Executarea silită, pe înțelesul tuturor: adevărul despre firmele de recuperare a datoriilor, despre recuperatori și despre clauzele abuzive

1
6899

Fiecare dintre noi cunoaștem cel puțin o persoană care a fost executată silit din cauza datoriilor, a avut poprire pe salariu sau a primit ”vizita” recuperatorilor, cea din urmă fiind mai mult sau mai puțin legală. Însă mulți oameni nu-și cunosc drepturile în astfel de situații, iar recuperatorii mizează tocmai pe acest lucru. Astfel, multe persoane s-au trezit față în față cu persoane dubioase, de multe ori la ore târzii ale zilei, care le-au deposedat de bunuri în numele unor societăți de recuperări creanțe. Pentru mai multe lămuriri, l-am invitat în studioul Focus Press pe avocatul constănțean Gabriel Grigore, fost judecător devenit avocat și fost decan al Baroului Constanța,  pentru a ne explica ce avem de făcut pentru a fi în regulă și pentru a nu cădea victime unor prcatici nelegale.

Reporter: Ce trebuie să știm despre executarea silită în principal?

Avocat Gabriel Grigore: În principiu, trebuie să înțelegem că executarea silită este o parte a procesului civil. Acest proces civil include mai multe etape: prima etapă include judecarea pe fond a cauzei, căile de atac, iar executarea silită este ultima etapă a procesului civil, în sensul că atunci când se obșine o hotărâre judecătorească definitivă, în principiu este executorie. Dacă este susceptibilă de executare silită, poate fi pusă în executare, care este pusă în aplicare prin intermediul executorului judecătoresc.

 Ideea este că, în afara hotărârilor judecătorești, care sunt titluri executorii, există și alte titluri executorii, care sunt prevăzute în mod expres ca atare de lege. Avem, de exemplu, contractele de împrumut bancar. Aceste contracte sunt prevăzute de lege ca fiind titluri executorii, în sensul că băncile, în momentul în care au un debitor care nu-și respectă împrumutul, se pot adresa direct executorului judecătoresc cu acel contract de credit bancar, fără a mai fi nevoie de parcurgerea unui proces civil. Un alt exemplu ar fi înscrisurile autentice notariale, care constată o creanță certă și exigibilă, cum ar fi un contract de împrumut încheiat la notar, în măsura în care debitorul nu restituie suma împrumutată, creditorul se poate duce cu contractul încheiat, în forma autentică, la executor, pentru a-l putea pune în executare. Iată ce înseamnă, pe scurt, executarea silită, ca fază a procesului civil.

Reporter: Care sunt principalele abuzuri care pot fi făcute într-un contract încheiat cu un operator de prestări servicii sau cu banca?

Avocat Gabriel Grigore: Este o problemă destul de largă, dacă vorbim despre acele clauze abuzive. Acestea sunt reglementate, există o legislație specială în materie bancară în ceea ce privește clauzele abuzive. Dar, în principiu, orice parte într-un contract, ca și orice cetățean care intră în raporturi comerciale cu o bancă sau cu orice partener contractual, trebuie să aibă mare grijă în ceea ce privește conținutul contractului, și fiindcă nu ne pricepem cu toții la toate, este foarte important să apeleze la un specialist, indiferent ca e jurist, avocat, pentru că este mijlocul prin care ne ferim de ceea ce înseamnă surprize neplăcute.

Abuzurile și aceste clauze abuzive au fost sancționate pe parcursul anilor, de către instanțe, există hotărâri judecătorești prin care se anulează aceste clauze abuzive, cum ar fi, de exemplu, acele clauze precum comisionul pentru restituire anticipată. Mai există și o reglementare în Codul civil referitoare la unele clauze neuzuale, mai puțin obișnuite și care trebuie acceptate în mod expres de cetățean. De exemplu, în contractele cu furnizorii de utilități, mă refer la contractele cu firmele de telefonie mobilă, există unele clauze de prelungire automată a contractului, în măsura în care acesta nu este denunțat înainte, într-un termen stabilit prin contract, înainte de finalizarea lui. Nu este o clauză abuzivă, este o clauză care trebuie acceptată în mod expres de către consumator.

Reporter: În ce condiții poate o persoană să fie executată silit, din cauza unor datorii?

Avocat Gabriel Grigore: În principiu, trebuie să existe acel înscris denumit titlu executoriu. Fie să existe o hotărâre judecătorească definitivă, fie există un alt înscris în care se constată datoria pe care o are cineva. În această etapă de executare silită, se pot lua și anumită măsuri-surspriză și care se pot lua o dată cu somația, cum ar fi poprirea. Această poprire este o modalitate de executare silită care se ia fără ca debitorul să fie înștiințat și este firesc, pentru că, de exemplu, eu dacă aș știi că mi se pune poprire pe cont în următoarea săptămână, m-aș duce și mi-aș scoate banii din cont.

Reporter: Este legală recuperarea creanțelor de către diverse firme despre care se spune că sunt specializate în acest domeniu?

Avocat Gabriel Grigore: Da. Nu numai în țara noastră există astfel de firme. Există un buisness comercial și nu este nimic ilegal în a desfășura o astfel de activitate. De regulă, băncile, în momentul în care au credite neperformante, ele vor să-și curețe bilanțurile contabile, pentru că, pentru fiecare credit neperformant, o bancă trebuie să își constituie niște provizioane, care înseamnă sume de bani indisponibilizate și ineficiente. Iar atunci, la anumite intervale de timp, băncile își curăță bilanțurile contabile cesionând aceste creanțe câtre aceste societăți care se ocupă, mai departe, de executarea silită. Aceste firme cumpără creanțele băncilor și se transmit creanțele de la bancă către firmă, contra unor sume de bani mai mici decât sumele de bani datorate, urmând ca ele să se ocupe de executare si să-și recupereze banii. Ideea este că, cu aceste firme de recuperare, se poate negocia relativ mult în ceea ce privește debitele, pentru că ele nu mai sunt legate cu absolut nimic în ceea ce privește recuperarea debitelor. Oricum ele ies în avantaj, pentru că suma de bani pe care au plătit pentru creanță este mai mică decât suma pe care o execută.

Reporter: Există o lege care să reglementeze activitatea acestor societăți de recuperări creanțe?

Avocat Gabriel Grigore: Nu este o lege în acest sens, această cesiune de creanță se face pe baza prevederilor Codului civil. Nu este o lege specială. Oricine își poate cesiona creanța, această cesiune se poate face cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, cu condișia ca debitorul să fie notificat cu privire la cesiune, să știe cine este creditorul lui și cui îi face o plată valabilă, în măsura în care plătește.

 Reporter: Au tot fost situații în care diverse persoane s-au trezit cu așa-zișii recuperatori care le-au luat bunuri precum autoturisme, într-un mod mai mult sau mai puțin normal. Ce părere aveți?

Avocat Gabriel Grigore: În mod evident, dacă avem o astfel de situație, este clar că ne aflăm într-o situație nelegală. Poate fi și infracțiune. Termenul de recuperator este foarte larg. Poate fi vorba despre acei cămătari care dau bani cu camătă și care ”recuperează” sumele de bani. Dacă ne referim la firmele de recuperare creanțe, acestea acționează prin salariații pe care îi au. Dacă se consideră că aceștia au acționat nelegal (la ore târzii, de către persoane dubioase, fără documente etc), ar trebui să se solicita Poliția, să se facă plângere ca să vină și să legitimeze persoanele respective, să vadă despre ce este vorba.

În ceea ce privește contractele de leasing pentru autoturisme, dacă se citesc bine aceste contracte, există clauze în astfel de contracte prin care au dreptul ca. în cazul în care debitorul nu-și plătește rata de leasing, ele emit notificări și pot veni să ridice personal mașina din fața casei. De aceea își păstrează un rând de chei. Dar acest lucru se face numai în baza clauzei la care debitorul a aderat în momentul în care a semnat contractul. Tot ceea ce, însă, încalcă clauzele contractuale și implică o aplicare abuzivă a lor, în mod evident poate fi sancționată și penal. 

Reporter: Există un termen de prescripție pentru astfel de acțiuni, în care se pot depune plângeri?

Avocat Gabriel Grigore: Există termene de prescripție, însă ceea ce este foarte important și toată lumea trebuie să știe, la modul general: atunci când ai o problemă cu legea, trebuie să fii foarte diligent în a te interesa pentru rezolvarea problemei, pentru că justiția lucrează pe bază de termene care trebuie respectate. În momentul în care, neglijeând lucrurile și nu te interesezi să vezi ce poți să faci, și asta repede, te poți trezi în situația în care nu mai poți să faci absolut nimic. Poți să ai toată dreptatea de pe lume, dar nu mai poți face nimic pentru că ai fost decăzut din drept. În ceea ce privește executarea silită, toată lumea trebuie să știe că există un termen de 15 zile în care poți să contești orice problemă legată de executarea silită. Acest termen, de regulă, începe să curgă din momentul în care cel vătămat prin executarea silită a luat la cunoștință despre începerea procedurii de executare silită. Dacă ai depășit termenul de 15 zile și nu faci contestație la executare, atunci ești decăzut din dreptul de a contesta executarea silită, abuzurile privind executarea silită și așa mai departe. Este foarte important ca oamenii să știe că trebuie să respecte niște termene, atunci când o problemă legată de executarea silită, să se ducă repede și să se intereseze ce pot face în legătură cu asta.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua! Am fost executata silit prin hotărâre judecătorească în 2013 cu suna de 51640. Anul acesta in ianuarie , am terminat de achitat ,dar am primit notificare ca acea firma de executori au cesionat contractul și mai am de platit 24000. Este legal? Am făcut recurs dar am pierdut pe motiv că nu am facut contestație în 2013 pt executare. Este legal?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.