Expoziţie despre Bucureşti, prezentată la Paris. O carte despre realizările arhitectului Ioan Hanciu în Constanța urmează să fie tipărită

0
149
Portul Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Francezii descoperă cartierul Vatra Luminoasă, modelul “oraşului-grădină în Bucureşti”. Expoziţia este o călătorie în istoria arhitecturală a unuia dintre cele mai interesante cartiere ale Bucureştiului de la început de secol XX, este găzduită de Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris, între 6 noiembrie 2020 şi 31 ianuarie 2021.

Vatra Luminoasă este un cartier de locuinţe sociale, construit la periferia Bucureştiului între anii 1933 şi 1949, destinat muncitorilor, meşteşugarilor şi funcţionarilor. Cartierul, care se înscrie în istoria Mişcării Moderne, a fost conceput de arhitecţii Ioan Hanciu şi Nicolae Aprihăneanu, având la bază modelul oraşului-grădină. Cei doi arhitecţi au pus pe primul plan spaţiile verzi, individuale şi colective, dar şi echipamentele publice. Aceste spaţii sunt astăzi protejate de Institutul Naţional al Patrimoniului şi reprezintă unica realizare de această calitate si anvergură din România interbelică.

Expoziţia de la ICR Paris prezintă aspectele vaste ale acestei arhitecturi moderne, de la urban la locuinţa personală. Sunt decriptate astfel istoria arhitecturală a Bucureştiului de la începutul secolului 20, cartierele-grădină, locuinţele sociale şi noţiunea de modernism, ca şi tipologia caselor. Pentru a evidenţia particularitatea acestui cartier, dar şi raportul cu istoria timpului său, expoziţia propune documente de arhivă, cărţi, corespondenţe, carnete, schiţe, fotografii de epocă. Vor fi prezentate şi cincisprezece imagini rezultate în urma unui fotoreportaj realizat cu această ocazie de artistul Nicu Ilfoveanu. Curatorul expoziţiei este arhitectul Jeremy Vercken de Vreuschmen, strănepot al arhitectului Ioan Hanciu.

Totodată, în cadrul proiectului expoziţional, va fi lansat albumul bilingv “Vatra Luminoasă, le modele des cites-jardins Ă  Bucarest / Vatra Luminoasă, modelul oraşului-grădină în Bucureşti”, care conţine fotografii şi desene, publicat la editura Studio Zona, în colaborare cu asociaţia Ideilagram, cu sprijinul AFCN.

Volumul va fi lansat online la data de 10 noiembrie 2020, la ora 19.00 (ora Franţei), pe pagina de Facebook a ICR Paris, de la Galeria Macadam a ICR Paris, cu prezentarea susţinută de Jeremy Vercken de Vreuschmen, curatorul expoziţiei. Cartea reia istoria şi arhitectura cartierului Vatra Luminoasă din Bucureşti, fiind realizată sub coordonarea lui Jeremy Vercken de Vreuschmen, cu contribuţia arhitectei Irinei Calotă şi a lui Andrei Răzvan Voinea. Fotografiile sunt realizate de Nicu Ilfoveanu şi Dragoş Cîrneală. Albumul este disponibil la librăria pariziană Volume şi la ICR Paris.

“Şi în Franţa au fost construite numeroase cartiere muncitoreşti, similare cartierului Vatra Luminoasă, într-un limbaj modern. De exemplu, cel din zona Pessac, lângă Bordeaux, realizat de Le Corbusier. (…) Este important să comparăm modelele şi să înţelegem schimburile reciproce de idei dintre România şi Franţa. Franţa a inspirat România, iar România ne inspiră pe noi. Bucureştiul propune un model al cartierului-grădină care depăşeşte lotizarea banală şi pe care l-am putut regăsi în zonele de periferie ale metropolelor europene. Este deci pertinent să facem un pas în trecut pentru a înţelege că este întotdeauna posibil să construim mai bine“, a declarat curatorul Jeremy Vercken de Vreuschmen.

De asemenea, a anunţat că pregăteşte o expoziţie despre Bucureşti, care va fi prezentată la Paris în 2022: “Voi curatoria această expoziţie – care va cuprinde o parte importantă din istoria arhitecturii bucureştene – împreună cu domnul Philippe Simon, arhitect urbanist, profesor şi cercetător la Scoala naţională superioară de arhitectură Paris Malaquais. De asemenea, este în pregătire o carte despre realizările arhitectului Ioan Hanciu în Bucureşti şi alte oraşe din România: Braşov, Bacău, Constanţa, Ploieşti, Galaţi, Craiova“.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.