Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu (PNL), a făcut precizări despre proiectele de reabilitare a marilor bulevarde din Constanța, care nu au fost finalizate la sfârșitul anului trecut, așa cum era stabilit inițial. Focus Press a relatat aceste aspecte în luna decembrie a anului 2023, atunci când Primăria Constanța a trimis un drept la replică prin care preciza că informațiile publicate sunt „nedocumentate și defăimătoare“.
Ionuț Rusu (PNL) a explicat de ce au fost fazate proiectele și cum își va recupera Primăria Constanța fondurile alocate din bugetul local pentru lucrările efectuate pe marile bulevarde.
„Guvernul României a făcut niște lucruri foarte bune la momentul respectiv. A făcut o analiză a tuturor proiectelor care se derulau în România. Au luat hotărârea, pentru că nu doar în Constanța nu s-au finalizat lucrările, ci în mai multe orașe din România. Și, atunci, au luat decizia ca să se acorde posibilitatea UAT-urilor să fazeze aceste proiecte, din mai multe motive, dar cel mai important motiv este că, de atunci când a fost scris acest proiect până la implementare, prețurile au crescut cu 150%. De asta a fost și diferența atât de mare în sumele pe care Primăria le-a plătit din fondurile proprii, și nu au fost fonduri eligibile. Atunci, Guvernul României a spus că vă putem ajuta să fazați aceste proiecte, astfel încât sumele care nu erau eligibile, mai concret sumele pe care le cheltui din bugetul local, să poată fi cheltuite din fonduri europene, deci să trecem pe următorul exercițiu financiar al fondurilor europene. Atunci, cei de la Fonduri Europene din cadrul Primăriei au luat decizia de a face această fazare și au avansat niște termene, ca în șase luni de zile de la fazarea lor ele să fie finalizate. Lăpușneanu este 90%, Centrul este undeva la 85%, iar Bulevardul 1 Mai cred că undeva la 75%. Restul procentului care a mai rămas să poată fi făcut într-o perioadă mai mult decât rezonabilă și să fie și recepționate. Și sumele acestea, care ar fi trebuit să fie cheltuite de la bugetul local, să fie fonduri eligibile din fonduri europene“, a spus viceprimarul Constanței, Ionuţ Rusu.
Edilul a vorbit și despre acel drept la replică transmis de către Primăria Constanța, în urma publicării materialului. Citește mai multe detalii aici.
„Este unul dintre motivele pentru care trebuie să fim prezenți, să explicăm aceste lucruri, pentru că sunt niște lucruri care nu sunt ascunse, care sunt făcute în beneficiul constănțenilor și, bineînțeles, acestea să fie diseminate și să ajungă la fiecare ascultător și, în final, la fiecare om care plătește niște taxe în orașul Constanța“, a mai adăugat viceprimarul liberal.
Context
Proiectele pentru reabilitarea marilor bulevarde din Constanța trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2024. Dintre acestea, doar cel pentru modernizarea Bulevardului 1 Mai ar trebui finalizat până la 31 august 2024, după cum se arată pe site-ul Primăriei Constanța.
Cele trei proiecte erau finanțate, anterior, prin intermediul Programului Operational Regional 2014 – 2020 și ar fi trebuit să fie finalizate până la 31 decembrie 2023. Dar acestea au fost fazate, nefiind finalizate, iar sursa de finanțare va fi Programul Regional Sud – Est 2021 – 2027.
În cadrul unei conferințe de presă, în luna decembrie 2023, primarul Constanței, Vergil Chițac, a spus că etapizarea proiectelor care trebuiau finalizate la sfârșitul anului 2023 acordă Municipalității, printre altele, un timp mai mare pentru recepția lucrărilor. Edilul-șef a făcut referire la reabilitarea bulevardelor. Acesta a precizat că, dacă va fi făcută recepția în primăvara anului viitor, atunci „iarna va fi cel mai bun test, cea mai bună comisie“ și atunci va putea fi observată „calitatea lucrărilor“.
„Etapizarea asta noi am aplicat-o nu numai proiectelor acestea, ci și bulevardelor. Are două componente. Primul lucru este că ne acordăm un timp mai mare să facem recepția lucrărilor, din varii motive, unele maligne, altele beligne. S-a tot vorbit aici că nu e bine făcută lucrarea aia și eu tot spun că noi încă nu am finalizat lucrările, nu le-am recepționat și nu vrem să ne grăbim, vrem să facem recepția lor cât mai bine. Mă gândeam, aseară, dacă vom recepționa lucrările în primăvară, la bulevarde, de exemplu, iarna va fi cel mai bun test, cea mai bună comisie de recepție a lucrărilor, că vom vedea exact, după iarna aceasta, cum arată lucrările și care este calitatea materialelor. Vrem să ne acordăm mai mult timp pentru recepția lor“, a precizat Vergil Chițac.
Totodată, primarul a adăugat că sumele plătite din bugetul local pentru aceste proiecte vor putea fi recuperate în noul exercițiu financiar european, 2021 – 2027, și, astfel, vor trece din cheltuieli „neeligibile în eligibile“.
„Pe de altă parte, sunt sume, dacă noi intrăm pe exercițiul bugetar următor, 2021 – 2027, sunt sume pe care noi le-am plătit din bugetul local și o să vă spun și de ce, corespunzător acestor proiecte, care le putem recupera, să le trecem din neeligibile în eligibile și să ne vină banii înapoi, pe exercițiul bugetar 2021 – 2027. Spuneam că bulevardele și termia ne-au adus la niște cheltuieli neeligibile, suportate de noi, mai mari decât am anticipat inițial. De ce? Pentru că au crescut prețurile, din momentul în care am aplicat la proiect până în momentul execuției, din cauza războiului din Ucraina, care a fost însoțit de o criză energetică, de o creștere a prețurilor, prețurile au crescut toate. Banii care au venit de la Uniunea Europeană au rămas aceiași. Asta este politica, urmând ca diferența, ajustările de prețuri, să le plătim noi. Avem posibilitatea ca acești bani, fazând și trecând proiectele în anul următor, pe noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, să putem să îi recuperăm. Sunt două considerente. Să recuperăm cheltuielile neeligibile făcute de noi și să ne vină banii înapoi. Și ne-am acorda mai mult timp pentru recepția proiectelor“, a mai spus primarul Constanței.
Proiectele care prevăd etapizarea reabilitării marilor bulevarde din Constanța au fost adoptate în ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța din 7 decembrie 2023.
Petruţ IACOB
Pai si motivul intarzierii care este, ca nu s-a povestiti decat ca se amana, si cum se prelungeste. Cum explicati ca s-au apucat harnicii constructori de treaba si s-au pierdut pe drum? Cum explicati ca se lucra cu o singura echipa de montat pavele pe un intreg bulevard central? Chiar nu se putea mai repede? Nu face nimic, pentru ca si alte localitati au intarzieri, asta ma face sa ma simt mult mai bine.