GALERIE FOTO. Cel mai vechi sanctuar din lume, prezentat de Institutul Yunus Emre din Constanța

0
99

Institutul Yunus Emre din Constanța participă la proiectul Eforie Colorat, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale, cu expoziția foto-documentară „Göbeklitepe“ și Zilele Filmului Turcesc.

În zilele de 12 și 13 iulie 2021, la Grădina de Vară Cinemascop din Eforie Sud vor fi proiectate două filme turcești de comedie. Acestea sunt subtitrate în limba română. Intrarea este liberă.

12.07.2021, ora 21.20 – Kocan Kadar Konuș (2015) – Ai Crai, Ai Grai

Regia: Kıvanç Baruönü

În rolurile principale: Ezgi Mola, Murat Yıldırım

Filmul, adaptat după romanul omonim al autorului Şebnem Burcuoğlu și avându-i în rolurile principale pe Ezgi Mola și Murat Yıldırım, prezintă povestea lui Efsun, care nu își găsește jumătatea, în timp ce toate femeile din anturajul ei se pregătesc de căsătorie și visează la rochia de mireasă.

13.07.2021, ora 21.20 – Yol Arkadaşım (2017) – Tovarășul Meu de Drum

Regia: Bedran Güzel

În rolurile principale: Oğuzhan Koç, İbrahim Büyükak

Onur face o călătorie în care va găsi sensul prieteniei și va întâlni pe cineva special pe drum. O comedie despre viață.

Expoziția foto-documentară GÖBEKLİTEPE va fi deschisă publicului larg în perioada 12-18 iulie 2021.

Göbeklitepe este rezultatul unei mari organizări și imaginații, și poate fi considerat ca punctul zero al istoriei, fiind unul dintre cele mai vechi monumente și primul de această dimensiune. Pentru o epocă în care oamenii trăiau ca vânători-culegători, construcția unor sanctuare care impuneau o arhitectura avansată stârnește, astăzi, o uimire generală. Reflectând lumea spirituală a oamenilor preistorici, înbogățită cu figuri animiste, sanctuarele fac din Göbeklitepe una dintre cele mai importante descoperiri din istoria arheologiei.

Göbeklitepe a fost identificat pentru prima dată în 1963, în timpul cercetărilor de teren făcute de către prof.dr. Halet Çambel și prof.dr. Robert John Braidwood, în cadrul unui proiect comun de cercetări preistorice, în Anatolia de Sud-Est, al Universităților Istanbul și Chicago. Șantierul arheologic de la Göbeklitepe a fost deschis trei decenii mai târziu, în 1995, de către prof.dr. Klaus Schmidt, sub administrarea directorului Muzeului de la Sanliurfa, Adnan Mısır, și a directorului Institutului German de Arheologie de la Istanbul, Harald Hauptmann. Săpăturile au scos la iveală structuri monumentale, stâlpi de piatră sculptați și alte elemente extrem de importante, care au modificat modul de percepție a istoriei.

După ani de cercetări arheologice detaliate, Göbeklitepe a oferit rezultate științifice solide care au permis reinterpretarea și reevaluarea revoluției neolitice și a condițiilor care au pregatit-o.  La acest moment, se consideră că cea mai timpurie utilizare a locului datează de faza A a neoliticului pre-ceramic, 9600-7300 a.Chr., adică aproximativ cu 11.600 de ani în urmă. Folosirea Göbeklitepe ca centru spiritual a continuat până în jur de 8000 a.Chr., când a fost abandonat și nereutilizat pentru alte scopuri. Toată această arhitectură monumentală scoasă la suprafață de către cercetările arheologice a făcut din Göbeklitepe un loc unic și special. În acest context, s-a decis înregistrarea sitului de la Göbeklitepe pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în cadrul celui de-al 42-lea Comitet al Patrimoniului Mondial din 2018. 

Göbeklitepe, primul sanctuar construit înainte de viața urbană, apare ca una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultimii ani privitoare la comunitățile umane de vânători-culegători, care erau încă departe de momentul de sedentarizare și practicare a agriculturii. Sanctuarul, pentru care nu a fost găsit încă un răspuns despre cum a fost construit acum 12.000 de ani, este impresionant și prin faptul că a fost construit înainte de Stonehenge și de piramidele egiptene.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.