales, la rândul lor, cu dosar penal pentru mărturie mincinioasă și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Extras din încheierea de ședință:

Respinge exceptia inadmisibilitatii formularii plangerii de catre petentul Dica Corneliu, ce a fost ridicata de petentii KAPP CRISTOPH BEAT, EOLICA DOBROGEA FIVE SRL, EOLICA DOBROGEA SCHWEIZ II GMBH, prin aparator ales. Respinge exceptia inadmisibilitatii plangerii formulata cu privire la aspectele învederate, exceptie ce a fost ridicata de petentul Chiru Christian Gigi. Admite exceptia inadmisibilitatii formularii plangerii de petentul KAPP CRISTOPH BEAT, cu privire la pasivitatea organelor de urmarire penală, în ceea ce priveste efectuarea cercetarilor pentru infractiunea de marturie mincinoasa în raport de Chiru Gigi Christian, exceptie ce a fost ridicata de petentul Chiru Christian Gigi. Admite, în parte, plangerea în față de suspectul Chiru Gigi Christian, in vederea completarii urmaririi penale (…)”. Pentru a citi întreg cuprinsul hotărârii, apasă AICI.

Acuzațiile

Despre acuzații, concret, procurorii afirmau că, în august 2010, Gigi Chiru a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500.000 euro,  sub forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud – Est, astfel încât să fie favorizat grupul de firme: S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMANIA, EOLICA DOBROGEA AG, EOLICA DOBROGEA X GMBH, etc.

Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis că, de la nivelul funcției sale, va sprijini interesele patrimoniale ale respectivelor persoane juridice în proiectele, aflate în derulare, privind construcția unor parcuri eoliene în Dobrogea”, potrivit DNA.

Afaceristul implicat în acest dosar este Dică Corneliu, fost director de marketing în cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa,  administrator în anul 2010 al firmei Eolica Dobrogea SRL, co-asociat în societate alături de firma EOLICA DOBROGEA AG (din Elveția).  Eolica Dobrogea SRL avea sarcina de a se ocupa cu planificarea şi obţinerea autorizaţiilor de construcţie a unor parcuri eoliene în Dobrogea, care apoi urmau să fie vândute gigantului spaniol din domeniu eolian, IBERDROLA.

În timpul urmării penale efectuată în România, procurorii au aflat că, în 2010, au apărut probleme de finanțare a proiectelor demarate de Eolica Dobrogea SRL, mai ales în ce privește obținerea acordurilor de conectare cu Transelectrica. Partenerului elvețian i s-a explicat de către Dică Corneliu faptul că, în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme EOLICA DOBROGEA în litigiile existente cu concurența, respectiv cu grupul CEZ România, ar fi nevoie de efectuarea unor plăți ilegale, care nu puteau fi făcute publice.

Prin urmare, au fost încheiate două contracte, care însă nu au fost aprobate de partenerul străin al lui Dică Corneliu, prin care urmau să fie disimulate două astfel de solicitări de bani necuveniți.

Primul, un contract de împrumut în valoare de 1,5 milioane de euro, care îl avea ca și creditor pe Chiru Gigi Christian, a fost semnat în 19.08.2010 ( banii urmau să fie restituiți în 15 luni).

Al doilea, un contract prin care i se plătea lui Prisăcaru Ștefan suma de 750.000 de euro pentru a obține de la Transelectrica acordurile de racordare la rețeaua electrică pentru parcurile eoliene ale companiei, a fost semnat tot în 19.08.2010.
Ulterior încheierii respectivelor contracte, Dică Corneliu s-a certat cu partenerul său elvețian, iar la data de 23 septembrie 2011, Dică Corneliu a încheiat un contract de cesiune de creanță cu Chiru Gigi Christian. Acesta din urmă a declarat că a primit de la Dică Corneliu suma de 300.000 euro și că a acceptat totodată reînnoirea promisiunii de a primi diferența de 1.200.000 euro, în baza contractului de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010, cu partenerul străin, pînă la data de 31.12.2012. Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” Chiru Gigi Christian a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale SC EOLICA DOBROGEA SRL, un document care însă nu a fost semnat și legalizat notarial, deoarece Dică Corneliu și Gigi Chiru nu erau în poziția de a putea face asta. Acest plan a fost conceput de omul de afaceri Dică Corneliu, susțin procurorii. Ulterior preluării „creanței”, în instanțele din străinătate, Dică Corneliu l-a acționat în judecată  pe latură civilă pe fostul său partener elvețian, pentru restituirea sumei de 1,5 milioane de euro, pretins  împrumutate.

DNA extinde acuzațiile
La data de 22.03.2016, DNA a dispus extinderea urmării penale față de Dică Corneliu sub acuzațiile de dare de mită în formă continuată ( două acte materiale, primul în forma promisiunii sumei de 5 milioane de euro, iar al doilea în forma reînoirii promisiunii prin cesiune de creanță în relația cu fostul primar din Cogealac, Cati Hristu)  și cumpărare de influență ( în forma promisiunii sumei de 750.000 de euro, în relația cu Prisăcaru Ștefan), iar la data de 8 august 2019, DNA a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina acestuia, adăugând o nouă acuzație, cea de complicitate la luare de mită.

 Proveniența celor 1,5 milioane de euro.
Dică Corneliu și Munteanu Violeta Luminița, partenera lui Ghiru Gigi Christian, alături de sora sa, Munteanu Gabriela, au declarat în fața procurorilor că  împrumutul de 1,5 milioane de euro dintre  Ghiru Gigi Christian și partenerul său străin ar fi fost unul real, iar sumele de bani ar fi provenit de la doi cetățeni italieni Basile Luigi și Marco Carmignani (1,2 milioane de euro), respectiv din economiile surorilor Munteanu, care au lucrat până atunci în cluburi de noapte din Italia (300.000 de euro) .

Procurorii i-au audiat apoi pe cei doi cetățeni italieni menționați, cărora li s-a spus că ar fi dat 1,2 milioane de euro pentru Gigi Chiru. Italienii însă nu au confirmat declarațiile celor 3 români  privind existența sumei de  1,2 milioane de euro ca parte a împrumutului de 1,5 milioane de euro acordat ulterior partenerului străin al lui Dică Corneliu. În plus, procurorii au reușit să demonteze și afirmațiile potrivit cărora cei 1,5 milioane de euro, înainte de a ajunge în țara unde ar fi trebuit să fie dați, ar fi fost predați într-o geantă pe aeroportul din Bergamo de către Munteanu Gabriela lui Chiru Gigi Christian, în prezența fostei soții a lui Dică Corneliu, Dică Camelia Ioana.

Procurorii au reușit să contrazică și declarația făcută de Doicescu (fostă Ciurea) Angela Francisca, traducător și fostă colaboratoare a lui Dică Corneliu, care a susținut că a întocmit o factură pentru o traducere din italiană în română a contractului de administrare a sumei de 1,5 milioane de euro. Procurorii au dovedit că traducătoarea Doicescu (fostă Ciurea) Angela Francisca își încetase activitatea în anul respectiv cu ceva timp înaintea emiterii respectivei facturi, iar  pe baza apelurilor telefonice interceptate, a devenit clar pentru procurori că factura traducătoarei a fost falsificată de către Corneliu Dică.

Hotărârea Tribunalului, pronunțată miercuri, 17 februarie, menționată mai sus, este definitivă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.