Zilele acestea, presa a relatat despre “prima operaţie” pe un pacient cu COVID-19. În realitate, autorităţile nu furnizează toate datele exacte ale cazurilor de coronavirus – câţi infectaţi şi de unde sau dacă aceştia au necesitat şi alte intervenţii în afară de tratamente în spitalele destinate gestionării acestor cazuri. Prin urmare, “prima operaţie” relatată în presa centrală, legată de un pacient de la Timişoara, nu este chiar prima operaţie! Înainte de cazul de la Timişoara a existat cazul de la Constanţa, care este cu atât mai interesant cu cât vorbim despre un copil. Până astăzi, operaţia prin care a trecut micuţa de la Constanţa a fost ţinută departe de urechile presei. Focus Press a discutat, în exclusivitate, cu medicii care au gestionat acest caz sensibil. De precizat că operaţia a avut loc în Spitalul Judeţean Constanţa, în condiţii de maximă siguranţă! Perimetrul în care s-a aflat copila a fost “sigilat”, aici intrând doar cadrele medicale care s-au ocupat de îngrijirea copilului, evident, echipate corespunzător.
Micuța confirmată cu COVID-19 şi care a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa pentru o operaţie de care depindea viaţa ei are 6 ani și 9 luni. A venit în urgență cu mama în data de 27 martie și acuza dureri abdominale. “Era foarte speriată și greu de examinat. Respectând toate regulile de protecție a personalului medical și implicit a pacientului, a fost examinată și s-a aflat că mama se întorsese din Germania în urmă cu 3 săptămâni, iar tatăl în urmă cu o săptămână. Având în vedere aceste informații și a imaginii radiologice pulmonare modificate, am hotărât să o testăm pentru posibila infecție cu COVID-19. Testul rapid a ieșit pozitiv. Urmând protocolul național, au fost anunțate organele abilitate și conducerea spitalului”, a declarat, în exclusivitate pentru Focus Press, medicul chirurg Florin Enache, cel care a gestionat operaţia copilei.
“Şi domnul manager Cătălin Grasa şi domnul dr. Bogdan Obadă, directorul medical, au fost foarte prompți, ne-au pus la dispoziție toate materialele de protecție necesare. Având în vedere simptomatologia abdominală asociată, am fost nevoiți să internăm copilul pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate în Clinica de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, într-un salon izolat, special amenajat pentru pacienții cu COVID-19. Testul RT-PCR pentru infecție COVID-19 confirmă diagnosticul de infeție cu coronavirus. În urma investigațiilor imagistice și a simptomatologiei de abdomen acut chirurgical, s-a decis intervenția chirurgicală”, a mai explicat dr. Enache.
Aşadar, echipa formată din: asist. univ. dr. Florin-Daniel Enache – medic primar chirurg pediatru, dr. Iulian Manac – medic rezident și dr. Vasilica Gramanschi – medic primar ATI a realizat intervenția chirurgicală, luând toate măsurile de protecție împotriva infectării cu COVID-19. De precizat că operaţia nu putea să se realizeze în Spitalul de Boli Infecţioase, acolo unde sunt duşi toţi cei depistaţi cu coronavirus! Diagnosticul postoperator a fost de apendicită acută gangrenoasă perforată, coprolitică, retrocecală, cu abces periapendicular. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, cu tratament antibiotic, antiviral și simptomatic. S-au îndepărtat firele de sutură la 7 zile postoperator. Ulterior, pacienta a fost testată din nou cu test RT-PCR pentru infecție COVID-19 şi s-a constatat că s-a videcat, fiind negativă.
La o săptămână de la intervenția operatorie a fost externată cu obligativitatea de a rămâne izolată la domiciliu împreună cu mama pentru 14 zile. Menționâm ca mama a fost testată, fiind negativă la infecția cu COVID-19.
Focus Press felicită echipa operatorie condusă de asist. univ. dr. Florin-Daniel Enache, conducerea și echipa Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța pentru profesionalismul de care au dat dovadă în gestionarea acestui caz, împiedicând astfel un posibil scenariu sumbru – decesul copilei sau o posibilă răspândire a virusului!
Alexandra CUCU