Inevitabilul s-a produs! Contractul pentru servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări reabilitare a sediului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (fostul Palat Comunal) a fost reziliat.
Contractul semnat cu asocierea S.C. Actaeon Invest S.A. – Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – S.C. Princer S.A., de fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, pe 12 august 2020, pentru servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări reabilitare Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a fost reziliat.
Așa cum anunța, la sfârșitul lunii aprilie a.c., într-un interviu Focus Press, Petre Enciu, unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean Constanța, asocierea de firme nu a predat nici măcar o parte din Proiectul tehnic, nici până acum, așa că s-a luat decizia încheierii acestuia.
Reamintim că firmele solicitau acum 39 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor conform contractului semnat, deși valoarea acestuia era de 14 milioane de lei.
În această situație, acum reprezentanții C.J.C. nu au altă soluție decât organizarea unei noi licitații.
„În cazul în care va fi reziliat contractul, asta nu înseamnă că vom pierde finanțarea. Trebuie să demarăm cât mai repede o nouă procedură de achiziții, în urma căreia să realizăm proiectarea pentru acest obiectiv. Pentru aceasta ar fi timp. Cred că vom pierde de la finanțare execuția de lucruri, dar deja dacă vom avea acolo un proiect tehnic ar fi mare lucru.
În general, proiectele tehnice, mai ales în contextul cu P.N.R.R. și noul exercițiu financiar european, proiectările sunt aur, în această perioadă.
Eu îmi doresc un proiect tehnic acolo, finanțarea o vom găsi, fără doar și poate, pentru execuția de lucrările“, ne declara Petre Enciu la sfârșitul lunii aprilie a.c.
La rândul său, şi preşedintele C.J.C., Mihai Lupu, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Focus Press, despre problemele întâmpinate cu acest contract, dar nu numai:
Proiectul de reabilitare a sediului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2010, cu 19.020.669,25 lei, și ar trebui finalizat în data de 28.02.2022. Contribuția proprie a C.J.C. este de 501.151,66 lei.
Clădirea ce adăpostește M.I.N.A.C., din Piața Ovidiu, este monument istoric de arhitectură de categoria A, și a fost construită între 1913 și 1921, după planurile arhitectului Victor Ştephănescu. Primăria a funcționat aici până în anul 1977, când s-a mutat în actuala clădire din Parcul Arheologic (Casa Albă), în locul ei mutându-se Muzeul, care funcționase până atunci în actualul sediul al Arhiepiscopiei Tomisului.
Valentin ISPAS
Citește și: