Fiul criminal din Cogealac a primit 13 ani de închisoare

0
414
Foto: arhivă

Gheorghe Dică a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru că și-a omorât mama cu bătaia deoarece i-a reproșat că ascultă muzică prea tare.

Gheorghe Dică a fost trimis în judecată în data de 26 aprilie a.c., deoarece în jurul datei de 07 martie 2021, în cursul nopţii, în urma unui conflict spontan din locuința comună din Cogealac, generat de nemulţumirea mamei sale că ascultă muzică prea tare, i-a aplicat multiple lovituri cu pumnii și picioarele acesteia. El se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma bătăii, Dică i-a provocat mamei sale leziuni traumatice grave, constând în hemoragie şi contuzii meningo-cerebrale, fracturi ale oaselor nasului şi multiple fracturi costale, ce au condus la decesul acesteia, în data de 11 martie a.c., în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Femeia avea 92 de ani.

Potrivit procurorilor, din propria declaraţie a inculpatului a rezultat că, deşi victima suferise leziuni grave, el a încercat să îi acorde ajutor medical la domiciliu, prin aplicarea de bandaje pe rănile sângerânde, cu scopul de a încerca să ascundă comiterea infracţiunii şi abia când starea de sănătate a victimei s-a înrăutăţit, a rugat un vecin să cheme ambulanţa şi nici măcar personalului medical nu i-a destăinuit modul în care mama sa suferise vătămările.

Dică a fost reținut și, apoi, arestat preventiv, la data de 11.03.2021.

Vineri, 26 noiembrie a.c., magistrații Tribunalului Constanța au decis să îi aplice pedeapsa închisorii de 13 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de omor asupra unui membru al familiei. Condamnare a fost dată fără acord de recunoaștere. Decizia nu este definitivă, Gheorghe Dică putând depune apel în termen de zece zile.

Iată soluția pe scurt a instanței: „În baza art. 188 alin. 1 Cod penal, în referire la art. 199 alin. 1 Cod penal, art. 177 alin. 1 lit. a din Codul penal și art. 396 alin. 10 al Codului Penal: Condamnă pe inculpatul DICĂ GHEORGHE la pedeapsa închisorii de 13 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de omor asupra unui membru de familie.

În baza art. 67 alin. 2 Cod Penal: Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, d, h, k Cod Penal pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei închisorii. În baza art. 65 Cod Penal: Interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, d, h, k Cod Penal, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

În baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală: Menţine măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpat. În baza art. 72 Cod Penal: Deduce din pedeapsa închisorii aplicată inculpatului timpul reţinerii şi arestării preventive, cu începere de la 11.03.2021 la zi.

În baza art. 7 în referire la art. 4 lit. b din Legea nr. 76/2008: Dispune prelevarea de la inculpatul DICĂ GHEORGHE a probelor biologice, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

În baza art. 1349, art. 1357 Cod Civil: Obligă pe inculpatul DICĂ GHEORGHE către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constaţa la plata sumei de 1.431,20 lei, cu titlu de despăgubiri civile – cheltuieli ocazionate de îngrijirea victimei Dică Eanula.

În baza art. 162 Cod procedură penală: Dispune păstrarea la Camera de corpuri delicte a instanţei, până la soluţionarea definitivă a cauzei (urmând ca, ulterior, să se procedeze la distrugerea acestora) a mijloacelor materiale de probă menţionate în Registrul de corpuri delicte al instanţei la Ordonanța 208/2021.

În baza art. 272 Cod procedură penală: Dispune avansarea sumei de 1.495 de lei, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, din fondurile Ministerului Justiției către Baroul Constanţa, în favoarea avocatului Filip Mihaela.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală: Obligă pe inculpatul DICĂ GHEORGHE la plata sumei de 1.500 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat“. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța menționează că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.