Firmele unor cunoscute personaje de la malul mării vor fi date afară din Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis

0
687

După câțiva ani de la reabilitarea clădirii, Consiliul Județean Constanța a reușit, în sfârșit, în 2019, să închirieze birouri din Centrul de excelență în turism și servicii Tomis. Însă niciuna n-are legătură cu turismul, așa că au fost notificate să părăsească imobilul.

Imobilul de pe strada Nicolae Titulescu din Constanța a fost reabilitat, cu fonduri europene, de către Consiliul Județean Constanța și transformat într-un Centru de excelență în turism și servicii. Până în 2019, însă, administrația județeană nu a reușit să închirieze niciun birou vreunei firme care să sprijine dezvoltarea turismului litoral. După opt licitații, însă, și doi ani de încercări, s-a dat lovitura și au fost închiriate cinci spații din centru, C.J.C. reușind ca de la deschiderea acestuia și până în prezent să încaseze puțin peste 91.000 de lei. Semn că, într-adevăr, era nevoie de o clădire cu asemenea destinație, nu? Mai mare râsul! Dar așa reușesc unele administrații să toace banii europeni și să aibă motive de laudă.

Culmea, niciuna dintre cele trei firme care ocupă cinci birouri din Centrul de excelență în turism și servicii Tomis nu au ca obiect de activitate prestarea de servicii în domeniul turismului sau asimilabile acestui sector. Dar aparțin unor persoane cunoscute la malul mării, trebuie să recunoaștem.

S.C. Image reflection S.R.L. plătește cea mai mare chirie pentru spațiul din centru, 1.098,6 lei/lună. Și este o firmă înființată în 2017 ce desfășoară activități de producție cinematografică video și de programe de televiziune. Deci nicio legătură cu excelența în turism, dar are ca asociați pe fostul consilier județean P.N.L. George Măndilă, actual consilier personal al primarului Vergil Chițac, și pe jurnalistul Marian Cioacă, actual purtător de cuvânt al C.J.C.

În 2019, Image Reflection a realizat o cifră de afaceri de 206.515 lei și un profit de 58.366 de lei, cu un angajat. Dar nu din turism!

O altă firmă care ocupă un birou în Centrul de excelență în turism și servicii Tomis este S.C. Herman & Luff S.R.L. Care are ca principal domeniu de activitate Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Dar are ca asociat unic o altă persoană cunoscută la malul mării: fostul prefect Ion Constantin, actual șef al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor Constanţa.

Sereleul a fost înființat în 2014, iar în anul 2019 a avut o cifră de afaceri de158.596 de lei, înregistrând, însă, pierderi de peste 80.000 de lei. Probabil acesta a fost și motivul pentru care a renunțat la patru birouri pe care le ocupa la subsolul centrului, iar acum mai ocupă doar unul, la etaj, pentru care plătește o chirie lunară de 702,7 lei.

Trei dintre aceste spații au fost preluate, însă, de o firmă care a colaborat foarte mult cu Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, fiind abonată, de fel, la banii publici. S.C. Royal Tech INT S.R.L. a câștigat multe licitații initiate de D.G.E.P. Constanța de-a lungul anilor, dar și de Primăriile Constanța, Eforie, Cumpăna, Techirghiol etc. Așa că nu-i de mirare că, în 2020, a reușit o cifră de afaceri de peste 1 milion de lei și un profit de 685.704 lei, plătind pentru cele trei birouri din Centrul Tomis aproximativ 1.750 de lei, lunar.

Dar nici această firmă nu are nicio legătură cu turismul, având ca principal obiect de activitate Alte activități de servicii privind tehnologia informației, realizând site-uri, oferind mentenanță IT, software-uri, arhivare digitală etc. Unicul său asociat este Gabriel Iorga, angajat al CERONAV, membru P.N.L., soțul unei foste angajate a D.G.E.P. Constanța.

Deoarece nu își desfășoară activitatea în domeniul turismului, toate cele trei firme vor trebui să părăsească Centrul de excelență în turism și servicii Tomis, noua administrație județeană notificându-le în acest sens.

„Au fost deja notificate, trebuie să părăsească birourile, nu putem să nu respectăm condițiile impuse pentru funcționarea centrului. Deja ne gândim ca acolo să își desfășoare activitatea Asociaţia pentru Dezvoltarea Durabilă a Judeţului Constanţa (înființată de C.J.C. în februarie a.c. – n.r.)“, ne-a declarat președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Scopul asociaţiei este cel de a sprijini autorităţile locale, precum şi mediul academic sau cel de afaceri, în vederea implementării celor 17 obiective de dezvoltare durabilă din Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, pe cei trei piloni principali, şi anume economic, social şi mediu, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de șeful administrației județene, aprobat de consilierii județeni.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.