Festivalul de Teatru Ideo Ideis, la a 16-a ediţie: adolescenţi din Constanța se întâlnesc cu 24 de traineri şi mentori în Alexandria

0
38

Două sute de adolescenţi din 9 oraşe din ţară se vor întâlni, la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului de Teatru Ideo Ideis, care se desfăşoară în perioada 9 – 15 august, cu mentori şi traineri pentru un dialog între generaţii. Festivalul va cuprinde întâlniri de tip artist talk şi mentorat pentru spectacolele de teatru tânăr puse în scenă de liceenii înscrişi în festival.

Contextul neobişnuit care continuă la nivel global a determinat organizatorii să ia din nou decizia de a duce spaţiul Ideo Ideis în comunităţile de liceeni din oraşele în care trăiesc, păstrând dorinţa de a le oferi o experienţă intensă de explorări personale prin teatru şi arte alăturate. Astfel, Alexandria rămâne nucleul festivalului şi în acest an, oraşele Bacău, Baia Mare, Bacău, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa şi Sibiu alăturându-se spaţiilor în care experienţa de festival va fi recreată’‘, au anunțat organizatorii.

Adolescenţii vor participa, în patru dintre cele şapte zile de festival, la Atelierele de Teatru Tânăr şi Atelierele de Măiestrie şi Arte Alăturate, coordonate de trainerii şi mentorii atribuiţi fiecărui oraş, toţi profesionişti deja confirmaţi pe scena de teatru din România sau profesionişti consacraţi în film şi dans contemporan.

Cele două ateliere au ca scop dezvoltarea abilităţilor creative ale participanţilor şi contribuie la procesul de explorare personală a adolescenţilor. Alte două zile vor fi dedicate întâlnirilor cu mentorii, în care prim-planul discuţiilor va aparţine îndrumării artistice într-un sens cultural mai larg, iar adolescenţii vor primi din nou acea inspiraţie care continuă să-i surprindă şi motiveze în fiecare an, precizează organizatorii.

Şi anul acesta, actorii Maria Obretin, Istvan Teglas şi Mirela Zeţa vor face parte din echipa de mentori, alături de Judith State, Dana Rogoz, Andreea Grămoşteanu şi Alexandru Papadopol, mentori-veterani ai evenimentului.

Anul trecut am întâlnit în Câmpina o trupă ca o familie, cu tineri deştepţi, talentaţi, generoşi unii cu ceilalţi. A fost o bucurie să facem schimb de idei, de energie, de experienţă şi abia aştept să întâlnesc anul acesta trupa din Botoşani. Îmi place să lucrez cu tineri, să îi încurajez acum, la începutul lor de drum, când totul este posibil. Ei sunt viitorii noştri colegi de scenă şi e frumos că Ideo Ideis ne oferă cadrul pentru a ne cunoaşte deja, de a ne împrieteni. Mi-ar fi plăcut să existe Ideo Ideis când eram eu adolescentă”, spune Maria Obretin, mentor.

Programul de mentorat şi ateliere va fi întregit de spectacolele de teatru profesioniste invitate, proiecţiile de film şi atelierele Art&Play dedicate comunităţii din Alexandria, alături de Ideo Ideis de la primul gong, mai arată organizatorii.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.