Constanța are cele mai scumpe restaurante, raportate la salariu, asta în condițiile în care prețurile din ospitalitate au crescut accelerat, iar în unele cazuri clienții ajung să plătească de două-trei ori mai mult decât înainte de pandemie.
Astfel, o ieșire în oraș a devenit un adevărat lux pentru constănțeni în ultimul an, deși industria și-a revenit după pandemia Covid-19. Cu toate că a fost un an bun pentru restaurante și cafenele, încasările din HoReCa fiind mai generoase, oamenii trebuie să scoată din buzunare mai mulți bani pentru un ”răsfăț culinar”.
Creșterea prețurilor se resimte din plin pe toate planurile. Chiar dacă este extrasezon, restaurantele din centrul vechi al Constanței sunt luate cu asalt de localnici și turiști, iar prețurile piperate continuă să surprindă de la o zi la alta. De asemenea, rezervarea la restaurante este obligatorie. Altfel, cu greu vei găsi o masă liberă, duminica, acolo unde îți dorești să te relaxezi în prezența celor dragi.

În domeniul HoReCa, de exemplu, tarifele au crescut mult chiar și comparativ cu anul trecut. De exemplu, cine vrea să servească o masă la un restaurant din centrul Constanței, va achita cel puţin 100 de lei de persoană. La un restaurant bun din centrul Constanței, nota de plată pentru trei adulți și trei copii, cu vârste între 3 și 7 ani, ajunge să depășească 500 de lei.
O masă simplă la un restaurant din zona Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” costă mai mult decât îți închipui. O femeie care a luat masa în cadrul unui restaurant din apropierea Sălii Sporturilor din Constanța și-a dorit să ne împărtășească nota de plată pentru o masă pe care a savurat-o alături de mai multe persoane.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că pentru o vacanță pe litoralul românesc trebuie să bagi mâna adânc în buzunar, însă chiar și conștient de acest lucru, vei fi surprins să vezi la ce preț a ajuns o porție de cartofi prăjiți.
Deși este normal să te aștepți la o notă de plată cu un cost ridicat, fiind vorba de mai multe feluri de mâncare, surpriza cu adevărat neplăcută vine atunci când realizezi costul individual al preparatelor.
Iată cum arătă nota de plată din această perioadă pe litoral
- 3 porții de spaghetti carbonara – 177 lei (59 de lei / porția)
- 1 porție de pui parmigiana – 62 lei
- 1 porție de cartofi prăjiți – 29 lei
- 1 porție de piept curcan marinat – 72 lei
- 1 porție de penne creveți și trufe- 65 lei
- 1 porție focaccia făcută în casă – 20 lei
- 1 limonadă flavored 350 ml – 28 lei
- 1 cola 250 ml – 16 lei
- 1 sticlă de apă plată Izvorul Alb 750 ml – 23 lei
- 1 sprite 250 ml – 16 lei
- 2 fresh portocale 200 ml- 44 lei (22 lei/bucata).

Așadar, o singură masă simplă, în Constanța, fără băuturi alcoolice și fără desert, doar un singur fel de mâncare, pentru câteva persoane, ajunge la prețul de 552 lei. De remarcat faptul că pe strada Dezrobirii, pentru două persoane, nota de plată la un restaurant este 260 de lei.
Sigur că puteți găsi și restaurante cu tarife mai mici, depinde însă dacă găsiți și mese libere, în cazul în care nu vă faceți rezervare din timp.
Alexandra VASILE
Sunt cafenele si pizzeri unde mananci mult mai ine si mai ieftin decat pe Tomis, unde se plateste “fita” nu mancarea.
^ 6 persoane par sa fie.Nu vad bautura-ar fi mers vin alb si rosu ,macar 3 pahare. Dar cam asa e- 100 lei/persoana minim.Ce vrei fratie,19% le papa Ciolacu.Taxa de fraier pentru lumea de cacat in care traim.Ce plm face statul roman de TVA incasat ?