Firma care a ținut Mangalia în frig o iarnă întreagă nu are bani să plătească taxa de timbru la instanță

2
1100
Mangalia

Problemele dintre societatea Callatis Therm SA și Primăria Mangalia sunt vechi, de 10 ani, de când locuitorii acestui municipiu au stat în frig o iarnă întreagă, din cauza unor neînțelegeri care încă își răsfrâng efectele asupra contribuabililor. Și acum cele două entități se judecă pentru o sumă mare de bani, pentru care societatea a cerut chiar blocarea conturilor primăriei. Acum, din câte se pare, societatea de termoficare a ajuns să ceară ajutor public judiciar pentru taxa de timbru.

Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, pe data de 23 august a.c., reprezentanții SC Callatis Therm SA au solicitat judecătorilor Tribunalului Constanța să le aprobe cererea privind eșalonarea unei taxe de timbru, într-unul dintre dosarele aflate pe rol, în care se judecă cu Primăria Mangalia.

Nu vom intra în amănunte despre procesul de judecată dintre cele două părți, însă putem spune că este un litigiu în care societatea a ridicat niște pretenții de milioane de lei de la Consiliul Local șli Primăria Mangalia.

Partea interesantă este că cererea de eșalonare a taxei de timbru vine odată cu deschiderea acțiunii civile, asta după ce, ani de zile, fac tot posibilul să stoarcă bani din bugetul local, ca datorie. Așa se face că, miercuri, 21 septembrie, instanța de fond – Tribunalul Constanța – a admis, în parte, solicitarea reclamantei.

Admite, în parte, cererea societăţii petente CALLATIS THERM S.R.L. Dispune eşalonarea la plată a taxei judiciare de timbru, în valoare de 205.866,3 lei, datorată de societatea CALLATIS THERM S.R.L., în douăsprezece tranşe lunare, a câte 17.155,525 lei, scadente în prima zi calendaristică a fiecărei luni, cu începere de la 1 octombrie 2022 . Dispune comunicarea prezentei încheieri, la data rămânerii definitive, către Direcţia de Management Fiscal şi Control Venituri din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia, pentru urmărirea executării obligaţiei de plată ori, după caz, pentru punerea în executare a hotărârii privind plata taxei. Cu drept la cerere de reexaminare, în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21 septembrie 2022 ”, potrivit încheierii de ședință.

După cum se poate observa, vorbim despre o sumă destul de mare, care reprezintă taxa de timbru.

Vremuri de tristp amintire pentru Mangalia

Pentru cei care poate au uitat sau nu știu despre ce este vorba cu această firmă, societatea Callatis Therm SA a oprit furnizarea căldurii către populația Mangaliei, în plină iarnă (2011-2012), când temperaturile au fost extrem de scăzute în acea perioadă, invocând unele datorii pe care Primăria și Consiliul Local le-ar fi avut către ea. S-au făcut presiuni asupra autorităților, fostul prefect din acea perioadă, Claudiu Palaz, a găsit, personal, soluții pentru remedierea problemei combustibilului folosit de această firmă, pentru asigurarea căldurii orașului. S-a deschis și dosar penal pe numele administratorilor firmei, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța s-au autosesizat, iar directorul de atunci, un tânăr de 27-28 de ani, Simion Nikitas, a fost reținut pentru a i se cere socoteală. Nimic nu pare să-i fi impresionat și au continuat să țină populația Mangaliei în ger.

Creanțe de milioane de lei

Potrivit unor reprezentanți ai administrației publice locale, după tot acest episod îndelungat, prelungit pe toată perioada sezonului rece, aceeași firmă cere, de ani buni, stingerea unui debit de circa 6-7 milioane de lei, la care au mai adăugat și penalități, reușind, în urmă cu 2 ani, să blocheze conturile primăriei pe care s-a pus poprire. S-a ajuns și la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Problemele au început după venirea lui Claudiu Tusac (fostul primar PSD – n.r.) la Primăria Mangalia, când situația s-a schimbat în rău, iar datoriile către furnizorul de combustibil au ajuns la aproape 15 milioane de lei.

Trecând peste modul în care Callatis Therm a pus mâna pe contractele de furnizare a energiei termice în Mangalia (tot cu girul fostului primar Tusac și al finului său, Cătălin Ciupercă), primăria Mangalia a plătit, în 2011, subvenţii în cuantum de 15 milioane de lei, în contul datoriilor.

 În aceeași perioadă, Guvernul României a tăiat subvenţia la căldură, din cauza măsurilor de austeritate, iar primăria sub ”tutela” lui Claudiu Tusac, a rămas fără fondurile necesare. Firma de distribuţie termică a majorat, însă, tarifele la gigacalorie, refuzate de consilieri dar câştigate în instanţă de SC Callatis Therm. Ca o dovadă a faptului că se îngrijea de situația acestei firme ”de casă”, Mihai Claudiu Tusac nici măcar nu a atacat soluția dată pe fond, în care Callatis Therm a avut câștig de cauză, în detrimentul municipalității.

Acum, în 2022, reprezentanții Primăriei Mangalia depun eforturi pentru stingerea acestui debit și pentru a scăpa de această firmă de apartament, protejată de politicienii din vremea de tristă amintire.

Daniel ALBU

2 COMENTARII

  1. Înainte de a scrie cere și opinia partii adverse… asta daca vrei sa respecți meseria și deontologia profesională…dar daca ești un ziarist care funcționează pe baza de monezi ca un tonomat…nu cred ca o vei face!

    • Principala informatie din acest articol este legata de cererea de esalonare a taxei de timbru, care este inregistrata si aprobată de instanta. Cui sa-i cer parerea in legatura cu asta, daca informatia este oficiala, pe portalul instanțelor? Hai să comentam ca să nu stam degeaba…
      (Autorul)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.