Federația Tinerilor din Constanța îi cere primarului Vergil Chițac să mărească salariile funcționarilor publici debutanți

0
172
Primăria Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Federația Tinerilor din Constanța solicită primarului Vergil Chițac să marească salariile funcționarilor publici debutanți. În acest moment, tinerii care ies de pe băncile facultății și vor să lucreze în administrație primesc un salariu de aproape jumătate din costurile pentru un trai decent.

Pe data de 23 aprilie 2021 va avea loc ședința consiliului local pe a cărei ordine de zi se regăsește proiectul privind salariile de bază pentru funcționarii publici. Acest proiect prevede, printre altele, cuantumul salariilor funcționarilor debutanți, în valoare de 2350 de lei. 

Federația Tinerilor din Constanța consideră că acest cuantum nu asigură un nivel de trai decent. Tipul acesta de măsuri îi va influența pe cei abia ieșiți din băncile facultății să se reorienteze spre alte zone ale țării pentru ca efortul lor să fie răsplătit pe măsură. Spre exemplu, în Municipiul București, cel mai mic salariu pe care îl poate primi un consilier juridic debutant este de 4320 de lei. Totodată, în cadrul Consiliului Județean Constanța salariul pentru același post pleacă de la 2950 de lei și poate urca până la 3670 de lei.

În urma unui studiu realizat de Friedrich Ebert Stiftung, coșul minim de consum lunar pentru un trai decent în România, pentru un singur adult, este de 2552 de lei. Astfel, suma propusă pentru salariul unui funcționar debutant din Municipiul Constanța nu doar că nu reprezintă un salariu motivant pentru tinerii ce își doresc să rămână în oraș, acesta nici măcar nu acoperă toate necesitățile unui adult.

Din păcate, atunci când ne referim la perspectiva profesională a orașului, realitatea este una tristă. Tinerii aleg să își construiască cariera în alte zone, în afara orașului natal, deoarece oportunitățile de muncă nu sunt suficient de atractive și nu le aduc un venit pe măsura valorii muncii depuse.

Astfel, Federația Tinerilor din Constanța solicită modificarea grilei de salarizare ce este pusă în discuție în ședința de consiliu local de vineri în sensul majorării salariilor pentru funcționarii debutanți la cel puțin 3500 de lei lunar salariu brut. 

„Spunem de fiecare dată că printre motivele pentru care tinerii pleacă din Constanța se regăsește și lipsa de atractivitate profesională a orașului. Propunerea de salarii pentru funcționarii debutanți ne arată în concret de ce tinerii aleg să muncească în alte orașe. Primăria Constanța vrea să plătească tinerii care își doresc să lucreze în administrație și au făcut o facultate cu aproape jumătate din banii necesari pentru un trai decent. Vom fi prezenți în cadrul ședinței de consiliu local și vom lupta pentru condiții de viață mai bune pentru tinerii din oraș.”, a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte FTC

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.