Laurențiu Constantin Aspru a fost condamnat, în data de 12 octombrie 2015, de Tribunalul Constanţa, la 12 ani de detenţie, decizie ce a rămas definitivă la Curtea de Apel Constanța, pe 18 ianuarie 2016. Acesta s-a arătat, încă de la început, nemulțumit de condițiile din peniteciar, motiv pentru care a tot cerut despăgubiri. A fost mutat, iar în anul 2023, în timp ce se afla în Penitenciarul Bistrița, a cerut, din nou, despăgubiri, în valoare de 10 milioane de euro. Se plânge inclusiv de faptul că sunt două rânduri de gratii la geam, ceea ce îi dă o stare că s-ar afla într-un penitenciar de maximă siguranță și îl afectează psihic.
Laurențiu Constantin Aspru a precizat că, începând cu data de 31.01.2023 şi până în aprilie 2023, i s-a încălcat dreptul la condiţii minime de cazare, existând condiţii de supraaglomerare, deoarece locuieşte într-un spaţiu mai mic de 4 mp/persoană, și a cerut ca Administraţia Penitenciarului Bistrița să ia măsurile ce se impun, în vederea respectării dreptului încălcat.
Frig, paturi mici, spații de depozitare insuficiente
Fostul preot a precizat că unitatea de detenție nu respectă prevederile referitoare la demnitatea umană şi standardele minime sanitare şi de igienă. A spus că a fost cazat pe secţia a IV-a, împreună cu 24 de deţinuţi, într-o cameră de 55 mp. Pe secţia a V-a a fost cazat, împreună cu opt deţinuţi, într-o cameră de 20 mp. Pe secţia a III-a, a fost cazat, împreună cu cinci deţinuţi, într-o cameră de 18 mp. Pe secţia a II-a, a fost cazat, împreună cu şase deţinuţi, într-o cameră de 18 mp.
El s-a mai plâns că nu sunt dulăpioare suficiente pentru depozitare, este frig şi paturile sunt mici.
„Potrivit art. 14, temperatura optimă în camerele de cazare trebuie să fie minim 19°C, în timp ce programul de furnizare a căldurii în perioada de iarnă prevede doar câteva ore pe zi, când temperatura de afară scade sub 10°C şi furnizarea continuă doar dacă temperatura de afară scade sub -10°C. Nimeni nu verifică temperatura camerei şi deţinuţii sunt obligaţi să stea şi chiar să doarmă îmbrăcaţi cu haine groase, cu şosete groase şi căciuli, în timp ce, în birourile angajaţilor penitenciarului şi în alte spaţii în care îşi desfăşoară activităţile zilnice, temperatura este mult mai mare“, se arată în plângerea lui.
Bărbatul a mai sesizat faptul că plimbătoarele sunt mici şi nu există acces direct de pe secţie, decât pentru secţiile a IV-a şi a V-a, regim semideschis, în timp ce pentru regimul deschis, accesul se face din oră în oră, prin intermediul supraveghetorului, care închide plimbătorul cu lacăt şi, indiferent dacă plouă, ninge sau e prea cald, petentul este obligat să stea închis într-o cuşcă, iar dacă a intrat în cameră, este obligat să rămână în cameră timp de o oră.
Hrana îi pune în pericol sănătatea
Hrana zilnică ar fi inadecvată şi de multe ori nu se respectă meniul şi normele nutriționale prevăzute de lege. Aproape în fiecare zi există un fel de mâncare cu cartofi sau orez, mâncarea de cartofi se face cu multă faină şi, deşi meniul prevede în zilele de 7, 17 şi 27 ale lunii, cartofi natur la amiază, nu s-ar fi dat niciodată aşa ceva. Rația zilnică de carne ar fi mică, insuficientă şi nu respectă normele legale, de multe ori e prea puţin fiartă, iar cârnaţii sunt, de cele mai multe ori, cruzi, nepreparați termic şi lipicioşi, probabil expiraţi. Ouăle sunt vechi şi, de cele mai multe ori, fără data expirării ştanţată pe ele. În luna august 2022, bărbatul spune că i-a fost rău de două ori şi a vărsat din cauza lor şi de atunci nu a mai consumat ouă. A precizat că hrana oferită la Penitenciarul Bistrița îi pune în pericol sănătatea.
Gratiile duble îl fac să se simtă ca la maximă siguranţă
„Art. 16 prevede un singur rând de gratii la ferestre,cu anumite dimensiuni, în timp ce la Penitenciarul Bistrița, camerele de pe secţiile a II-a şi a III-a sunt dotate cu două rânduri de gratii, fapt care împedică intrarea luminii naturale în cameră şi afectează din punct de vedere psiho-emoţional, pentru că petentul se simte ca într-un penitenciar de maximă siguranţă şi nu are senzaţia libertăţii, pe care se presupune că ar trebui să o confere regimul deschis. De asemenea, pe secţia a III-a, regim deschis, există două rânduri de gratii, atât la capătul secţiei, cât şi la mijlocul ei, pe care unii supraveghetorii le închid în timpul zilei, ca şi cum ar fi pe maximă siguranţă, împiedicând, astfel, accesul la avizier, care se află în capătul secţiei“, a mai arătat Laurențiu Constantin Aspru.
Prin urmare, acesta a cerut despăgubiri de 10 milioane de euro. Pe 5.05.2023, magistrații Judecătoriei Bistrița i-au respins cererea.
El a mai avut o una similară în 2021, pe când se afla în Penitenciarul Arad, dar și atunci judecătorii i-au respins-o și l-au transferat într-o altă unitate de detenție, respectiv la Penitenciarul Bistrița.
Crima din Mamaia
Reamintim că Laurențiu Constantin Aspru, un fost preot din Bistriţa Năsăud, a cunoscut o fată pe Internet, pe un site de „matrimoniale“, apoi s-au întâlnit într-un apartament închiriat din Mamaia, iar într-un „moment de nebunie“ a săvârşit o crimă.
Fostul preot le-a mărturisit procurorilor că venise la Constanţa pentru o partidă de sex, iar fata l-ar fi asigurat că are peste 20 de ani. Pentru că nu s-au înțeles asupra tarifului pentru serviciile prestate, fata, în vârstă de 15 ani, l-a amenințat că-l va reclama la Poliție, pentru că a întreținut relații sexuale cu o minoră. Bărbatul și-a pierdut cumpătul și, într-un exces de furie, a strangulat-o cu cablul de la fierul de călcat. Minora era din Năvodari și provenea dintr-o familie dezorganizată.
Liliana BELCIUG