Litigiul dintre Enel Energie SA și firma care a deținut Cazinoul din Mamaia a ajuns la Curtea de Apel Constanța, după șapte ani de proces, la Tribunal. Cele două persoane juridice se judecă din cauza unor facturi neachitate, vechi de zece ani, facturi la energie destul de mari.
În anul 2016, compania de electricitate ENEL a chemat în judecată societatea Best Hotels & Tours SRL, administrată, în acea vreme, de italianul Gilberto Bivona, care anunța, cu surle și trâmbițe, că va schimba complet starea și imagina Cazinoului, emblema stațiunii Mamaia.
Potrivit cauzei înregistrate pe rolul Tribunalului, reclamantul Enel Energie a solicitat obligarea Best Hotels & Tours SRL la plata sumei de 229.145,17 lei. compusa din 222.995,82 lei, reprezentând contravaloare energie electrică consumata conform celor șase facturi emise în perioada februarie – septembrie 2013, suma de 6.149.35 lei, reprezentând majorări de întârziere calculate conform celor patri facturi emise in perioada iunie – septembrie 2013, plus cheltuielile de judecată.
De precizat că, potrivit documentelor depuse la dosar, între cele două entități exista un contract de furnizare energie electrică încă din 2003, pentru locul de consum Cazino Mamaia. Doar că, așa cum arată reclamantul, societatea care deține Cazinoul nu a mai achitat, în mod nejustificat, ultimele șase facturi, provocând un prejudiciu consistent de aproape 223.000 de lei.
La rândul lor, reprezentanții firmei pârâte au cerut respingerea acțiunii, argumentând prin faptul că acel contract, încheiat în 2003, a fost reziliat unilateral de către ENEL, motiv pentru care a fost formulată plângere penală. Tot ei spun că, în ceea ce priveşte punctul de consum Cazino Mamaia, nu există o evidenţă exactă a consumatorilor, a cantităţii de energie consumată în mod real. De asemenea, pârâții susțin că societatea pe care o reprezintă a fost evacuată încă din anul 2010 din acel sediu, prin executare silită. Prin urmare, pârâta nu putea beneficia de serviciile reclamantei, ci noii proprietari.
Trecând peste alte argumente și contraargumente ale ambelor părți, instanța de fond a stabilit că societatea reclamantă, ENEL Energie SA, nu a putut face dovada contravalorii celor patru facturi, motiv pentru care, în sentința civilă pronunțată în data de 4 mai 2023, judecătorii au admis, în parte, acțiunea, obligând societatea pârâtă la plata către reclamanta ENEL a sumei de 106.663,20 lei, cu titlu de contravaloare facturi nr. 5857270/08.03.2013 şi nr. 6657872/09.09.2013.
Hotărârea nu este definitivă și deja a ajuns la instanța superioară în apel, acesta fiind înregistrat miercuri, 13 septembrie a.c., la Curtea de Apel Constanța. În cele ce urmează, instanța va stabili data judecării apelului.
S-a cerut falimentul
În vara anului trecut, pe rolul instanței au fost înregistrate două cereri de intrare în insolvență a societății Best Hotels & Tours SRL: una la cererea SC Agrement Sea SRL, o firmă din Brașov care apare în calitate de creditor în dosarul 4816/118/2022, și una în care societatea și-a cerut singură declanșarea procedurii falimentului, în dosarul 5529/118/2022, ambele acțiuni fiind înregistrate pe rolul Tribunalului Constanța.
Daniel ALBU