Fenomenul drogurilor, din ce în ce mai periculos: NSP-urile sunt noile substanțe artificiale, care sunt și mai dăunătoare pentru sănătate

0
1046

Fenomenul consumului de droguri este unul din ce în ce mai alarmant la nivelul țării noastre, implicit în Constanța. Nefericitele evenimente din ultima perioadă au scos la iveală crunta realitate, fiind vorba de faptul că tot mai mulți tineri găsesc un obicei „șmecher“ în a consuma droguri. Iar potrivit Agenției Naționale Antidrog, noile substanțe psihoactive, adică NSP-urile, reprezintă o nouă categorie de pericol. Fiind vorba de substanțe sintetice, acestea sunt și mai ieftine.

Noile substanțe psihoactive (NSP), potrivit Agenției Naționale Antidrog, sunt substanțe chimice realizate în laboratoare clandestine, ce produc efecte asupra sănătății publice mult mai grave decât drogurile tradiționale. În urma analizelor de laborator efectuate, a fost evidențiat faptul că, în categoria noilor substanțe psihoactive, intră canabinoizii sintetici și catinonele.

NSP-urile au fost dezvoltate pentru a produce efecte psihoactive, fără a intra sub incidența legii, neaflându-se sub control național, din cauza substanțelor folosite în componența lor și a dinamicii de apariție.

Efectele acestor substanțe sunt similare celor produse de drogurile clasice, având efect direct asupra creierului uman. Aceste efecte sunt concretizate în stări confuzionale – pierderea identității, halucinații, diminuarea atenției și memoriei –, combinate cu efecte adverse ca: anxietate, amețeli, confuzie, insomnie, depresie, cefalee şi atacuri severe de panică, creșterea frecvenței cardiace şi a tensiunii arteriale.

Totodată, efectul lor se produce rapid și are o durată scurtă, instalându-se rapid dorința de a repeta consumul.

„Agenția Națională Antidrog (ANA) are un rol activ în monitorizarea, evaluarea și punerea sub control a noilor substanțe psihoactive, activitate realizată prin intermediul Sistemului European de Avertizare Timpurie asupra Noilor Amestecuri şi Substanţe apărute pe piaţă – EWS, coordonată de către Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA), la care România este membră începând cu anul 2007. În semestrul I al anului 2023, Agenția Națională Antidrog a transmis Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie douăsprezece notificări privind identificarea, pentru prima dată, de noi substanțe psihoactive. Activitatea de monitorizare este realizată permanent și sprijinită de grupul de lucru format din specialiști care asigură asistență integrată persoanelor consumatoare de droguri, precum și experți din cadrul instituțiilor care au atribuții în reducerea ofertei de droguri“, potrivit Agenției Naționale Antidrog.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.