Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a chemat în instanță două firme ale decanului Facultății de Medicină din Oradea și familiei sale. Dosarul are ca obiect revendicare imobiliară.
Prin cererea de chemare în judecată, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral solicită restituirea imobilului teren, reprezentând faleza litoralului românesc, în suprafaţă de 5.048 mp, situat în Olimp, zona Complexului Camping Olimp.
„Suprafața mai sus menționată se află în posesia pârâților, care au intabulat în favoarea lor dreptul de proprietate asupra terenului ce face obiectul revendicării“, ne-a declarat Paul Cononov, directorul ABADL.
Instituția consideră ilegală intabularea celor 5.048mp, deoarece aceștia, făcând parte din faleză, aparțin de drept Statului Român, în administrarea ABADL, conform prevederilor legale în vigoare.
Cele două firme orădene care și-ar fi intabulat ilegal o parte din faleza din Olimp sunt Dorocti Management și Biador Management.
Dorocti Management are ca asociați pe decanul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, Adrian Marius Maghiar, și pe fiii săi, Teodor Andrei Maghiar și Octavian Adrian Maghiar, ambii cadre didactice tot ale facultății bihorene. Cei trei asociați au fiecare câte 30% din părțile sociale, astfel că 10% îi aparțin Magic Laparoscopy SRL, firma decanului, de asistență spitalicească, care a realizat un profit de peste 800.000 de lei în 2020.
Dorocti Management nu a avut activitate în 2020, înregistrând pierderi de aproape 390.000 de lei. Firma are ca obiect principal de activitate consultanța pentru afaceri și management.
Biador Management are ca asociați pe Teodor Maghiar și Antonia Bianca Drăgan Maghiar, fiecare cu câte 50%. Aceasta are ca domeniu preponderent de activitate „hoteluri și alte activități de cazare similare“, dar nu a avut activitate în 2020, raportând pierderi de peste 641.000 de lei.
Familia Maghiar deja a cerut Primăriei Mangalia, anul trecut, prin firmele sale, certificat de urbanism informativ cu privire la reglementările urbanistice ale zonei.
În dosarul de pe rolul Tribunalului Constanța apar ca intervenienți Elizabeta Maria Andrei și Cristian Andrei, prima consilier asistent în cadrul Primăriei Mangalia. În zona Complexului Camping Olimp și cei doi dețin un teren, de 200mp, și au elaborat un Plan Urbanistic Zonal pentru a se putea construi clădiri de peste patru niveluri pe terenuri de peste 500mp, iar cele de 200mp să fie dedicate pentru servicii publice.
Următorul termen în instanță este stabilit pentru 9 noiembrie a.c.
Cererea ABADL a fost, initial, analizată de Judecătoria Constanța, care și-a declinat competența deoarece valoarea terenului revendicat de ABADL este de 1.942.117 lei.
Valentin ISPAS