Primăria Constanța a transmis, în urma unei solicitări a Focus Press, în ce proporție au fost finalizate proiectele de reabilitare a bulevardelor din municipiu. Astfel, cel mai avansat proiect rămâne cel pentru reabilitarea Bulevardului Lăpușneanu, care a fost realizat în proporție de 90%.
Totodată, Municipalitatea a transmis că proiectele au fost fazate, pentru „a evita pierderile financiare“. Cheltuielile neeligibile se ridică la valoarea de aproximativ 10 milioane de euro și urmează să fie decontate prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027, după cum precizează Primăria Constanța.
Cele trei proiecte erau finanțate prin intermediul Programului Operational Regional 2014-2020 și ar fi trebuit să fie finalizate până la 31 decembrie 2023.
Răspunsul integral al Primăriei Constanța:
„Până în prezent, procentele de realizare sunt următoarele:
1. Proiectul «Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța» a fost realizat în proporție de 75%.
2. Proiectul «Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gară CFR și stațiunea Mamaia» a fost realizat în proporție de 90%.
3. Proiectul «Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona bulevardului 1 Mai – Șoseaua Mangaliei» a fost realizat în proporție de 80%.
Este important de menționat că aceste proiecte au fost fazate, pentru a evita pierderile financiare, iar în perioada următoare avem posibilitatea să recuperăm cofinanțarea.
O parte a cheltuielilor neeligibile vor fi decontate pe noua programare 2021- 2027, prin Programul Regional Sud-Est. Aceste cheltuieli sunt reprezentate, în special, de ajustările de prețuri care, însumate pe cele trei proiecte, se ridică la valoarea de aproximativ 10 milioane de euro“.
În cadrul unei conferințe de presă, în luna decembrie 2023, primarul Constanței, Vergil Chițac, a spus că etapizarea proiectelor care trebuiau finalizate la sfârșitul acestui an acordă Municipalității, printre altele, un timp mai mare pentru recepția lucrărilor. Edilul-șef a făcut referire la reabilitarea bulevardelor. Acesta a precizat că dacă va fi făcută recepția în primăvara anului viitor, atunci „iarna va fi cel mai bun test, cea mai bună comisie“ și atunci va putea fi observată „calitatea lucrărilor“.
„Etapizarea asta noi am aplicat-o nu numai proiectelor acestea, ci și bulevardelor. Are două componente. Primul lucru este că ne acordăm un timp mai mare să facem recepția lucrărilor, din varii motive, unele maligne, altele beligne. S-a tot vorbit aici că nu e bine făcută lucrarea aia și eu tot spun că noi încă nu am finalizat lucrările, nu le-am recepționat și nu vrem să ne grăbim, vrem să facem recepția lor cât mai bine. Mă gândeam aseară, dacă vom recepționa lucrările în primăvară, la bulevarde, de exemplu, iarna va fi cel mai bun test, cea mai bună comisie de recepție a lucrărilor, că vom vedea exact, după iarna aceasta, cum arată lucrările și care este calitatea materialelor. Vrem să ne acordăm mai mult timp pentru recepția lor“, a precizat Vergil Chițac.
Totodată, primarul a adăugat că sumele plătite din bugetul local pentru aceste proiecte vor putea fi recuperate din noul exercițiu financiar european 2021 – 2027 și, astfel, vor trece din cheltuieli „neeligibile în eligibile“.
„Pe de altă parte, sunt sume, dacă noi intrăm pe exercițiul bugetar următor, 2021 – 2027, sunt sume pe care noi le-am plătit din bugetul local și o să vă spun și de ce, corespunzător acestor proiecte, care le putem recupera, să le trecem din neeligibile în eligibile și să ne vină banii înapoi, pe exercițiul bugetar 2021 – 2027.
Spuneam că bulevardele și termia ne-au adus la niște cheltuieli neeligibile, suportate de noi, mai mari decât am anticipat inițial. De ce? Pentru că au crescut prețurile, din momentul în care am aplicat la proiect până în momentul execuției, din cauza războiului din Ucraina, care a fost însoțit de o criză energetică, de o creștere a prețurilor, prețurile au crescut toate. Banii care au venit de la Uniunea Europeană au rămas aceiași. Asta este politica, urmând ca diferența, ajustările de prețuri, să le plătim noi. Avem posibilitatea ca acești bani, fazând și trecând proiectele în anul următor, pe noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, să putem să îi recuperăm.
Sunt două considerente. Să recuperăm cheltuielile neeligibile făcute de noi și să ne vină banii înapoi. Și ne-am acorda mai mult timp pentru recepția proiectelor“, a mai spus primarul Constanței.
Petruț IACOB
astea sunt bulevarde reabilitate, eu imi arunc toate diplomele!
Ai impresia ca mergi pe traversele CFR!
Ocolesti gurile de canal ca la cursa cu obstacole!
Cat despre trotuare, le-au construit ca sa tina de la vara, pana la toamna!
Avem cel mai urat si nefunctional oras!
Priviti la Oradea, sapte pasaje deschise o data!
Ai nostrii sunt la decenii fata de conducatorii oradeni!
Chițac și toată trupa lui de incompetenți (consilieri fără studii și fără experienta, șefi de servicii și directori mucegăiți in scaune de pe vremea lui mazăre) ar trebui să meargă la Poarta Albă să dea explicații detaliate pe ce au cheltuit zeci de milioane de euro iar Constanța arată atât de mizerabil !