Falsul procuror prins în flagrant de DNA, la Constanța, a fost condamnat

0
1189
Sediul DNA Constanța

Impostorul care s-a dat drept ”procuror-șef de birou”, prins în flagrant la sfârșitul lunii iulie, a fost deja condamnat, în primă instanță, la Tribunalul Constanța. El a primit o pedeapsă privativă de libertate, însă hotărârea nu este definitivă.

Procurorii DNA arată că Galiuc I.M. și-a atribuit în fals calitatea de procuror și a primit bani de la diverse persoane cărora le-a promis că poate interveni pe lângă ”colegii” de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia sau DIICOT, în vederea soluționării favorabile a unor dosare penale.

Astfel, în perioada mai –iulie 2020, individul ar fi pretins și ar fi primit de la o persoană, care s-a constituit martor în procesul penal, suma de 11.000 euro (în două tranșe de 5.000 respectiv 6.000 euro) în schimbul influenței pe care ar fi afirmat că o are asupra unor procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia și D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța.
Astfel, în data de 30 iulie, a fost organizat un flagrant, iar asupra individului s-au găsit, pe lângă suma de 6.000 euro, și o legitimație falsă de „procuror șef birou”, folosită pentru a-i întări convingerea martorului că este magistrat și implicit că influența sa ar fi una reală.
Individul a fost trimis în judecată pe data de 23 august, iar în octombrie, instanța de fond deja s-a pronunțat: 3 ani de închisoare, cu executare.

Ce este de notorietate în acest dosar, este faptul că atât denunțătorul, cât și procurorii anticorupție au crezut, inițial, că este vorba, într-adevăr, de un procuror corupt. Abia în timpul flagrantului au observat legitimația falsă a impostorului.

Minuta instanței:

Condamnare fără acord de recunoaştere.
(…) Soluția pe scurt: condamnă inculpatul G.I.M.- pentru infracțiunea de trafic de influență în formă continuată, la pedeapsa de 3 ani închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a și b C.pen. (…)  Pedeapsa principală se va execută în regim de detenție conform art. 60 C.pen. (…)  Menține măsură arestării preventive luată față de inculpatul G.I.M., pe o durata de 60 de zile și respinge cererea de înlocuire a acestei măsuri, cu măsura arestului la domiciliu. Menține măsura sechestrului asigurător luată în faza de urmărire penală prin ordonanță nr.89/P/2020 din dată de 12.08.2020 a DNA-Serviciul Teritorial Constanța, până la momentul la care se va pune în aplicare de organele abilitate, dispoziția de confiscare a acestei sume. În baza art. 291 alin.2 C.penal rap. la art. 20 din Legea nr.78/2000 dispune confiscarea în folosul statului a sumei de 5000 de euro, ce a fost depusă la BEJ Spineanu Marius Eleodor. În baza art. 274 alin.1 C.p.p. obligă inculpatul G.I.M. la plata sumei de 3.500 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 6.10.2020
”.

Așa cum se arată și în încheierea de ședință, hotărârea nu este definitivă și, probabil, deja a fost atacată cu apel.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.