Fermierul trimis în judecată de DNA, împreună cu doi funcționari de la APIA, toți trei fiind acuzați de infracțiuni de corupție, rămâne cu sechestru pe bunuri. Acesta a cerut, recent, ridicarea acestei măsuri asiguratorii, însă judecătorii nu au fost de acord cu cererea. Nemulțumit, fermierul a contestat soluția instanței, dar și contestația a fost respinsă.
Este vorba despreIordan Manea, din Oltina, cunoscut în partea de sud-vest a județului Constanța, trimis în judecată, împreună cu firma sa, SC Agro Sole Trader SRL, și cu doi funcționari din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Venilia Trofin și Romeo Banu, pentru infracțiuni de corupție.
Cei patru inculpați, adică trei persoane fizice și o persoană juridică, au fost deferiți justiției de DNA încă din 2021, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar și de abuz în serviciu, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, precum și pentru fals intelectual.
De precizat că, odată cu sesizarea instanței cu rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, a fost instituit și sechestrul asigurator asupra bunurilor lui Iordan Manea, fost candidat la Consiliul Local Oltina, până la concurenţa sumei de 187.697,60 lei, acesta fiind prejudiciul stabilit de către anchetatori.
În prima decadă a lunii septembrie, instanța a analizat cererea lui Manea prin care a cerut ridicarea sechestrului, însă, așa cum am precizat mai sus, magistrații primei instanțe ”l-au refuzat politicos”. Cererea a fost respinsă ca nefondată.
Însă fermierul, insistent din fire, a contestat această hotărâre din data de 10 septembrie, în speranța că la Curtea de Apel va fi mai convingător. Nu a reușit, pentru că pe data de 24 septembrie, magistrații Curții de Apel au respins contestația printr-o hotărâre definitivă, iar pe Manea îl obligă la plata a câte 800 de lei, pentru el și pentru firma lui, cu titlu de cheltuieli de judecată.
Practic, nu poate vinde nimic din bunurile puse sub sechestru.
Acuzațiile
Așa cum am mai arătat și în alte articole pe acest subiect, în cursul anului 2021, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi depus la APIA mai multe documente inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului de obținere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare a strugurilor înainte de coacere. Concret, în documentele depuse, inculpatul a susținut că a recoltat integral, până în data de 21.07.2021, strugurii necopți de pe o suprafață de 32,14 hectare de viță-de-vie, însă acesta ar fi fost surprins de organele de anchetă recoltând struguri și în data de 28.10.2021, fiind vorba despre fructe coapte complet.
În demersul său infracțional, inculpatul ar fi beneficiat și de sprijinul celor doi consilieri APIA, Venilia Trofin și Romeo Banu, care, la 30 iulie 2021, au efectuat un control în zona viticolă respectivă, ocazie cu care au menționat în raportul întocmit că toți strugurii au fost culeși, aspect total neadevărat.
Mai departe, s-ar părea că Iordan Manea ar fi încheiat un contract cu APIA, pentru 200.000 de lei drept compensație, ca să renunțe la strugurii de pe o suprafață de 31 de hectare de vie, struguri care încă nu apucaseră să se pârguiască.
Potrivit unor surse, Iordan Manea a înșelat APIA, renunțând doar la strugurii de pe rândurile mărginașe podgoriei, dând de înțeles că toți au fost tăiați.
Au sosit în control inspectori și de la APIA Băneasa, și de la APIA Constanța, ba și de la București, printre care și cei doi inspectori acuzați în acest dosar. Ei au stabilit, în fals, la momentul respectiv, că Iordan Manea și-a respectat contractul, motiv pentru care a fost despăgubit.
Numai că, în realitate, așa cum arătam mai sus, strugurii erau tăiați doar pe margini, în timp ce în mijlocul tarlalei au rămas neatinși. Așa cum era de așteptat, a venit toamna, când aceștia au fost recoltați și vânduți, afaceristul încasând alți bani de pe urma lor, pe lângă banii încasați de la APIA.
Întreaga operațiune a intrat în atenția DNA ca urmare a unui denunț, iar fermierul s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat și trimis în judecată pentru fraudarea bugetului european.
Daniel ALBU