FOTO. Hotelul Palace, de la vremurile de glorie, la prezent: moştenitorii avocatului Boată l-au scos la vânzare

0
10629

O adevărată comoară a urbei se află de mulți ani lăsată de izbeliște; vorbim despre Hotelul Palace, situat pe strada Remus Opreanu. Actualii proprietari anunță că acesta este de vânzare, însă preţul splendidului hotel este confidenţial.

Un simbol al orașului, Hotel Palace pare să se afle la mila timpului, iar date despre acest minunat imobil găsim în file relatate de inconfundabila Doina Păuleanu, care a așternut cu grijă informații despre acest minunat edificiu.

Aflăm că acest hotel a fost construit în anul 1912 și inaugurat în luna iulie a anului 1914, iar asta pentru că orașul de la malul Mării Negre avea nevoie de o astfel de unitate de cazare pentru că Hotelul Carol I, primul mare stabiliment de cazare turistic, construit în perioada modernă, își schimbă destinația  și devine cămin ofițeresc, fiind preluat de Cercul Militar. Din acest motiv, Hotelul Palace îi preia locul ca dotări și servicii, devenind locul preferat al turiștilor în verile călduroase. Clădirea este în sine specială, pentru că, potrivit datelor istorice: ”Proprietarii Hotelului Palace chiar își permit să editeze, în anul 1915, un ghid bilingv al Constanței, în care, pe lângă multe date utile, sunt oferite informații exhaustive asupra stabilimentului. Astfel, aflăm, în premieră, prenumele directorului Husser -Marie Antoinette- și suntem stupefiați că este femeie, pentru ca apoi să fim informați că, în afara celor 250 de camere ale hotelului luminate cu electricitate, există telefon cu orașul la fiecare etaj , ascensoare pentru persoane și bagaje, spațiu pentru corespondență și sală de fumat (…) Fiecare cameră are balcon de unde se poate avea o priveliște încântătoare de forme și culori, cu perspective mărește deasupra orașului sau a mării, mai ales de pe terasa de deasupra edificiului de unde vederea se pierde în infinit (…) În mod cu totul special trebuie citat celebrul restaurant al hotelului, cu bucătărie româno-franceză”, sunt câteva dintre înscrisurile Doinei Păuleanu în cartea sa ”Peninsula misterioasă- Incursiune în istoriile Constanței”.

Ulterior, în anul 1928, hotelul a fost vândut de către Societatea Marilor Stabilimente avocatului Toma Boată, pentru că după concesionarea Cazinoului către Edgar de Marcay acestuia i s-a substituit legal acestei societăți, însă condiţia a fost ca avocatul respectiv să achite datoriile hotelului. În timpul Celui de-al doilea Război Mondial a fost preluat de germani, apoi de trupele sovietice, iar într-un final de către  statul român, în timpul regimului comunist. Hotelul a fost retrocedat moştenitorilor avocatului Toma Boată, în anul 2001

Imobilul este alcătuit din cinci, respectiv șase etaje la nivelul fațadei dinspre mare, construit în stil eclectic specific Rivierei franceze, având cea mai pitorească poziție de pe malul Mării Negre.

Din cele menționate și din fotografii, Hotelul Palace era o încântare reprezentând locul cel mai vizitat pe perioada sezonului estival, dar și de crema societății în celelalte luni ale anului.

Despărțindu-ne cu tristețe de cuvintele așternute și de imaginea pe care acestea ni le-au conturat în minte despre ceea ce a fost și a reprezentat imobilul monument istoric, astăzi, hotelul este oferit spre vânzare, iar anunțul arată un număr total de 99 de camere, fiind modernizat în anul 2009. Soarta acestuia stă în mâinile proprietarilor și a celor ce îl vor achiziționa ulterior, cu speranța că acesta va fi cândva reabilitat.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.