Liliana Diaconu, administratorul lanțului de restaurante Pui pe Jar, este cu siguranță una din femeile de succes ale Constanței. Blândă și cu foarte multă poftă de muncă, ea a acceptat invitația Focus Press de a oferi un interviu în cadrul rubricii „Femei de succes“. A fost premiată, anul trecut, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei Excelenței şi Performanței Feminine, organizată de Consiliul Județean Constanța, la categoria cel mai bun profit.
Reporter: Care considerați că a fost cel mai important factor pentru succesul dumneavoastră profesional?
Liliana DIACONU: Cel mai important factor cred că a fost disponibilitatea la efort, am gândit cât durează până ajung sus, doar la acțiune în sine, ce am de făcut zi de zi ca lucrurile să funcționeze cât mai bine.
R.: Cum reușiți să îmbinați viața profesională cu cea de familie?
L.D.: Cu blândețe. Cu blândețea și cu răbdarea celor din jur. Cred că cel mai greu i-a fost fiului meu care, în mod firesc, voia mai mult timp cu mama lui, dar cred că măcar într-o măsură decentă am reușit să echilibrez situația.
R.: Ce rol a avut familia în susținerea carierei dumneavoastră de antreprenor?
L.D.: Evident, unul extrem de important. Susținerea lor a venit în mod organic, așa cum este firesc într-o familie. Viața este făcută din momente și etape, iar noi mereu am lucrat în echipă.
R.: Cum decurge o zi din viața dumneavoastră?
L.D.: Începe în mare parte cu trezitul de la 5.30 și asta pentru că, de cele mai multe ori, mă trezesc gândurile și grijile. Apoi merg în locațiile mele, pentru a lucra și a pune totul punct.
R.: Ce activități și hobby-uri vă ajută să vă deconectați de stresul profesional?
L.D.: Aici discuția poate fi extrem de amplă. Anul trecut am avut o perioadă mai puțin bună din punct de vedere al stării de sănătate (toate au un preț) și am simțit nevoia să ies din rutină ultimilor ani, așa că m-am apucat de făcut măsuțe de cafea, aranjamente florale. Acum mă pasionează aluaturile și am făcut câteva zeci de rețete de pâine. De asemenea, îmi place să joc tenis și să fac pilates. Mă mai relaxează cititul și în sfârșit am răbdarea necesară.
R.: Credeți că încă există o „lume a bărbaților“ în afaceri? Cum se schimbă această dinamică?
L.D.: Bărbații sunt majoritari în această lume, dar vremurile se schimbă. Nu știu dacă este neapărat un lucru bun, pentru că se inversează rolurile și, în acest mod, se schimbă și viața de familie. Noi am venit pe pământ cu un rol și anume să fim ce bărbații nu pot, să aducem pe lume urmași. NU CRED CĂ UN OM (o femeie în cazul acesta) le poate face bine pe toate, perfect și să fii mama perfectă, soția perfectă, femeia de afaceri perfectă, prietena perfecta etc. Undeva, ceva sau cineva suferă!
R.: Ce ați învățat din eșecurile dumneavoastră anterioare?
L.D.: În primul rând, am înțeles că trebuie să fiu mai blândă cu mine, am înțeles că este important să ai răbdare și atunci când cazi, să te oprești puțin să vezi ce nu faci bine, să-ti lingi rănile și să o iei de la capăt fără PRESIUNE!
R.: Un mesaj pentru cititorii Focus Press
L.D.: Le doresc mamelor, bunicilor, iubitelor, prietenelor să aibă nu doar o primăvară frumoasă, ci să aibă o viață frumoasă, plina de iubire și recunoștință.
Despre Pui pe Jar, afacerea de succes a Lilianei Diaconu
Nu știm dacă există constănțean care nu a auzit de „Pui pe Jar“, însă credem că sunt câteva aspecte pe care încă nu le cunoașteți despre aceste produse. Povestea puiului a început în 2016, cu un punct de lucru în zona Brotăcei, a continuat cu încă unul pe Oborului și va ajunge să numere, în curând, patru restaurante cu preparate gustoase și mult iubite de localnici. Și nu numai.
Toate ingredientele folosite la „Pui pe Jar“ sunt de înaltă calitate, majoritatea de la producători locali, proaspete, necongelate, de la cartofi până la pui. Turtele, făcute pe loc, după rețeta bunicilor, gogoșile cu coajă de portocală și salamul de biscuiți nu se lasă nici ele mai prejos decât puiul pe jar.
„Puiul a luat naștere, la fel ca toate afacerile, dintr-o idee în care am crezut, o idee ce mi se potrivea și, cu multă muncă, foarte multă muncă, am transformat-o în ceea ce este astăzi. Sper, un produs care place multora. Și sper asta pentru că «Pui pe Jar» înseamnă mâncarea copilăriei mele, a familiei mele, a rudelor mele. Înseamnă mâncarea pe care o împarți cu familia. Mâncarea este extrem de importantă pentru fiecare individ în parte, iar mâncarea bună este cea care unește oamenii în jurul mesei. Nu poți mânca un pui singur. Trebuie să-l împarți“, ne-a spus cu zâmbetul pe buze Liliana Diaconu, administratorul lanțului de restaurante „Pui pe Jar“.
Mihaela GIUGLEA