Noi centre de vaccinare în județul Constanța, exclusiv pentru serul Pfizer

0
4692

În județul Constanța se vor deschide noi centre de vaccinare în care se va utiliza doar serul Pfizer. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că din data de 20 aprilie vor fi deschise încă 41 de centre noi de vaccinare la nivel național.

Din ce în ce mai mulți oameni se programează pentru vaccinare, vaccinul preferat de constănțeni fiind Pfizer. În județul Constanța sunt deschise peste 10 centre de vaccinare, unele dintre ele având mai multe fluxuri deschise. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică din Constanța, în județul nostru urmează să fie deschise trei noi centre unde se va folosi doar serul Pfizer. Centrele vor fi la Negru Vodă la Fostul Cinematograf, în Cobadin la Căminul Cultural Cobadin și în Băneasa în Incinta SAJ.

Potrivit ultimei actuazlizări a platformei de vaccinare, la data de 7 aprilie, a.c., în județul Constanța se află 22.824 de persoane pe listele de așteptare. Dintre acestea, 19.483 sunt pentru vaccinul Pfizer, 2.255 pentru Moderna și 1.086 pentru serul AstraZeneca.

Precizăm că Până la acest moment, țara noastră a recepționat 2.863.439 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 2.641.069 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Date despre vaccinul Pfizer

Vaccinul utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici. Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.