Firmele care reabilitează Casa Embiricos cer mai mulți bani: în prezent consideră contractul unul oneros

0
168

Consilierii locali vor vota miercuri, 14 septembrie a.c., un proiect inițiat de primarul Vergil Chițac pentru modificarea hotărârii prin care a fost aprobată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Incubator de afaceri Constanța“.

Asocierea de firme Bau Klincher Art SRL – M.I.S. Grup SRL a solicitat Primăriei Constanța ajustarea prețurilor și a valorii devizului general pentru reabilitarea Casei Embiricos și transformarea acestuia într-un incubator de afaceri.

Lucrările au demarat în luna mai a acestui an și vor dura 18 luni. Până la jumătatea lunii august a.c., au fost executate lucrări în valoare de 551.489,76 lei, rămânând de executat restul, în valoare de 11.307.211,23 lei.

Dar, din cauza crizei provocate de COVID-19, a prezentei crize energetice, dar și a conflictului militar din regiunea Mării Negre, antreprenorul a anunțat administrația locală că executarea contractului a devenit oneroasă. În urma analizei proprii, Primăria Constanța a considerat justă și echitabilă reechilibrarea contractuală, așa că a solicitat opinia Agenției Naționale pentru Achiziții Publice cu privire la modificarea contractului. ANAP a transmis că sunt întrunite condițiile legale în acest sens și a recomandat aplicarea formulelor de ajustare prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 64/2022.

Din acest motiv, Municipalitatea și asocierea de firme Bau Klincher Art SRL – M.I.S. Grup SRL au încheiat un act adițional în data de 8 septembrie a.c., fiind introdusă formula de ajustare a prețului și constituirea, evidența și modul de utilizare a rezervei de implementare.

A fost actualizat devizul general al reabilitării fostului Palat al Navigației din Zona Peninsulară și introdusă o rezervă de implementare de maximum 23% din valoarea lucrărilor rămase de executat. Din acest motiv, valoarea totală a investiției a ajuns la 17.711.619,11 lei, fără TVA, din care o rezervă de 2.727.500 de lei. Valoarea totală a lucrărilor de construcții este de 11.983.441,23 lei, fără TVA.

Astfel, miercuri, 14 septembrie a.c., consilierii locali vor vota modificarea, cu noile valori, a hotărârii din 2018 prin care a fost aprobată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Incubator de afaceri Constanța“.

Reamintim că monumentul istoric situat pe strada Nicolae Titulescu, la numărul 13, va fi transformat în incubator de afaceri cu fonduri europene, conform contractului semnat în cadrul Programului Operațional Regional, în 2019.

Potrivit adresei transmise către Primăria Constanța, cele două firme nu au întârzieri în executarea lucrărilor, din cauza crizelor mai sus menționate.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.