Fosta casieră de la „Ovidius“, care a delapidat universitatea cu peste 200.000 de lei, scapă de închisoare, dar nu și de datorie. Judecătorii mențin sechestrul pe bunurile imobile

0
7947

Magistrații Judecătoriei Constanța s-au pronunțat, pentru prima oară, în dosarul penal intentat pe numele fostei casiere a Universității „Ovidius“, Luminița (Ștefan) Tomiță, acuzată de delapidare. Femeia este acuzată că, în decurs de cinci ani, a sustras sume considerabile de bani din casieria universității.

Fosta casieră a Universității „Ovidius“ a scăpat, pentru moment, de răspunderea penală, în dosarul în care a fost trimisă în judecată, în 2019, pentru delapidare. S-a reținut această infracțiune pentru că femeia desfășura atribuții asimilate funcționarului public. Prin urmare, chiar dacă, faptic, femeia a sustras sume de bani din casierie, ceea ce înseamnă „furt“, încadrarea juridică a faptei a fost „delapidarea“.

În sarcina Luminiței (Ștefan) Tomiță s-a reținut că, în intervalul 2013 și 2017, a sustras diverse sume de bani, producând un prejudiciu destul de mare, respectiv 209.253,11 lei, echivalentul a 46.933,19 euro.

Activitatea femeii a fost analizată de o comisie internă, în 2017, când i-a și fost desfăcut contractul de muncă. Ulterior, în 2019, aceasta a fost trimisă în judecată pentru delapidare.

După trei ani de la debutul procesului penal, marți, 29 noiembrie a.c., instanța de fond – Judecătoria Constanța – a dispus încetarea procesului penal față de Luminița (Ștefan) Tomiță și față de o a doua inculpată, ca urmare a prescrierii răspunderii penale (grație noilor modificări aplicate din primăvara acestui an).

Așa se face că, pentru moment, inculpata a scăpat de această răspundere penală, însă nu și de cea civilă.

Încetează procesul penal față de inculpata T.L., cu privire la infracțiunea de delapidare în formă continuată (187 de acte materiale), întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. (…)  Admite acțiunea civilă și obligă inculpata T.L. la plata sumei de 209.253,11 lei, cu titlu de daune materiale, către partea civilă Universitatea «Ovidius» din Constanța. Menține măsura sechestrului asigurator instituită asupra imobilului în suprafață construită de 58,95 mp, apartament cu trei camere și dependințe, și teren aferent în suprafață indiviză de 17 mp, situat în …, aparținând inculpatei T.L., până la concurența sumei de 209.253,11 lei (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare“, se arată în încheierea de ședință de marți, 29 noiembrie a.c.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.