Fermierii români reclamă posibile falimente din cauza importului produselor agricole ucrainene

1
869
Răzvan Filipescu în Piața Tomis 3

Comisia Europeană a anunțat compensații pentru pierderile de preț suferite la vânzarea produselor agricole de către fermierii români, din cauza importului din Ucraina. Sumele ar fi, însă, o bătaie de joc.

„Se anunță o mare bătaie de joc la adresa consumatorilor și producătorilor români! Ca și în cazul Schegen, se pare că doar noi avem de pierdut din actualul context“, atrage atenția Răzvan Filipescu, consilier județean PRO România Constanța.

Prețurile la alimente au crescut, deși cele la cereale au scăzut semnificativ: în ultimele cinci luni, de la 370 de euro / tona de grâu la 250 de euro, deci 120 euro / tonă, o scădere de aproximativ 33%. Dar la raft nu se vede vreo scădere, deși inclusiv prețurile la combustibili și utilități s-au micșorat.

Pentru a compensa aceste pierderi, datorate, în principal, tranzitului de mărfuri din Ucraina și a intrării în competiție neloială cu acestea, fermierii și ministrul Agriculturii au cerut compensații Comisiei Europene.

„Se pare că suma obținută este una batjocoritoare, de doar 10 milioane de euro, adică doar 1 euro / hectar, dacă ne raportăm la suprafața arabilă a României.

Înțeleg și am sprijinit acțiunile de solidaritate față de vecinii noștri, dar asta nu înseamnă să ne falimentăm producătorii și doar unii să fie avantajați. Doar comercianții și intermediarii câștigă indiferent de situație și toată lumea la Guvern tace, nu am văzut dialog pe acest subiect.

Laptele se cumpără de la fermieri cu 2,3 – 2,5 lei, se vinde în piață cu 5,5 – 6 lei, iar în magazine cu 9,5 – 10,5 lei. Să nu mai spun că vine lapte din import cu preț de dumping, de 1,8 lei, doar cu scopul de a destabiliza relația dintre procesatori și fermierii locali.

La făină, mălai sau ulei nu s-au modificat prețurile, desi prețurile produselor agricole au scăzut cu peste 30%.

Iar condițiile noi pentru accesarea subvențiilor creează confuzie și probleme producătorilor și crescătorilor de animale, având ca efect scăderea productivității. Doar să lași 5% teren nelucrat din 2024, e o inepție, adică lipsești România de cel puțin 2 milioane de tone de cereale.

Și seceta bate la ușă, va fi un an greu“, explică Filipescu.

Consilierul județean constănțean a discutat cu colegi din asociațiile producătorilor și analizează împreună acțiunile următoare, urmând a depune memorii la Ministerul Agriculturi, pentru a explica situatia și riscurile la care sunt supuși fermierii din cauza acestei competiții neloiale și pentru a prezenta instrumentele necesare pentru acordarea eventualelor despăgubiri, dar la prețuri corecte.

V.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.