Fostul director al Direcției Patrimoniu și Cadastru din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, Cătălin Cucoară, a pierdut definitiv procesul cu primarul și cu Municipalitatea, în care a cerut anularea concursului pentru ocuparea fostei sale funcții, a cărui nulitate a invocat-o, pe motiv de nelegalitate. Prima instanță i-a respins acțiunea, însă acesta s-a adresat Curții de Apel. Procesul s-a terminat joi, 12.10.2023, prin publicarea hotărârii definitive a instanței superioare.
Fostul director din Primăria Constanța, Cătălin Cucoară, a cerut, în urmă cu un an, la Tribunalul Constanța, constatarea nulităţii concursului de promovare pentru ocuparea funcţiei de director executiv adjunct al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Direcţiei Generale Urbanism şi Patrimoniu, organizat de administraţia locală în perioada 6 – 8 iulie 2022.
Reclamantul a formulat şi înaintat către Primăria Municipiului Constanţa plângere prealabilă, prin care a solicitat anularea procedurii de organizare a acestui concurs, pe motiv că aceasta şi documentele afişate pe site-ul instituţiei încalcă prevederile legale. Reclamantul a arătat, de asemenea, că la concurs s-a înscris o singură persoană, un funcţionar public care deţinea deja, la acea dată, funcţia de director executiv adjunct, cu delegare, având o vechime de peste zece ani în cadrul direcţiei.
Așa cum am mai arătat, răspunsul primit la plângerea prealabilă, din partea primarului, a fost negativ, pe motiv că nu există motive întemeiate pentru anularea concursului.
În susținerea cauzei înregistrate pe rolul Tribunalului, reclamantul a apreciat că, prin organizarea acestui concurs, primarul municipiului Constanța a decis aplicarea procedurii de promovare a unui funcţionar public, din aparatul său de specialitate, în detrimentul celei de recrutare, deși acest concurs viza un post al uneia dintre cele mai importante, dar şi controversate direcţii din Primărie.
Cucoară a menționat faptul că mulți dintre funcționarii acestei direcții din cadrul Primăriei au fost, în trecut, vizați de anchete penale și condamnări, mai ales pe vremea fostei administrații conduse de Radu Mazăre, motiv pentru care, consideră el, autoritatea locală nu ar trebui să organizeze un concurs de promovare a acestor funcționari care, în mod direct sau indirect, au participat la acţiunile condamnate de instanţele penale.
La rândul lor, reprezentanții Primărieiau apreciat, printre altele, că reclamantul nu face dovada că drepturile sale ar fi fost vătămate în urma organizării concursului. Au arătat că reclamantul nu s-a înscris la acest concurs, context în care nu face dovada vătămării în cauză. Totodată, pârâții susțin că reclamantul nu poate dovedi interesul legitim privat care să fi fost nesocotit prin organizarea concursului, dat fiind faptul că nici nu s-a înscris la acesta.
Trecând peste alte detalii, la finele anului trecut, instanța de fond a respins acțiunea fostului director, ca nefondată. Sentința a fost atacată cu recurs, la Curtea de Apel Constanța, însă fără succes.
În urma judecării recursului declarat, completul de judecată a menținut hotărârea Tribunalului, respingând recursul lui Cucoară ca nefondat. De această dată, hotărârea este definitivă.
Așa cum am mai arătat, reclamantul Ion Cătălin Cucoară este fost specialist al Direcției Naționale Anticorupție, poziție pe care a ocupat-o înainte de a fi director al Direcției Patrimoniu și Cadastru din cadrul Primăriei Constanța.
El este unul dintre specialiștii care au întocmit constatarea tehnico-științifică în Dosarul Retrocedărilor, pe baza căruia primarul Radu Mazăre a fost cercetat de către procurorii Anticorupție și condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 9 ani de închisoare, pentru retrocedarea ilegală a unor imobile preluate abuziv în perioada 1945 – 1989 și pentru un prejudiciu adus statului de 100 de milioane de euro.
Daniel ALBU