Fosta șefă a DSP Tulcea, condamnată definitiv pentru abuz în serviciu

0
4408
Sediul DNA Constanța

Fosta şefă a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea (DSP), Laurenţia Mariana Militaru, trimisă în judecată, în august 2017, pentru abuz în serviciu de către procurorii DNA Constanţa, a fost condamnată.

În 2017, fosta șefă a DSP Tulcea, Laurenţia Mariana Militaru, era trimisă în judecată împreună cu alte 3 persoane, pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu. Doi ani mai târziu, instanța de fond –  Tribunalul Tulcea, a condamnat-o la 3 ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Constanța, unde luni, 20 septembrie a.c. s-a dat și soluția definitivă.

Judecătorii au dispus achitarea fostei șefe a DSP Tulcea pentru două dintre faptele reținute, inițial, în sarcina sa, dar au condamnat-o, în schimb, pentru cea de-a treia faptă de abuz în serviciu, pentru care i-au majorat pedeapsa de la un an și șase luni de închisoare la trei ani cu suspendare sub supraveghere. Cu alte cuvinte, a rămas cu aceeași pedeapsă pe care a primit-o pe fondul cauzei. De această dată, sentința este definitivă.

Din dosarul instrumentat de procurori reiese că şefă a DSP Tulcea, în perioada 2012-2013, ”în calitate de director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Tulcea, a încheiat la preţuri supraevaluate două contracte cu societatea comercială administrată de inculpatul Vizireanu Mircea-Radu, cu ocazia atribuirii unor lucrări de execuţie privind întreţinerea şi amenajarea sediului Direcţiei. Cele două contracte atribuite în mod nelegal au vizat lucrări de reparaţie instalaţie canalizare subsol şi ”achiziţie cazan de apă caldă pentru centrala termică în valoare totală de 87.535 lei, lucrări ce au fost efectuate doar în proporţie de aproximativ 10% cu toate că preţul a fost achitat integral”.

Procurorii DNA Constanţa susţin că Laurenţia-Mariana Militaru a achiziţionat cazanul de apă caldă la un preţ supraevalut de trei ori faţă de cel real. Conform procurorilor DNA, directoarea DSP Tulcea este acuzată şi de faptul că în anul 2015 ”Laurenţia-Mariana Militaru, în aceeaşi calitate şi beneficiind de ajutorul inculpatului Bănuţ Bogdan, a încheiat cu societatea administrată de acesta din urmă un contract privind achiziţia de ”lucrări de reparaţie instalaţie / reţea termică” în valoare totală de 110.030 lei. Şi în această situaţie lucrările contractate au fost parţial efectuate cu toate că preţul contractului a fost achitat integral”.

Alături de Laurenţia-Maria Militaru, au mai fost trimişi în judecată şi Vizireanu Mircea-Radu (condamnat la 1an de închisoare cu suspendare) administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu şi Bănuţ Bogdan (condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare), administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu. Față de Vizireanu Mircea Radu, Curtea de Apel Constanța a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului inculpatului.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.