FOTODOCUMENTAR: Sinagoga din Constanța, înainte de a fi reabilitată. Suma necesară investiţiei este de 12 milioane de lei

2
2033
Vedere spre altar. FOTO Cătălin SCHIPOR

Chinul Templului Israelit din Constanța, sau Sinagoga cum este cunoscut de toți constănțenii, dar și de turiști, pare să fi ajuns la sfârșit. 12 milioane de lei se vor cheltui pentru reabilitarea acestui monument, singurul din județul Constanța. Înainte ca echipele de muncitori să debarce pe strada C.A. Rosetti la numărul 2, FOCUS PRESS a fost acolo și a imortalizat clădirea așa cum este ea în prezent.

Pe 23 aprilie a.c. a fost emis Avizul CNI nr.6/20/23/2021 cu privire la reavizarea documentației tehnico-economice la faza DALI, pentru obiectivul „Executarea lucrărilor de primă urgență – reabilitare generală Templul Israelit Constanța”.

Valoarea totală avizată a investiției este de aproape 12.000.000 lei, inclusiv TVA.

Povestea actualei Sinagogii de rit așkenaz – populație de evrei provenită din centrul și vestul Europei, ajunși acolo după izgonirea, începe în 1910 când la Primăria Constanța este depusă cererea adresată edilului:

„Am onoarea a vă ruga să binevoiți a elibera cuvenita autorizare de a construi un templu israelit pe proprietatea comunității Esraelite din Constanța, strada Rosetti colț cu Petru Rareș“, semnată de Președintele Comunității Esraelită din Constanța, Pincus Şapira.

Documentul, alături de o parte din schițele originale sunt păstrate la Arhivele Statului.

Templul fost ridicat după planurile arhitectului Adolf Linz, cel care a dat formă și Pieței Ovidiu, în stil maur, cu influențe caldeene. . Templul a fost ridicat pe ruinele unei alte sinagogi, mai mici, ridicată la inițiativa Sultanului Abdul-Aziz, de pe urma căruia au rămas și Geamia Hunchiar și Biserica Greacă Metamorphosis.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lăcașul de cult a fost ocupat și transformat în depozit militar de către armata germană. Ulterior a fost parțial refăcută și redată cultului evreiesc, dar, din 1989, clădirea a fost părăsită și s-a degradat treptat.

Potrivit planurilor originale, intrarea principală are o ușă dublă, terminată la partea superioară cu o fereastră sub formă de treflă, flancată de două uși simple terminate cu ferestre sub formă de arce. La construcție, în locul celor două ferestre apar alte două uși duble.

Schița secțiunii longitudinale a interiorului prezintă cele șapte coloane de la parter și alte șapte de la etajul întâi, care sunt unite prin arce semicirculare.

Acum, arcele sunt toate prăbușite în interiorul templului, alături de o parte din coloane. Nici din scara de lemn care făcea legătura între etajul întâi și partea superioară nu a mai rămas mare lucru.

Vom reveni.

Cătălin SCHIPOR

2 COMENTARII

  1. Din ce fonduri se va reabilita sinagogă??? Oare reabilitarea se va face din contribuția comunității evreiești din Constanța??? Nu de alta dar la ultimul recensământ nu prea mai erau cetățeni de religie modică prin urbea noastră.

    • Bună ziua domnule Nae. Vă sugerăm să citiți cu atenție și articolul și nu doar titlul. Aveți acolo toate detaliile. Mulțumim

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.